Tutumlu insan harcamalarını giderlerine göre ayarlayan bunun çokta üstüne çıkmayan insana denir. Cimri insan ise ihtiyacı olsa bile harcamayandır. Parasını, eşyasını herşeyimi sıkı sıkıya tutan insana denir. Çünkü para onların kendilerini güvende hissetmelerini sağlar. Parası olmadığı anda en korkak insana dönüşürler. Fakat tutumlu insanlar paraya bağımlı değildirler parayı kendileri için kullanmayı bilirler. Para onlara güvende hissettirmez. Korkak değildir. Gerekli olduğu yerde parayı harcamayı bilmeleri onlara fazlasıyla özgüven olarak dönmüştür. Para bir ihtimal güç verir fakat asıl güç o parayı nasıl kullandığımızdır. Elon Musk ve Jeff Bezos parayı harcama yönünden iyi bir örnek teşkil eden insanlardır.
Tutumlu olmak gereksiz harcama yapmamak demektir. Dışarıda yemek yemek yerine evinde ayni ürünü pişirip yemek. Ihtiyacı olan ürünleri indirim zamanlarında temin edip stok yapmak. İsraftan kaçınmak tutumluluğa örnek verilebilir. Cimrilik ise ihtiyaç olan ürünlerden kısmaya çalışmaktır. Günlük alması gereken besinleri indirgemek Kişisel bakım malzemelerini tümüyle gereksiz görmek Başkalarına hediye almak borç vermek veyahut yemek ısmarlama durumlarına asla adım atlamamak cimriliktir.
Uçurum var! Tutumlu israf etmeden yarını da düşünerek harcama yapar ihtiyaçları dahilinde. Cimri ise varken yokluk çeker. Para, annesi babası olmuştur tabiri ile tarif edeyim. Sanırım kefeninin cebi olduğunu düşünüyor 🙂
Sana bir şey söyleyim mi kendini tutumlu diye gösteren çoğu insan cimridir. Tutumlu insan bunu dile getirmez hatta belli bile etmez. İnsanların yanında yok ben böyle tutumluyum şöyle tutumluyum diyenler net cimridir.
Bana göre ölçü büyük resimde israfa kaçmamak, yarın ne olacağı belli olmadığı için makul bir birikim yapmak. Ama cimri insanlarla ortak bir şey yapılmaz yani, insanın ömrünü yerler küçük kuruşluk hastalıklı hesaplarıyla. Okb bence hatta bazı insanlarda bu cimrilik.
Tutumlu olmak elindekinin kıymetini hem bilmek hemde yararlı şekilde kullanabilmek anlamına gelir bana göre bunu ifade ediyor. Cimrilik ise hem elindekini harcamayan bir çok konuda bencil davranmak en ince detayına kadar hesap yapmak gibi bir şey.
Tutumluluk herkesin sahip olması gereken bir özelliktir. Elindekinin kıymetini bilmektir. Cimrilik ise ihtiyacın olsa dahi harcama yapmamaktır. Hiç kimsenin sahip olmaması gerekir...