Bununla ilgili Hadis-i Şerif mevcut. "Sağ elin verdiğini sol el görmemeli" Peki ne oldu da insanlar bu konu da yarışa girdi. Göstermelik olan iyilik denmez mi bunlara! "İyilik yapıp denize at kul bilmezse Allah bilir" demiş Allah dostlarından biri boş laf mı etmiş? Aslında niyet de çok önemli burada. Gerçekten insanları iyiliğe teşvik etmek için yapılan bir eylem belki de faydalı olabilir. Siz neler düşünüyorsunuz bu konu da.
Hayır işlerinde bulunan kişilerin kimliği gizli mi kalmalı, yoksa kamuoyuna açıklanmalı mı?
Hayır işlerinde bulunan kişilerin kimliği gizli mi kalmalı, yoksa kamuoyuna açıklanmalı mı?
Bence bir iyilik yapılıyorsa deşifre edilmeden yapılmalı.. İnsanların göze soka soka sırf rank kasmak için yaptıkları şeyleri iyilik olarak yorumlamıyorum maalesef.. Bence bu sadece şov ve gösteriş amaçlı yapılan bir fiil.. Hepimizin yardımcı olduğu kurum ve kişiler vardır eminim.. Fakat bunu dallandırıp budaklandırmanın bir anlamı yok.. Eskilerin bir sözü vardır.. Bir elin verdiğini diğeri görmemeli derler.. Bana göre de aynen böyledir.. Yardıma ihtiyacı olan kişileri rencide etmek bence ahlaksızlık kategorisine giriyor kim ne derse desin.. Keyifli akşamlar..
Ben bu konuda hayır yapanın değil hayır yapılanın gizli kalması gerektiğini düşünüyor.
Hayır yapan kişi başkalarını da teşvik etmek ve bu konuda onlara yardımcı olmak için yaptığı hayrı dile getirebilir. Ama hayrı yaptığı kişileri ifşa etmeden.
Bazen çok insan hayır yapmak istiyor ama nereye nasıl yapacağını bilmiyor. Bu tarz durumlar için bazılarına ön ayak olacak girişimlere ihtiyaç duyulabiliyor.
Benim en çok tepki gösterdiğim şeydir.. bunu bir çok ünlü insanda yapıyor.. isimlerine hacet yok biliyorsunuz.. sonra diyorlarki milleti teşvik etmek için. bence alakası bile yok. hepsinin sözü muteber paralarını koyacak yer bulamıyorlar.. bir insana yardım ederken bunu reklam yapmanın, onun mahcup durumunu fotograflamanin ve o insanı kendini şirin göstermek adına etiket edip kullanmanın ne İslam'la, ne insanlıkla, nede ahlakla uzaktan yakından alakası yok.. yemin ederim ben izlerken utanıyorum. hadis sabit ve net..
Bakara 271 : Sadakaları açıktan (ve başkalarını teşvik maksadıyla) verirseniz ne iyi; fakat gizlice fakirlere verirseniz bu, sizin için daha hayırlıdır. O, günahlarınızdan bir kısmını bağışlar. Allah, yaptıklarınızdan haberi olandır.
bu bağlamda niyet önemli.. riya ve gösteriş girdiğinde işin içine, sıkıntı o zaman başlıyor.. ve bunun yanında, sadaka verilen kişiyi utandırmak ve rencide etmek de ona keza...
Kişilik & Karakter konusunda 11,8b cevap paylaştı.
Bazı durumlarda örnek olmak adına açık kalmalıdır. Ama bazıları bunu o kadar çok abartıyorki göşterişe giriyor. İşte o zaman yaptığı bir işin hayrıda kalmıyor.
Kişilik & Karakter konusunda 20,2b cevap paylaştı.
Merhaba gadası 🙃 Maalesef ki Türk insan olarak sağ elin verdiğini sol elin bilmemesi gerektiğini unutuyoruz. Özellikle sosyal medyada insanlar yaptığı iyilikleri herkese karşı göstermek için ayrı bir çaba içerisine giriyor. Halbuki yapılan iyilikler her zaman gizli kalmalıdır. İnsan yaptığı iyiliği o an unutmalıdır. Ben şahsen yapılan iyilikleri sosyal medyada paylaşan insanların yaptığı iyilikleri sadece gösteriş olsun diye yaptıklarına inanıyorum.
