Tevekkül'ün sözlükte kelime olarak anlamı ; her şeyi Tanrı’ya, yazgıya bırakma, yazgıya boyun eğme, her şeyi Tanrı’dan beklemek. Olarak geçmektedir. Fakat yalnızca bunu yapmak, dediğin gibi tembel ve dar görüşlü insanlara aittir. Nasıl olsa Allah'a güveniyorum, Allah bilir en doğrusunu, en iyisini falan diye her şeyi bırakmaktır, öylece durduğu yerde beklemektir. Zaten Allah; elinizden geleni yapıp da tevekkül edin demiş sonuçta yani sadece dua edin, inanın değil, adım da atın demiş. İnsan elinden geleni yapıp da dua ettiğinde tam anlamıyla tevekkül sahibi olur.
Tevekkül eden kişinin kalbi güçlüdür. Allah ın verdiği en kıymetli hazineyi yani akılı , lafta dilde değil gerçekten nasıl bir mucize olduğunu farkeden insanlar, bu akılı doğru şekilde kullanırlarsa her şey rayına oturmuş demektir. Birseyleri tamamen doğru şekilde yap ve Allaha teslim ol... gerisi O'nda. Tembel ve dar görüşlüden kastını anladım, herkesin anlayabileceği bir detay değil bahsettiğin durum... Tevekkül ü doğru şekilde eden insanlara, tembel ve dar görüşlü diyen insanlardır tembel, dar görüşlü ve sığ olanlar.. Tevekkülü doğru sekilde diye belirtme nedenim; bu konuda bilinçsiz olan çok insan tanıdım. Tevekkül ettiğini sanan ;))
Şu sitedeki en mantıklı soru diyebilirim. Evet tevekkül bunu gerektirir. Çünkü tevekkül sahibi olmayıp işini kendi gören, sürekli çalışarak çabalayarak bişeyler elde eden dünya peşinde koşan insanlara baktığımızda çoğu inançsız. En azından benim çevremdeki çalışkan insanların çoğu böyle. Demek ki Allah çalışana veriyor diyebiliriz. Peki tevekkül edene ne veriyor? Bişeyler başaramamış bir yerlerde pes etmiş insanlar tevekkül ediyorum diyor. Tevekkül kelimesini en çok da dert sahibi insanlar kullanıyor. Demek ki bazılarına bazı şeyler koşulsuz verilirken, bazılarına ise keder ve elem hak görülüyor. Derin mevzu
Tam tersi tevekkül eden kişi kalbi güçlü ufku geniş insanlar Dr. Tevekkül sen bı işin zahiri ni yaparsın dersin Yarabbim bn yptm gerisi sana kalms artk duanı yapar Ona guvenirsn
Tevekkül etmek; bir konuda üzerine düşen herşeyi yapıp gerisini Allah'a bırakmaktır. Ben tembel ve dar görüşlü insanların bunu yapabildiğini düşünmüyorum. Allah'a tevekkül etmek, teslim olmak ve inançlı olmayı gerektirir. 😄
Günümüzde bu tür dar görüşlü ve kendilerini geliştirmeyi pek başaramamış insanlarda bunu gördüğümüz için böyle düşünmek de pek mantıksız sayılmaz. Ancak bu tembel ve dar görüşlü olmaya bir işaret değildir.