Yani açıkçası fiziki durumlarla alakadar şaka, espiri yahut imalı şeylerden oldum olası nefret ettim ben. Çocukluğumda da bazı nahoş yakıştırmalara da maruz kaldım, hem de öğretmenim tarafından bile. Allah Kerim'dir, her şeyi bilir de verir karşılığını, çok zihnimin olumsuz bir yanında durmuyor bu. Ama ben unuttum, geçtim oraları da başkaları geçemiyor. Bugün, neredeyse benden birkaç yaş büyük birinin boyu ile alakadar çok utangaç, çekinik ve üzüntülü tavrına şahit oldum. Konuşurken kendisinin boyunun kısa olduğunu çok üzülerek söyledi, inanın şok oldum. Kısa derken, neredeyse 168cm civarıdır boyu, bunun neresi kısa bir erkek için? Ben soramadım ama o çevresinden duydukları sonucu böyle hissedip, kendisini de kötü hissettiğini belirtti. Bir müddet üzerine telkin ve bunun ne kadar doğru olmadığını izah ettim, biraz olsun gülümsemesi beni de mutlu etti ama hiç görmediğim insanlara sinirlendim, sahi, neden birilerinin görünümü ile dalga geçeriz? Bu çok şahsiyetsiz, meziyet ahlakından bihaber bir durum değil midir?Hiç görünümü ile alakadar biriyle dalga geçtiniz mi?
İnsanlar neden boy yahut kilo ile dalga geçer sizce?
Valla 170 boyundayım kendimi çok severim birinin boyuyla kilosuyla dalga geçilince de empati yapar o kişiyi savunurum kadın erkek fark etmeksizin, ama şöyle bir şey fark ettim ki kadınların bir şeyiyle dalga geçilince kahraman kesilen "yok efendim onun seçimi mi yok efendim güzellik algılarınızı yıkın" diye anıran diğer kadınlar ve erkekler konu erkek olunca hiç kahraman kesilmeyip dalga geçmeye devam ediyorlar. Bu yüzden pek takılmıyorum bu konulara insanlar çoook iki yüzlü ve bu eziklik psikolojisinde ki insanlar için birinin kendi özelliklerini takıntı ederek hasta olmasına değmez.
Bunu asla yapmadım.. Yapmam da. Ben kimim ki bir başkasının fiziki görünüşüyle alay edeyim? Bu kadar aciz bir varlıkken, başka bir canlıyla nasıl alay edebilirim? Hangimizin gücü yeter hâşâ bir insan yaratmaya? Biz mi seçiyoruz dış görünüşümüzü, biz mi belirliyoruz bunu? En önemlisi sağlık, boy pos, kilo değil.. Tabiki kilo sonraki dönemlerde sağlık sorunlarını da meydana getiriyor. Bir insan ne kadar kabiliyetli, sevilen, sayılan birisi olursa olsun eğer başka birisiyle alay ediyorsa benim nezdimde sıfırdır.. En çokta sinsi sinsi, kıvıra kıvıra konuşup alay edenleri, başkalarının aklıyla eğlenenleri, kendini ifade edemeyişini eğlence haline getirenleri sevmiyorum, sevmedim de.. Bazıları başka birisinin dış görünümüyle alay ederken bunu sinsice yapıyor, neyse ki Allah kalplerde olanı biliyor.. Kilo bir bakıma insanın kendi elinde olan bir şey. Kilolusun, zayıflarsın, zor değil ama boy insanın kendi elinde olan bir şey değil.. Maalesef alay edilenler çok inciniyor..
Değil mi? Acziyetimizi kabul etseydik, edebimizi de korurduk zaten...
Ben de anlayamadım nasıl bir karaktere sahip bu insanlar, açıkçası anlamak da istemiyorum sanırım. Zira o şekilde bir meziyet seviyesine inemeyiz bizler, elhamdülillah.
Toplumda bir kesim var, dediğiniz gibi aklıyla alay ediyor birileriyle, acaba dışarıdan ne kadar pis ve iğrenç göründüklerini bilemiyorlar mı? Çok çok kötü bir görüntü bu. Tahammül dahî edemem bu tabloya, belki de insanlığa çok uzak oluşundandır bu tavırların.
Alay edilen ve incinen insanları görünce utanıyorum insanlığımdan ben, çok üzücü keşke elimizden bir şey gelse iyi örnek olabilmek dışında.
