Bazı durumlar olur ki insanlara kendimizi anlatmaya çabalarız. "Aslında ben böyle bir insan değilim" diye başlar cümlelerimiz. Kendimizi ispat etmek gibi bir kaygı güderiz...Peki bu sizce boşa bir çaba mıdır? İnsanlar bizi kendi kafalarındaki yargılarına göre mi değerlendirirler?
İnsanlara kendimizi anlatmaya çalışmak boşa bir çaba mıdır?
Genel olarak kendimi insanlara anlatmak kaygısına girmem. Dediğin gibi aslında. Sen kendine ne kadar ifade edersen et. Karşındaki insanın anladığı kadardır tüm mesele. Ben genelde böyle durumlar içine sokmamaya gayret ediyorum kendimi.
Bu biraz düğümü çözülmeyi bekleyen ilmek gibi. Eğer bir başlarsan açmaya sonu gelmiyor. Belki günler belki de haftalarca kendini anlatmak zorunda kalıyorsun. En iyisi bırakmak ve karşındakinin ne anladığını fazla önemsememek.
Kimseye kendimi anlatmak gibi bir çabam olmaz. Beni bilen bilir bilmeyen de kendi bilir. Fakat bilimsel bir gerçek de var ki; anlattım anlattım anlamıyorlar diyenlerin bilmediği şey önce anlamaları gerektiği. Eğer insan kendi öncelikle karşıdakini anlamadan anlatmaya çalışıyorsa bu karşıdakinin anlamaması problemi değil kendi anlamadan anlatmaya çalışma problemidir. İletişimde buna algı ve aktarım dengesi derler. Önce ve kesinlikle algı yoksa aktarım yapmaya çalışmak eksik ve hatalı demektir. Önce ne kadar algılarsa insan aktarımı da o ölçüde sağlam ve anlaşılır olur.
İnsanlar bizi anlamak istiyor mu aslında önemli olan o. Yoksa bizi anlamak istemeyen kişiye istediğimiz kadar anlatıp duralım bir faydası olmaz. Ha duvara karşı anlatmışsın , ha kediye karşı anlatmışsın tep ki yine aynı olur. İnsanların bize olan yaklaşımı ve bizim kendimizi kabullendirme çabamız önemlidir. Başkalarının duymak istediği şeyleri değil içimizden geçen kelimeleri söylediğimiz sürece herkes elbet anlamaya yanaşır ve olduğumuz gibi kabul eder.
Nafiledir, insan kendini bile doğru dürüst anlayamazken başkasına anlatması çok da kolay değil. Belki yaşayarak tanırsın, belki yaşatarak tanıtırsın. Lakin önemli olan ne kadar çaba sarfedildiği değil, karşınızdakinin mesajı nasıl anlamak istediğidir. Mesela insanlar bazı sözlerini tersten anlama becerisine sahiptirler. Bu anlatma çabasının başarı ile sonuçlanması için mesajın içeriğini değil, nasıl iletildiğini sorgulamak gereklidir ve karşı tarafın bunu nasıl algılamak istediğiyle ilişkilidir.
Kardeşim boşa bir çaba mi bilmiyorum ama ben bıraktım artık. Çevrem bana böyle yaparsan, böyle olur diyen insanlarla dolu ben artık insanlara ben öyle yapmıyorum ki öyle olsun demekten yoruldum da bıktım da. Kim neyi nasıl anlıyorsa öyle anlayabilir Artık insanlara boşver, tamam, Hı hı, Allaha emanet vs. diyerek kendimden uzaklaştırıyorum çünkü ne yaparsam yapayım anlamiyorlar beni..
Bence boşa bir çaba. Yaşatmak makbul olandır. Ben egolu değilim dersiniz mesela Bunu herkes söylüyor ben egoluyum diyen binde bir. Böyle olmadığımîzı söylediğimizde karşı taraf hıhı der ve geçer. Bunu zaten bizimle beraberken görüp kaydetmiştir. Neysek oyuz yaşarken bunu insanlara gösteriyoruz zaten
Elbette ki boşa bir çabadır. Biz ne, nasıl anlatırsal anlatalım karşıdaki zaten görmek istediğini görecektir. Bizim gözümüzden bize bakamayacaktır.
Ayrıca birilerine kendimizi anlatma, ispat etme çabasında bulunmak gerçek kişiliğimizi değil; aslında sahip olmak ve bunu kanıtlamak istediğimiz kişiliğimizi gösterir.
