Merhaba.. Bana göre her duygunun aşırısı zarar verir.. Yani sevginin bile aşırısı insana zarar verebilir.. Masum gibi görünüyor evet.. Fakat insan kendinden vermesi gerektiğinden fazla ödün verirse, bu kesinlikle zehirler.. Tüm duyguların kontrollü olması bana daha makul geliyor.. Hayata bakış açım zaten bu şekilde benim.. Yerinde, zamanında, dozunda, doğru yerde ve doğru insanla olmaktan yanayım.. Gaza basmak her zaman keyif verir ama frenin yerini de unutmamak gerekir ki insan herhangi faciadan zarar görmesin.. Keyifli geceler..
Tüm duygularımız aslında sadece bir histen, fevri bir yaklaşımdan ibaret olamaz, hepsinin mental yönetime mecburiyeti vardır. Duygularımız da matematik içerir. Ruhen de dengeli, ölçülü, dozunda, makul yaklaşımlara kesin ihtiyaç vardır. İnsan aşırıya hiçbir nedenle varmamalı. İyi veya kötü, her duygunun daima baharat ve tuz ve şeker titizliğiyle kullanılması gerektiğine inanıyorum. Doğru miktarda olursa ilaç, şifa olur, aşırıya kaçılırsa zehire döner. Sevginin aşırısı fanatizmdir mesela, hem sevene, hem de sevilene zarar getirebilir. Halbuki güzel bir duygudur sevgi. Demek ki altın oran duygularımızda da oluyor ve esasen her insan kendi duygularını doğru oranda ifade edebilmenin sanatçısıdır. Duygusal zeka bu noktada çok mühim...🦄🍀🍏⭐❤️
@tuba-sueda çok güzel özetlemiş. İzninle bırfaktığın yerden ben bir iki şey ekleyeceğim. Duygusal zeka için de : 1. Duygularının farkında olacaksın. Yani hissettiğin şeyin adını koyabileceksin. 2. Kendini kontrol edebileceksin. 3. Motivasyonun iyi olacak 4. Karşı tarafla iyi iletişim kurabile ceksin. Gerektiği zaman hayır diyebileceksin.
Teşekkürler fakat bu konudaki kıymetli görüşleriniz için ayrı bir görüşte bulunsaydınız keşke. En azından EİG seçilme şansınız olurdu. Çok değerli görüşünüzü beni etiketleyerek israf etmişsiniz.🙄🙄🙄🙄
Tüm duyguların aşırısı zarar. Kıskanmak, sevmek, hırs, öfke, kin, özlemek.. Hepsi de insana psikolojik olarak zarar verebilir. Bazıları ise fiziksel olarak zarar verme potansiyeline sahip. Duyguları kontrol altına almak gerekiyor her zaman. Aşırılık bir insanın kendisine yaptığı kötülüklerden biri.
Hirs ve kin bence. Hirs iyidir hedefi olan kisi icin ama abartildigi zmn hem etrafina hem kendine zarar verebilir. Ayni zmnda kin de oyle. Basli basina insana zarar veren bir sey. Affedip rahatlamak varken insan neden kinlenir birilerine anlamis degilim. Bana cok karanlik geliyor kin tutmak.
Öfke ve sevgi. Ikisi da cok zarar verir. Hatta sevginin daha fazla zarar verdigini dusunuyorum ben. Cunku minnet duygusu adi altinda cok kisinin ozel hayati mahvolabiliyor