Selam..🌼Hayattaki gözlemim ve empati yaparak edindiğim sonuç şu ki;
Bir erkeğe 'Sen de erkek misin' demek küfür den öte bir şey. Çok büyük hakaret ve kesin kavga sebebi. ...
'Erkek misin' sözü o kişinin erkek kimliğini şüphe altına sokan bir söz. Yani demek istiyor ki; Erkek misin. (Yani aslında değilsin başka söyleniş şekli)
Peki bir erkeğe 'Kadin gibisin' demek hakaret midir?
Benim düşünceme göre hakaret değil. Çünkü kadın olmak kötü bir şey değil. Bunu kesinlikle kadın olduğum icin veya feministce duygularla söylemiyorum.
Kadınlar daha hassastır, duygusaldır ya, Genellikle daha ince ruhlu, daha düzenli, vs. Bunu anlarım. Ama çok az bir oranda söyleme şekli ve niyet bunun hakaret mi değil mi olduğunu gösterir.
Bir erkeğe kimliği dışında bir şey söylemek hakaret etmektir. Şu mantıkta düşün Funda. Ben sana köpek desem hakaret olur değil mi? Köpeklerin sevgi dolu, sadık olduğunu düşünmezsin. O yüzden bireylere kimlikleri dışında söylemde bulunmak hakarettir. