Peki, bu söz neden hep kötü huylu insanlara özgü gibi algılanıyor. Pek tabi iyi huylu insanlar içinde geçerli bir durum. Ben bu söze katılıyorum evet. Bir insanın karakteri onun kimliğidir. Bu kimliği kolay kolay sıyırıp atamaz ve değiştiremez. Neyse hep o kalır. Ben çocukluğumdan beridir hep böyleydim. Büyük ihtimalle ölene kadar da böyle kalacağım. Elbette değişmesini istediğim bazı kötü taraflarım var. Fakat istesem de olmuyor. Sadece şekil değiştiriyor. O huy baki kalıyor.
Katılmıyorum. Asırlardır ayakta olan tarih bile değişim içindeyken biz nasıl değişmeyelim? Çocukluğumda beni tanıyan biriyle şuanki beni yan yana koysan tanıyamaz. Nasıl aynı kişi olalım ki zaten geçmişimizdekiyle.
Hepimiz az ya da çok değişiriz, bazen hatalarımızdan bazen yaşadıklarımızdan. Ama tam anlamıyla doğru bir tabi olmamış, bu cümle. Sadece 'kişinin özü hep aynı kalır' anlamı taşıyorsa katılırım, o da insanın kendini ne kadar yıkarsa yıkasın kalbinden atamayacağı kir ve kötülük için olur ๑
Kahveee yarı yarıya bu konuda olumluyum. Örnek benim babam en yakınım gençken o kadar aksiymiş ki şu an 70 yaşında eskisi kadar olmasada yine de aksi huysuz. Ama değişen insanlar da var. Amcam mesela babam kadar olmasa da o da aksiymiş şimdi ise pamuk gibi adam asla sinrilenmez bağırmaz kızmaz. Değişen olur, değişmeyen olur hayat bu. Herkese öpücük atmıyor bazılarına tekme atıyor. 😬
Evet katılıyorum kahveci :D Henüz 70 olmadım ama 7 imden neredeyse 30 uma kadar böyle geldim ve böyle gitmeyi planlıyorum.. Elimde bastonla da gezsem ya da akülü arabamla ortalıklarda fink atsam da ben böyle kalıcam :D Keyifli akşamlar..
Kısmen. Zihniyet yönünden bir insan yedisinde ne ise yetmişinde de o'dur. Bunu sonuna kadar savunabilirim. Huy, özellik anlamında insanların değişebileceğine inanıyorum. İnanmak istiyorum.
Akrep biyerde ckmyo bı adamda yardım etms bskalarida bırak sokar demiş adam çıkarms ama akrep sokms bz sana demedikmi bırak sokar dye adam demski onn fıtratında sokmak var benim fıtratım da merhamet o vazgeçmyo huyundan benmi vazgeceym. maalesef dgsmyo
Doğruluğu çokça kanıtlanmış bir söz. Bazen aa değişmiş eski o değil deriz ama yanılgı. İnsanlar değişmiyor olaylara karşı tavır ve davranışları değişiyor sadece. Stratejisi değişiyor diyelim.
Bu arada mesela ben son iki yılda çok değiştim. Önce bazı şeyleri affedemedim, ölmeyi çok istedim, gülmeyi unuttum, işim gücüm ve herşeyim rezalet oldu, hiç umudum yoktu hatta yoldan karşıya geçerken sağa sola bakmadan geçtiğim bile oldu. Sonra geçmişte yaşamanın yanlış olduğunu ve affetmenin ne demek ve ne kadar gerekli olduğunu öğrendim. Okuduklarımdan bana saçma gelen şeyleri demedim ve doğru çıktı. Yeni bir hayata yöneldim geçmişi unuttum ve hiç bir beklentim yok ve mutluyum🙂
İnsan kendi isterse değişebilir, kötü huylarını düzeltebilir. Ama bunun için çok sağlam gerekçelere ihtiyaç var. Kötü huyu kendisini hapse sokanlar bile huyundan vazgeçmiyor. O nedenle kişi yedisinde neyse yetmişinde odur diye düşünmek yanlış olmaz.