Sonsuza kadar devam eden bir seyin kıymeti yoktur ondan ölüm hayati daha değerli yapıyor bence. Ve sonsuza kadar yaşayan insan bir süre sonra bıkar ve kendini öldürmenin yollarını aramaya başlar. Ve her doğanın ölmediğini farz et. Dunyada yaşamamız için yer kalmazdı.
Yaratıcı yok ise soru 1) her şeyin bir nedeni ve amacı var mı? Bilim: Evet var diyor. Nasıl mı? Covid 19 aşısının bulunma nedeni nedir? Cevap = Virüs. Peki Virüsün bulunma amacı ne? Cevap= İnsan sağlığı. Neden yemek yiyorsun? Cevap: Hayatta kalmak için. Soru:Her şeyin bir nedeni ve bir amacı varken, bu kainatın bir nedeni ve amacı nasıl olmuyor. Yaratıcı yok ise bunu açıklaman gerek. Soru 2) Bir fabrika inşa eden trilyonlar harcayan birini düşün. Binlerce işçi çalışıyor. Ve adama sorsak. Bu fabrikanın yapılış amacı ne desek şöyle cevap verse inanır mısın? Bu fabrikanın yapılış amacı sadece makarna üretmek başka hiç bir amacı yok. Para kazanma amacı yok. İşçiler bedeva çalışıyor. Ben fabrika sahibi olarak para kazanmıyorum dese inanır mısın? Peki buna inanmıyorsun da şu koskoca evrenin, kâinatın amaçsız yaratıldığına nasıl inanıyorsun? Sırf canlılar yok olsun diye mi yaratılış mış sadece? Bunun mantığını açıklayabilir misin? Soru 3) Bu dünyaya sen mi gelmek istedin? Sen gelmek istemediysen seni kim ve neden gönderdi bu dünyaya? Hangi amaç için doğa yasaları seni yarattı? 4) tesadüfen mi oldu her şey. Tesadüfen olduysa eğer, bu nasıl bir tesadüftür ki daha dün bir sperm iken, anne karnında bütün vücudunu hassas ayarlara altın orana göre nasıl inşa ediliyor? Neden dilin topuğunun altında değil de ağzının için de bu tasarımı aklı olmayan doğa yasaları nasıl düşünüyor? 4) Fizik kuvvet kanunu diyor ki bir iş varsa işi yapan olmak zorunda. Örneğin elindeki telefon varsa bu telefon var ama bunu tasarlayan kimse yok kendi kendine oldu bu telefon demek ne kadar saçma ise. Bu koskoca kainat için de bir tasarlayıcısı yok kendi kendine oldu demek o derece saçma değil mi? Soru 5) hayvanlara bakınca , örneğin inek sadece ot sürekli ot yerken, insan dili ise acı, tatlı, ekşi , tuzlu gibi bir çok lezzetin tadını alsın diye bunu tasarlayan kim? Doğa yasaları bunu nasıl akıl edebilmiş? Ezbere konuşan ben miyim sen mi tekrar bir düşün derim.
Tartışmak istiyorsan tartışalım ama her şeyi bi anda konuşamayız. Kafa karışıklığı içinde asıl anlatılandan uzaklaşıp diyalog kuramayız ki bir anlamı kalmaz. Yavaş yavaş sor ve konular açıldıkça ilerleyelim bu ne böyle tez hazırlarım ben bu sorularına 😀
Hayır asıl anlatılmak istenen Tanrı tartışması işte. Aklımda ki sorulara Tanrı yoktur diyen kimse mantıklı cevap veremeyince inanmak daha mantıklı geliyor bana. Çünkü benim beslediğim hayvan ile ben aynı amaç için yaratılmış olamam. Eğer öyle olsaydı sadece insanlara düşünce, bilim, ilim yeteneği verilmiş olmazdı. Hayvanın yaşama amacı ile benim yaşama amacım arasında bu yüzden fark olmak zorunda. Kendimi beslediğim kedi ile eş değer konuma düşürerek , kendime hakaret etmek istemem şahsen 😀
Sen kendini bi hayvandan nasıl üstün görebiliyorsun mesela? Atıyorum yunus balıkları beyinlerinden radyasyon yayabiliyor ya da arılar altın oran diyebileceğimiz geometrilere sahip kovanlar inşa ediyor sana kalem verseler kağıda bu geometriyi çizemezsin. Ki burada sana hayvanların zekası ve yeteneklerine dair bir sürü örnek verebilirim. Bir canlıdan üstün olduğun özellikler kadar o canlının da senden üstün olduğu özellikler var. Her canlı farklı evrimleşmiş stabil düşünemezsin.
Çünkü tüm hayvanlar insanlara hizmet etmek için var. Arı sayesinde bal yiyor şifa buluyorsun, Yunuslara bakarak neşeleniyorsun ve yunusları eğitebiliyorsun. Eğitimedin hayvan yok nerdeyse. Aslanlara bile eğitim verebilecek yetenektesin. Hayvanlar sen hayatta kal diye varlar. Örneğin ineğin hem etinden hem sütünden faydalanıyor. Ondan peynir elde ediyor. Tezeğini ısınma için kullanıyorsun. Köpekleri hırsızlık için eğitebiliyor. Arıları gezginci arı olarak kullanıp şehir şehir bal elde edebiliyorsun. Aslında sen nasıl hayvanlardan daha üstün olmadığını düşünüyorsun diye sormak lazım
Aksine diğer canlıları kendi için var olduğuna inandıracak kadar bencil insanoğlu. Diğer canlılara saygısı yok. Evet ekosistem diye bir şey var. Her canlı birbirinden fayda sağlar. Aynı şekilde bir aslan da ceylanı yiyip karnını doyurur. Canlılığın hepsi birbirinden faydalanıyor zaten bu bize has bir şey değil.