O şahısların bir seviyesi yok ki, onlar seviyesiz.. İstedikleri kadar donanımlı, kabiliyetli olsunlar benim nezdimde seviyesiz onlar.. Kişi haddini bilmeli, haddini bilen Rabbini biliyor. O kesim dediğiniz gibi dışardan bakılınca çok pis ve iğrenç görünüyorlar. Keşke kendilerini görebilseler, vicdanlarının sesini duyabilseler kendilerini görmeleri mümkün olacak.. Ancak insanlıktan nasibini alamamış, haddini bilmeyen, vicdansız, empati yoksunu kişiler başkalarıyla alay eder.. Alay edilen kişilerin elinden tutup, onları dinlememiz ve alaya maruz kaldıklarında savunmamız dışında elimizden bir şey gelmiyor ne yazık ki..
Emin olun, donanımlı olsalardı "insanî" vasıfları olurdu ve zaten böyle iffetsizce saldırmazlardı insanlara... Ne derin yaralar açıyor hâlbuki bu tip imâ ve rencideler insan ruhunda...
Olsun, yine de bir şeyler var yapılacak. Dünkü karşılaştığım durumda elimden geldiğince anlattım bunun bir dezavantaj dahî olmadığını, biraz ferahladı karşımdaki kişi, bu da bana yetti.
Evet insanın ruhunda derin yaralar açıyor böylesi mahluklar.. Allah güzel insanlara düşürsün yolumuzu.. Sizin o kişiye zaman ayırıp konuşmanız ona yetmiştir eminim. İnsan böyle durumlarda bir dost eline ihtiyaç duyuyor
Ne kadar doğrudur bilmem ama bu konuda şahsi fikrim insanların kendi kendilerini beğenmemelerini başkalarına yansıttığı yönünde. Günümüzde kendin ile barışık olmak kolay değil. Çünkü bize dayatılan mükemmeller var. Sadece boy kilo da değil. Burun, kulak gibi organlarda alay konusu olabiliyor. Sonuçta insanlar kendilerini beğenmiyor. Bence bu duyguyu bastırmak için etrafındaki herkese bir kulp takıyorlar. Başkaları ile dalga geçenler ilk fırsatta koşa koşa kendilerini değiştiriyorlar. Güzel olmak adına her şeyi yapıyorlar oysa en güzel halimiz de yaratılışımız değil mi? Herkes zayıf olmalı, herkes uzun olmalı, herkesin burnu küçük olsun, eh bir de dudaklar şişirilsin, saçlar boyansın ve sonra ortaya çıkan tek tip görüntü ile aslında yine kendilerini beğenemiyorlar. Dalga geçip gülerken başkalarını ve onların kendilerine olan özgüvenini yerle bir ederek kendilerini daha iyi hissetmeye çalışıyorlar.
Ben daima "İslâm her şeyi anlatmış, neyin debdebesi bu" dediğimde garipseniyorum, bakın ne diyor İslâm : "Eğer toplum içerisinde görünümdeki farklılık sizi rahatsız ediyor, zora düşürüyor ise estetik caiz olabilir". Ama sizin de dediğiniz gibi bugün estetik neden yapılıyor? "Daha güzel, daha trende uygun" görünmek için yapılıyor...
Öte yandan, imâ ve dalga geçme hususu karmaşık, belki de haklılık payınız vardır bilemiyorum ama köken itibariyle hiç insanî ve ahlâkî değil biriyle görünüm hususunda dalga geçmek...
Sadece fiziksel görünümle değil. Vicdanları kararmış insanlar ve onların yetiştirdikleri. Bir süre önce küçük bir kız çocuğunun kendi yaşıti kızı oyuna çağırınca, o kızın senin annen yok ki seninle oynamam demesiyle şok oldum. Akil, zeka vs derken merhametimizi kaybediyoruz.
Vallahi ben bilmezdim dünyanın böyle olduğunu çocukluğumda, ne kadar masum, ne kadar tatlıydı her şey. Ta ki yaşıtım olan komşu çocuğunun bin parça legomu çaldığı güne dek. Annesi babası yönlendirmiş, istemedik, istersem can yakarım dedi babam. Şimdi anlıyorum, çocukluktan gelirmiş aile terbiyesi...
Bu tarz söylemler karşındakine ne kadar zarar verir bilmiyorlar. Bende ilk okul yaşlarında tombulmuşum çok fazla dalga geçen olmuştu ablamdan kiloluymuşum falan hala bu yaşıma kadar kilo fobim var 3 kilo alsam dünyanın sonu gibi hissediyorum ve kendimi hep kilolu görüyorum hatta etrafımdakiler sen takıntı yapmışsın bir psikoloja görün demişlerdi Bu tarz eleştiriler insanlarda kalıcı hasar verebiliyor
Çok haklısınız aslında, benzeri bir durumu yaşamış ama sonrasında da kendi içimde aşmıştım ben bu durumu ama herkes benim gibi dirayetli olamıyor mesela o açıdan dikkat etmeliyiz söylediklerimize, hak'ka girmektir yahu bu...