Boşa demeyelim ama gereksiz bir eylem.. Misal ben sabaha kadar sana şöyleyim böyleyim deyim, benim dediğimden ziyade kendi düşüncene göre bir şablona koyarsın beni.. O yüzden aslında ben kendi hakkında bilgi vermek veya kendimi tanıtmayı pek sevmem.. Karşımdaki kişi tanıyarak beni istediği şablona koysun isterim 🌺
Bomboş bir çabadır. Çok değer verdiğim birisi ise bir açıklama yaparım anlamamakta ısrarcıysa daha fazla diretmem. Sonrasında söylememeyi, söyleyeceklerimi yutmayı tercih ederim. Zaten derdimi açıklamayı bıraktığım bir raddeye geldiysek benim için önemini yitirmiştir o kişi. Başkalarına kendim hakkında açıklama yapmayı bırakalı 2-3 sene oluyor. İyi ki de öğrenmişim. Başkalarının düşüncelerinde nasıl biriyim hiç önemi yok, önemli olan benim kendimi tanımam.
İnanmadım. Bana "Yapma, kimse anlamayacak seni. Bu çabaların boşuna" deseler dahi çabaladım. Ama sonunda hak veriyorum. Ne kadar çabalarsan çabala, insanlar duymak istediklerini duyar. Nasıl anlamak isterse, nasıl işine gelirse öyle anlar. O yüzden kendimizi boşuna anlatmamıza gerek yok.
~nasılsın sorusuna bile cevabımız artık hep aynı: 'Nasıl görüyorsan' 🎩
Evet bazen kendini ifade etmeye çalışmak boşa giden zaman kaybıdır.. kendini anlatmaya çalışırken insan efor sarfeder bu eforda insanın enerjini tüketir ve daha çok dibe batarır En iyisi seni anlamayanı kendi haline bırakmak.. anlamasını beklememek. Nasılsa zamanı geldiğinde onlar kendiliğinden anlıyorlar fakat o zamanda sen, sen olmuyorsun.
Normalde aşırı derecede umursamaz biriyim, kimin ne dedigi zerre kadar umurumda olmaz ama değer verdiği kişiler tarafindan zan altinda kalmak gibi , öyle kisoler tarafindan yanlis anlasilmak gibi bazi haller vardir , işte o haller için kendimi anlatmaya çalışırım eğer o kisilerin gözünde, kalbinde bir degerimin kalmadığını hissedersem Rabbime birakirim.
Hayatta şunu öğrendim. Herkese kendimizi ispat etmek zorunda değiliz. Sana değer veren insanlar zaten seni, senden iyi bilirler, iyi tanırlar.
Beni tanımak isteyenler, benden değil çevremden öğrenmelidir. Herkese kendimizi anlatmaya lüzum yoktur. Lafın fazlası abdala denir. Bu kişilere de ayıracak vaktim yoktur. Kişi ne düşünmek istiyorsa düşünsün. Kusur görendedir.
Elbette öyle. Sen onlar için dışarıdan sadece bir kabataslaktan ibaret oluyorsun. Kimse aslında bunun içi nasıldır demez. Bu yüzden ben kendimi birilerine anlatmaya çalışmayı bırakalı uzun zaman oldu. Varsın herkes beni kendi gibi bilsin. Beni rabbim biliyor ya gerisi teferruat.
Karşımdaki insanlara kendimi anlatmaktan, bazı şeylerin beni ne kadar üzdüğünü, yorulduğumu anlatmaktan bıkmış olabilirim. Artik kolay kolay kendimi anlatmıyorum, kim napmak isterse yapsın kafasındayım.
O kadar doğru ki. Bazıları istediği gibi anlamaya meyilli. Açıklama çabasına girdiğimde bunun ne kadar yorucu olduğunun farkına varabiliyorum, anlatarak verdiğim çatışmadan yara almadan çıkabilmenin yollarını arıyorum kendimce. Bırakıyorum akışına..
Bir söz var ne kadar anlatsan da karşıdakinin anladığı kadardır diye aynen böyle düşünüyorum boşuna çaba seni tanımayanı yanında tutman zaten çok saçma
Eğer sen doğru olanı yaptıysan kendinden emin ol. doğru tektir. Değişmez sen eğer kendini kanıtlamaya çalışırsan sende bir sorun olduğunu düşüneceklerdir. vicdanın rahatsa sakın boşuna savaşma.