Susmanın bir çok sebebi olabilir. Utanganç, çekingen olmak, konuşmaktan sıkılmak ve düşüncelerini dile getirmemek bir sebeptir.
Kimi insan kalp kırmamak için susar ve sustukça da içinde daha çok birikir. Bir anda patlayacağından, karşısındaki ile ilişkisinin sonlanacağından korkar.
Kimi durumda ise anlatacak çok konu vardır ve söyleyecek çok şeyi olduğu halde kişi anlaşılmama ihtimali yüzünden susmayı tercih eder.
Bu bağlamda; Bir insanın sesiz kalması ve konuşmaması onun üzülmediği anlamına gelir mi?
Bir insanın sessiz kalması ve konuşmaması üzülmediği anlamına gelir mi?
Merhabalar.. Susmak bazen en derin konuşmaları içerisinde barındırır, bazen en derin duyguları, bazen en derin isyanları.. Ben genelde konuşkan biriyim çevremdeki insanlara karşı fakat kırgın olduğum zamanlar susmayı tercih ediyorum.. Hatta bazen öyle bir susuyorum ki karşı taraf isyan edebiliyor suskunluğuma.. İnsanların üzüntülerini yaşama ve yansıtma biçimleri birbirlerinden oldukça farklı.. Kesinlikle itham edemeyiz.. Ne konuşkan birinin üzgün olmadığını iddia edebiliriz ne de susan birinin mutlu olmadığını.. Keyifli günler..
Kimi insan kalp kırmamak için susar ve sustukça da içinde daha çok birikir. Bir anda patlayacağından, karşısındaki ile ilişkisinin sonlanacağından korkarEvet böyle insanlar sabırlı insanlardır. Bende bu görüşteyim ama böyle insanlar üzüntüyü en derinden yaşayan insanlardır. Birazcık umursamazlık onları kendilerine getirir diyorum. Sonuçta her şeyin fazlası zarar gibi her kese fazla anlam yüklemekte zarar diye düşünüyorum ben. Sessiz insan bana göre; Üzüntüleri en derinden yaşayan insandır ve bu üzüntü onların aklından pek çıkmaz... Düşündükçe daha da acı çekerler ve bunu dıştan anlamak pek mümkün olmuyor. İçlerindekini anlatmak anlaşılmak isteseler de konuşmanın fayda vermeyeceğini bilirler, bu yüzden iç dünyalarında acıyı yaşamak isterler. Yalnız kalmak onlar için yine biraz daha rahatlatıcı ve üzüntülerini en iyi bu şekilde göz yaşlarına vurarak dökebilirler.
Sessiz kalmak aslında söylenecek olan sözlerin en büyük bir tepkidir. Çünkü dile gelecek çok şey vardır ama Karşındakine bunu anlatamayacağını bildiği için susmayı tercih eder. Maalesef insanlar susmayı karşısındakini haksız çıkarmış, kendisinin haklı çıktığını düşünüyorum. Bazen ise olayı daha fazla uzatmamak dil dökerek enerjisini tüketmemek için susmayı tercih eder. Başka bir durumsa kişinin kalbini kırmamak adına ağzından çıkacak bir sözün geri dönüşü olmadığını bildiği için susmayı tercih eder. Buradan bakıyoruz ki susmanın aslında birçok sebebi var.
Susan kişileri sevmiyorum. Konuşmasını istiyorum ben. Ne söyleyecekse konuşsun. Ben de susmak daha kötü bir iz bırakıyor. Sanki bana susmak ile o kişi binlerce küfür etmiş gibi geliyor. Çünkü ne söyleyeceğini öğrenemiyorum o anda. Nereden bilebilirim neye üzüldü? Neden kırıldı acaba? Bu sorularla beni yalnız bırakıyor susan kişi. Ben soru işaretlerini sevmem. Netlik severim. Ben kırılmayayım diye de susuyor olabilir, benim onu alamayacağımı da düşünüyor olabilir belki evet. Ama ben konuşmasını hepsine tercih ederim. Ona içindeki sesten daha yakın olmak isterim.
Aksine susmuş olan biri çok daha fazla üzülmüş olan insandır. Artık yorulmuştur, uğraşmaktan, çabalamaktan, anlatmaktan. Dönüp arkasına baktığında değişen bir şey olmadığını anladığı an vazgeçer ve susar. Öyle bir susar ki bir daha dönüşü yoktur onun için.
Kişilik & Karakter konusunda 22,6b cevap paylaştı.