Insanlar sadece boy ve kilo ile dalga geçmez. Karsidakinin hertürlü farklılığıyla dalga geçer. Bu dalga geçme konusu ise kimisi kendi acziyetini gizlemek için kimisi kendisine bulaşmasın diye yapar. Kimisinin ise birilerine olan kıskançlığından dolayıdır. Acizlikten midir sevgisizlikten midir yetistirilememe sebebinden midir empati kuramama sebebindenmidir bilinmez. Aslinda bilinirde herkesin bir yâda bir kaç gerekcesinden dolayı. Buna başvuruyorlar.
İnsanların söylemleri yüzünden boyumu takıntı ettiğim bir dönem oldu benimde.. Hayatim boyunca kimsenin boyuyla kilosuyla dalga gecmedim. Ne yüzüne karşı nede arkasından uzun veya kısa, kilolu veya zayıf bu kimseyi ilgilendirmez hele dalga geçmek çok çirkin bir davranış Rabbim böyle kendini bilmez kişilere Hidayet etsin.
Ey iman edenler! Bir topluluk bir diğerini alaya almasın. Belki onlar kendilerinden daha iyidirler. Kadınlar da diğer kadınları alaya almasın. Belki onlar kendilerinden daha iyidirler. Birbirinizi karalamayın, birbirinizi (kötü) lakaplarla çağırmayın. İmandan sonra fasıklık ne kötü bir namdır! Kim de tövbe etmezse, işte onlar zâlimlerin ta kendileridir. (hucurât/11) Ayeti kerimenin mucibince amel etmek mü'min şiarıdır.
ben asla dalga geçmem fakat boyum 161 olduğu için dalga geçen birçok insan oldu. boy ve kiloyu geçtim herhangi bir konuda neden bir insanın kalbini kıracak kadar dalga geçip ve bundan nasıl zevk alınır anlayamıyorum. bu gerçekten önemli bir konu.
İnanın bana, yıllardır düşünüyorum ''insanlar bundan nasıl zevk alır?'' diye ve vardığım sonuçların ve sebeplerin iğrençliğinin etkisiyle düşünmemeye başlıyorum, sonra yine bir örnek geliyor önüme ve aynı tonda zihnim huzursuzlanıyor...
Ayrıca, kız cinsinin de bu boyda olması asla sorun değildir, zihninizde tutmayın bile bu safsataları...
insanlarla dalga geçilmez onu geçtim elinde olmayan nedenlerden dolayı ile dalga hiç geçilmez bunu yapanlara ne yazık ki insan demiyorum ben çünkü insan bu kadar düşüncesiz olamaz
Ben dis gorunusle falan dalga gecmem. Karsidaki kisiyi cok kirar bu onun ozguvenine zarar verir. Yanimda yapilmasinada izin vermem. Bunu yapanlar egolarini tatmin etmeye calisan sanki kendisi cok mukemmelmis gibi davranan asalak insanlar. Genelde yanimda yapildigi zmn o kisinin karakterine saydiriyorum yuzu dusuyor. Biraz saygili olmak ve bu kadar herseyi kendinde hak gormemek gerekiyo.
Civarınızdaki bu durumlara izin vermemeniz takdire şayan, tebrik ederim. En doğrusu bu sanırım tavır olarak. Çünkü bizlerin bu tip davranışlarda bulunmaması, önlemeye yetmiyor.
Psikolojide aslında böyle tanımlanıyor sanırım, üzücü tabi. Ama benim her daim fikrim şudur, ne hissediyorsan içinde yaşa, başkalarının özgürlük alanına taciz edersen, insanlıktan çıkarsın gözümde...
Maalesef Türk zihniyeti işte insanların ağzı torba değil büzülmüyor. Yaş boy din dil ırk ten rengim yani akla gelip gelebilecek her şeyi ile sınıflandırma gereği duyuyor insanlar niye bilmiyorum demiyorlar ki işte oda insan oda insan o farklı o farklı böyle bir şey demek yok sürekli bir sınıflandırma söz konusu gereksiz insanlar zihniyet olarak çok geri Türkiye’de maalesef
Tarihte ilk ırkçılığı yapanlar bizler değildik, aslında bakarsanız, ayırım gözetmemeyi Efendimiz'den miras aldık elhamdülillah. Ama uyan az, insanları yadırgama ve dalga geçme durumunun Türk ırkıyla bir ilintisi yahut sınırlamasının olduğunu sanmıyorum. Tesettürlü birine terörist olarak bakılabiliyor mesela Amerika'da, yahut İngiltere ve Fransa Afrika kıtasını sömüren yegane devletlerdir ve ten renklerinden ötürü de ötelemişlerdir... Ayırım ve dalga geçme hususunu ırka maal etmeyelim de, öteki anlattıklarınız ile hemfikirim, bu meziyet ve insanlık sorunudur.