İyilik açıktan da yapılabilir "teşvik" amacıyla, fakat bu asla şova dönüşmemeli. Teşvik amacıyla açık açıkta yapılmasında bir sakında yoktur fakat gösteriş ve şov varsa olmaz. Şimdi açık açık yapanların bir çoğu gösteriş ve "hayırsever birisi" desinler diye yapıyorlar orası da ayrı.
İnsanların egosu, kibriyaları acımasız bir açlıkla kıvranıyor... Gücü maddi olarak yetmeyen insanların onurları, gururları, izzeti nefisleri kesinlikle birilerinin egoları tatmin olacak diye heba edilemez, etik ve vicdanlı değil bu tarz yardımlar...🦄🍀❤️
Hayır işlerinde kimlik her zaman gizlenmesi. Ama ne yazık ki "Bir elin verdiğini diğer elin görmemesi" düşüncesinden ziyade; ben yaptım, ben hayır yaptım, ben bağışladım. Sürekli kendisini afişe etmesi, reklam etmesi yapılan hayrın bir anlamı kalmadığı görüşündeyim.
Hayır işi yapıyorsam bilinsin isterim. Şokta çalışan bir kızdan hoşlanıyordum. Arada çıkıp sigara içiyordu. Ben de ona gösteriş olsun diye kedilere mama almıştım 2 kilo. Mahalledeki kedilere dağıttım. Şokun önüne gittim sonra oradaki kediler miyav miyav lan bi durun diyorum kız çıksın verecem durmuyolar. En son kız çıktı ben de gel psi psi diye verdim mamayı. Ama sor bakayım kızın umurunda oldu mu? Olmadı tabi ki. Ama kediler baya mutlu olmuştu. Aga iyilik yaparım ama enayi de değilim yani çevrem bunu bilmeli. O kıza hava atmak istemesem o kedilere hayatta mama almazdım. Çünkü ben karaktersizim.
Bencede gizli yapilmali. baskalarini tesvik etmek icin veya show amacli da olsa iyilik yapilmasina karsi degilim sonucta belki sevap kazanmiyor ama ihtiyac sahipleri faydalanmis oluyor her halukarda iki tarafta faydalaniyor
Ee atalarımız boşuna dememişler 'İyilik Et Denize At Balık Bilmezse Halik Bilir' diye. Hayra vesile olan kişi, başa kakmadan yapmalı ve iki orta gösterip gösterişe sebep olmamalıdır. Alan da bu şekilde mahcup hissetmez ve memnun olur
Kesinlikle gizli olmalı ama günümüzde maalesef bu gizli değil açık olmaya başladı sırf gösteriş için ve gösteriş için olan bu bişey hayırlı da değildir bereketli de değildir
adı ustunde hayır bunun kımsenın duymasına gormesıne gerek yok kı Allh goruyor yetmez mı bn hayır islerken kımseye dememem ama ardan zamn gecınce paylasırım sevdıgımle soyle oluyor bnde paylastıkca daha cok sevınıyor daha cok yardım edesım gelıyor ınsanlara hayvanlara,😊
Eskiler başkalarına örnek olsun diye yaptıkları yardımların çok azını açıktan yaparlarmış ama öyle davul zurna çalarak değil. Görmesi gerekenler görsün isterlermiş.
Hayır işi yapanlar ister açıklasınlar kimliklerini ister açıklamasınlar,, ama hayırda bulundukları kişileri desifre etmeye hakları yok,, yerin dibine girsin kendileri de yaptıkları yardım da...
Teşvik amaçlı bazı yapılan hayırları duyurmak gerekir. Bunun dışında gizli yapılması hem nefsinizin araya girmesini önler hemde yardım ettiğiniz kişinin onurunu zedelememiş olursunuz
Göstere göstere yapanlar, ramazan ayında köleye ikram eder gibi market fişi verenler, kendi yemediği ucuz ürünleri alıp dağıtanlar yardım yaptığını zanneder..
Valla bana kalırsa hadis olmasa bile ben bir şey yapıyorsam gizli kalsın isterdim ama şimdikiler bir iyilik yapıyor herkese gösteriyor hele sosyal medya fenomenleri izlenmek adına her şeyi yapıyorlar.
Bencr gizlenmelidir ama bizim toplumumuzda cok tuhaf. Gizli yapar bu kiside hic hayir yapmiyp der. Gostererek yapar sag elin verdiginu sol el gormesin gosterisci der anlayamiyorum yani
maalesef kamera her yerde yardımlar yaşantılar hiç birşeu gizli değil artık yatak odasına kadar girdi h birşeyin özeli kalmadı bu çok ama çok üzücü bir durum