Peki sana bir soru. Bir Ceylan ağır bir darbe aldığında kan kaybından ölüyor iken sadece insan müdahe edince nasıl iyileşiyor? Neden hayvan doktoru var insan üstün değil ise?
Doğa da hayvanlar hayatta kalmak için birbirlerini yerken insan belgesel izleyerek zevk alıyor. Yani yine insana hizmet var. Bu yüzden tüm canlılar insana hizmet etmek için yaratılmıştır tezi her halükarda doğru bir tez.
Yarın iki tane sınavım var ve aşırı sabit fikirli biriyle tartışmak istemiyorum. Baya ezberden konuşuyorsun hiç kendi fikrin mantığın yok. Ama bu benim düşüncem sana saygı duyuyorum iyi geceler.
Evrim tanrının yokluğuna delil değildir ki. Eğer öyle olsaydı evrimi savunarak İslam'ı kabul eden biyologlar olamazdı. Örneğin Sinan Canan. Bak sana bir yazısı mesela: www.google.com/aclk
Yo değil elbette. Ama dinler çok soyut ve tartışmaya kapalı bence. İnanç insanın kendisini bağlar çünkü. Bir sonucu yok ve varsayımlar üzerinden kanıtlanamaz örneklerle ifade edilemez. Sonu olmayan bir tartışmaya girmek istemiyorum bu saatte sadece
Gerginlikle ne alakası var? Gayet makul tartıştık ne saçmalıyorsun? Diğer soruma atıf yapıp olayı çarpıtma. Neyse ne uzatamıycam gerçekten saçma tavrınla sana başarılar
@Burbie bir insanin iki sınavı varsa o insan gergindir. Beni daha tanımadan sabit fikirli olduğumu iddia ederek ön yargılı yaklaşan sensin. Saçma tavırlısın diyerek yine agresif cevaplar vernen senin gergin olduğunu gösteriyor.. Ben dinleri değil tanrıyı tartışıyorum. Dinler derin mevzu zaten içine girmeden sadece meal okuyarak öğrenilecek bir şey değil. Bu ayrı bir tartışma konusu olur. Aklı olmayan bir doğa aklı olan insanı yaratmaz. Sen evrim tezini savunarak Tanrıyı kabul etmediğin için ben de sana evrim tanrının yokluğuna delil değildir diyorum. Öyle olsaydı eğer hiçlikten evren oluşurken neden canlılar da oluştu? Neden Big Bang sonrası sadece insanlara hadi senin ataların maymunumsulara sadece bu yetenek verildi. Bunu aklı olmayan bir doğa düşünemez. Düşünecek olsaydı eğer hiçlikten evren yaratan doğa şu an tekrar hiçlikten bir evren yaratmayı akıl edebiirdi. Bir patlama olması için fitili ateşleyecek bir tanrı olmak zorunda. Darwin bile kitabında Tanrıyı inkâr etmez iken günümüz evrimcilerin inkâr etmesi biraz trajikomik oluyor.
Bununla ilgili iki farklı görüş paylaşacağım: 1) Bilgeliğin ilk adımı her şeyi sorgulamak, son adımı da bunları olduğu gibi kabullenmektir (Georg Christoph) Diğer bir görüş: Evrende en büyük ziyan sorgulama yeteneğini yitirmiş bir beyindir ( Einstein)
Vaktiyle sorgulamış biriyim bunları zaten, o yüzden artık sorgulama gereği duymuyorum. Mantık istiyorsan da, şöyle izah edeyim, 180m2 bir evde yaşıyorsun diyelim ve o evin içinde anne, baba ve çocuk yaşıyor. Evde kendinize 1 aylık erzak alıyorsunuz ve 1 ay sonra bitince yenileniyor. Şimdi bütçen 1 aylık erzağa yeterken 2 kişi daha evine geliyor uzun süreli ve 1 aylık erzağın sana yetmemeye başlıyor, bu sefer ekstra bir erzak alma çabasına girip düzenini bozuyorsun, kendinden feragat ediyorsun. Sonra 2 kişi daha ekleniyor ve 1 aylık erzağın birkaç gün yetmeye başlıyor ve düzenin daha da bozuluyor. Sonra 2 kişi daha ekleniyor bu eve ve bu sefer yemek stoğu dışında oksijen miktarı da bunaltıyor ve artık diyorsun ki daha büyük bir ev lazım ama bütçe de olmadığı için eve gelenleri kovman lazım ki düzen yeniden otursun. İşte bu yüzden dünya da böyle, belli bir sınırı var ve düzene göre her şeyin dengede olması ve yetmesi için birilerinin yok olması gerek.
Bu yorumun evrende belirli bir düzen olduğunu gösterir. Bu düzenin de böyle olmasını isteyen ilim, İrfan ve kudret sahibi birinin kurmuş olması gerekiyor. Yoksa kimin aklına gelecek ortada hiç bir şey yokken bir anda yok olmayı dayalı bir evren kurmak.