Birçok kişi birçok şeyi bildiği halde bildiklerini kendi üzerinde uygulayamamaktadır. Bu ne irade zayıflığı, ne yalancılık, ne de ikiyüzlülüktür. Bildiğini uygulayabilmek duygusal sağlamlığın bir sonucudur. Sizin duygusal sağlamlığınız ne durumda?
Başkalarına verdiğin akılları kendin de uygulayabiliyor musun?
Onun sebebi, insan yapısı gereği bi durumun içindeyken üstünde oluşan baskı, stres, heyecan, mutluluk gibi çok çeşitli nedenlerle dışardan bakan bi gözün çok rahat görebildiğini görememesinden.
Bunu en iyi satranç oynarken farkediyorum. 2 hamle sonra gelen matı oyuncu bir türlü göremiyoken, sen dışardan bakan seyirci olarak “nasıl görmez?” diye hayıflanırsın. Bunun da temel sebebi oyuncu her hamleyi hesaplamaya, karşı tarafın hamlesini öngörmeye çalışmasındandır. Baskı hat safhadadır. Ama dışardan bakanda hem baskı yok hem de tek bi noktaya odaklanmıştır.
Gelgelelim insan ilişkileri satranca benzese de daha da kapsamlıdır. Bence bi çoğunda akıl veren ya da yol gösteren kişinin ilişkisinin detaylarından, bu detayların oluşturduğu duygu yoğunluğundan bi haber olduğu için doğru yorumu yaptığını sanar (belki sen de öyle sanarsın) ama değildir.
O yüzden ben sadece güvendiğim, beni tanıdığına inandığım ve düşüncelerine saygı duyduğum kişilerden fikir alırım. Ve sadece fikir alırım son karar benim.
Velhasıl akıl vermem, tarzım gereği ben sadece yolu gösteririm. Düğümü çözecek kişinin kendi. Tıpkı benim gibi.
Finansal olarak %80-90. ( İnsanları uyarmama rağmen risk konusunda ilkelerin dışına çıkabiliyorum bazen)
Yaşam konusunda %40-50 belki daha az uygulayabiliyorum. Bazen burada soru soruyorlar ya Ks’de “ canım sıkılıyor ne önerisisiniz “ şeklinde, yanıt olarak “spor yap, kitap oku, ibadet et, uğraşıların/hobilerin ile ilgilen “ diye yaptığım önerileri kendim uygulamada vasatım..
Evet çoğunu öyle sadece aşk ilişkilerinde öyle olmuyorum mesela karşımda ki insana bir sal takma diyorum ama kendim de takıyorum. Salamıyorum kolay kolay aslında gamsız bir insanım ama bazı şeyler sinirlerimi bozuyor hırsımdan düşünür oluyorum arada çokta düşünmüyorum aslında bende salıyorum bir yerde salmayıp ne yapicam sürekli o konulara odaklanamam ki hayat devam ediy mottosundayım çünkü hayat felsefem gibi bir şey bu. Velhasıl kelam kendimde uyguluyorum ya paragrafın sonunda böyle olduğumu anladım anlattıkca
Ben çok akıl danışılan birisiyim çünkü, hep beklenilen umulan şeyleri söylerim. neden mi? çünkü, benim kendime yeten bir aklım yok. görmüyo musunuz? size bu kadar iyi akıl vermemin yol göstermemin nedeni, sıranın bir an önce bana gelmesini sağlamak. eğer karşımdakinin işini çabuk çözersem, benimkini de araya sıkıştırırız kaygısı. ben de bu kadar sorun varken bana kim akıl verecek derdindeyim. ağlayacak bi omuz, söylenecek bi sebep nereden bulurum, diye bekliyorum. benim akıl danışanlarım kadar masum olmadığım da kesin bu arada. aslında benim istediğim "evet sen haklısın, o zaten çok kötüydü, sen bi meleksin, seni sevmeyen ölsün" tarzı ağır yüklemler elbette. akıl mı istiyorum, yoksa kendi aklıma destek mi o da belli değil.
Baskalarina gelince bilmis bilmis akil veriyorum kendime gelince burnumun dikine gidiyorum. keske o akillari kendimde uygulayabilsem o zaman sifir hata olur.
Gayrimenkul yatırım uzmanıyım, pandemi sonrası verdiğim tavsiyeler çevremi ihya etti kendi yatırımlarımdan 100de 60 zarar ettim 🥺 sanırım terzi-sökük hikayesi…
Terzi kendi söküğünü dikemez misali.. Hoş , kimseye akıl da vermiyorum. Zira insanlar en ufak eleştiriye dahi tahammül edemiyor , kaldı ki akıl alsınlar.
İşte kendimle çelişip, kesiştiğim nokta. Gerçekten terzi kendi söküğünü dikemiyor. İnsanlara verdiğim tavsiyeler sayesin de bir çoğu hayatını düzene koydu ben hala deli fişek yaşıyorum:)
Yerine ve kişine göre değişeceği için göreceli konularda akıl vermem. Objektif olan durumlarda verdiğim aklı mutlaka benzeri bir durumda denemiş ve tecrübesini edinmiş olurum.
Kişilik & Karakter konusunda 13,5b cevap paylaştı.
Duygusal birisi degılım , değer verdıgım kısıye sadece böyle böyle yapma derım ( tecrübem doğrultusunda ) Her önüme gelene tavsıye , öneri vermem. Herkes kendısınden sorumlu der geçerim