Bazen sessiz kalmak zorunda kalırsın çünkü hani diyorlar ya bazen öyle şeyler hissedersin ki bunları kelime ile ifade edebilmek zordur çünkü türkçede ya da herhangi başka bir dilde hissettiğin şeylerin karşılığı yoktur o kadar kırılırsın o kadar üzülürsün o kadar böyle artık kendini kaybedersin ki ağlayamazsın bile konuşmak bir yana bir insanın susması onun üzülmediği anlamına gelmez hatta tam tersine özellikle bir kadın susuyorsa o kadar kırılmıştır ki artık ne yaparsan yap telafisi gerçekten zordur susmak aslında tamamen cesaret ister sabır ister çünkü küfür edebilirsin bağırabilirsin çağrabilirsin suçlayabilirsin ama susmak aslında erdemdir susmuş bir insan bitmiş bir insandır.
Susmanın farklı sebepleri olabilir. Üzücü bir durum karşısında (Örneğin bir çiftin tartışması.) vereceğim tepkiler karşımdakine göre değişebilir. Genellikle daha az konuşmayı ancak öz konuşmayı tercih ediyorum. Üzülmüyor değilim. Erkek arkadaşım kaza yağdığında ondan çok uzaktaydım. Sürekli konuşup evde per perişan olmak yerine sustum ve ondan haber bekledim. Annemse sürekli konuştu ve endişesini dile getirdi. Örneğimde de görüldüğü üzere herkesin üzüntüye tepkisi farklıdır. 2 senelik erkek arkadaşım kaza yapınca üzülmemem imkansız. Sadece tepkim sakindi. Elbette telaşlandım ama bu dışa vurmadı.
Bazense tartışmalarda çok öfkelenmişsem ve karşımdakini incitmek istemiyorsam incitebilecek kelimeler söylememek için susarım.. Konu ben daha sakin ve kontrollüyken bir daha açılır.
Bir insanın sessiz kalması konuşmaması üzülmediği anlamına gelmez. İnsan bazen konuşmanın fayda etmeyeceğini konuşsa da anlayanı olmayacağını düşündüğü için konuşmayı tercih etmez içine atar. Sessiz kalmanın asıl sebebi anlatılsa da sorunun çözülemeyeceği düşüncesidir. Boşa anlatmış olmamak adına insan susar kabuğuna çekilir ve üzüntüsünü kendi halinde yaşamaya başlar.
Sukût etmek edeptir. Ateş düştüğü yeri yakar. Başıma her ne gpeldi ise mızmızlanmadım. Hiç bir zaman kötüsünü, kötü bir duruma düşeceğim hissine kapılmadım. Her zaman Rabbima sığındım O' na dayandım. Trafik kazasından tut, yuvanın dağılması, insanlarla uğraşmaya kadar nelerle uğraşmadım ki. Bir yuva dağılmasın istersin ama o ve ailesi istemez. Hayatta bunlarda oluyor.
Sessizlik böyle bir şey. Karşındakine anlatsan bir kıymeti var mı. Seni sen gibi olan anlar. Gerisi boş. Daha doğrusu boş insanları hayatınızdan sadece yedeklere alın, oracıkta dursunlar. Siz onların değil, onlar sizin ayağınıza gelsin. Onların tek derdi böbürlenmek çünkü
Biri size bir yaklaşımda bulunduğunda verdiğiniz karşılık; tavrınızdır. Biri size hiç bir yaklaşımda bulunmadan ona sergilediğiniz şey; karakteriniz (kişiliğinizdir).
(+Garson , ahbap? _Merhaba, ne istersiniz? +Biz biraz... -Canını sıktı mı, uygunsuz ve kaba mı? Çalışırken biri bunu sana yapsa rahatsız olur muydun? Senin işin yoktu değil mi kusura bakma..)
Çirkin bir yaklaşıma tavrınızı koyun (susmayın) ama kimseye çirkin yaklaşmayın.
Gelmez. Zaten bu yüzden yanında rahat hissettiğimiz, içimizi dökebileceğimiz ve haksızda olsak bizi yadırgamayacak dostlar seçmeliyiz kendimize. Bu yüzden eğer bir insan hele ki tartışma durumlarında susuyorsa bunun birkaç sebebi vardır. Ya haksızdır, ya haklıdır ve çok sinirlidir ve dilinin sivri olduğunu bildiğinden karşı tarafı kaybetmemek için susar, ya da haklıdır ancak karşı tarafı tartışmaya ve kafa patlatmaya değer görmez. (Ben genelde karşımda ki kişi tartışmaya değmezse veya bilgi kapasitesi benim söylediklerimi anlayacak seviyede değilse susuyorum, beyin enerjimden tasarruf etmiş oluyorum böylece. :)
Sakinliğimde analiz ettiğim adaletin peşinden giderken ürkütücü bir fırtına öncesi sessizliğim olur, kimseyle tartışmak tercih etmem. Haksızlığın her türüne karşı gelmekten kendimi alamıyorum. Fakat muhatabım aşırı saldırgan olabiliyor. En son noktayı koyana dek sükûnetime sığınmayı tercih ediyorum...🦄🍀🍏⭐❤️
Bazı insanlar susarak tepki verirler. Üzüntülerini böyle belli ederler ve içlerinde bu şekilde yaşarlar. Buda onların üzülmediği anlamına gelmez tabi ki. Sonuçta hepimiz insanın ve bazı duyguları farklı şekillerde dile getiriyoruz.
Kolay sevmem. susarim demekki çok sevmişimdir. onu üzmemek için daha fazla kırılmasın diye hem kendimde üzülmemek adına. birini sevmek hirpalamak olmamalı uzaktan sevmeli olduğu yerden. hani gül bile dalında güzeldir. ne dert sana ne bana ugrasin dersin ya. cunku bazı yollardan dönülmemeli. kendinize duyduğunuz saygıdan. insan kendi olmadan yaşayamaz. ama onsuz gayet iyi yasarsin. allaha güvenin allah işini bilir. zamaninida herkes birgun hakkettihini alır. niyetin elbet seni bulur. bosuna dememisler herkes kalbinin ekmeğini yer. diye.😊🙏
Hayır üzülmeyeceği anlamına gelmez elbette, bu konuda ikinci paragraf durumu özetlemiş aslında sorunun içinde bir cevap olmuş, kişi konuşmuyorsa ya ilgi alanı dışında olduğu ya da ilgi odağında olduğu için tam bi şekilde konuşamaz arkadaş ortamlarında ki renkli kişiliklere aşık olduğunda ve karşındaki ne davranışlarına bi bakın bu duruma gelecektir be kaybedetmeyi gözealabilir ne de gitmeyi, durumu biraz kişiselleştirdim sanırım ama sustukça olmuyor, konuştukça da olmuyor boşverin o yüzden
Hayır, susmak her zaman insanın üzülmediği ya da umursamadığı anlamına gelmez. Muhatabının kendisini anlamayacağını bildiği için derdini anlatmakla vakit harcamak istemediğinden de susuyor olabilir. "Susmak, çok güçlü bir cevaptır" (Gilbert Chesterton). "Senin sessizliğini anlamayan, muhtemelen senin sözlerini de anlamaz" (Elbert Hubbard).
Tabiki hayir kimisi konusmaz icine atar bunun bir suru sebebi vardir mesela konussam bile karsimdaki beni anlamayacak o yuzden kelimelerimi bosa harcamayim diye dusunebilir ama bu karsisindakini kiymetsiz gordugunden degilde tamamen kendini daha fazla kirmasin karsisindaki diyedir. Veya soyleyecekleriyle karsisindakini kirmak istemiyordur o yuzden susar. Bazen susmak daha cok sey anlatir aslinda ama anlayana tabi. 🌸
Kesinlikle üzülmediği anlamına gelmez. Günümüz terminolojisi aksini söylese de ( susarsan , ezerler , ezik derler vs.) Ben bu insanın aslında erdemli olduğunu düşünenlerdenim. Pek çok argümanı var , anlayana tabi. Mamafih , " söz gümüşse , sükut altındır.."
Aslında ne kadar masumane gelse de bu davranış, çoğunlukla altında kişilik bozukluğu yatar. Pasif-agresiflik, çekingenlik ve yanlış anlaşılma dürtüsü... Bu konularda sürekli sıkıntı yaşıyorsanız lütfen uzmandan yardım almayı düşünün...(Başıma gelen olaydan alıntıdır. Sevdiğim kız arkadaşım pasif-agresifti, bunu öğrendiğimde beni bıraktı...)
En çok konuşan canlı türü olarak kadının susması bizim için büyük bir nimet olsa da psikolojide büyük yıkımın habercisidir. Bununla beraber saçını da keserse intihara ramak kalmıştır
Üzüldüğümü belli etmedim ama ayakta da değilim. Sessiz kalmak, sadece sessiz kalmaktır. Ben sessiz kalmaktansa, içime atıp düşüncelerimin beni kanser etmesine izin vermektense hüngür hüngür ağlamayı tercih ediyorum. Artık gören, "Üzülmüyor rol yapıyor." mu der, "Timsaahh." mı der orasını duymuyorum.
Bilemezsin herkesin içinde ne yaşadığını belki sessiz kalmak daha mutlu ediyordur o kişiyi belki hayat felsefesi gizemli kalmaktır? Her gülen insanda dertsiz değildir her susanda dertli değildir..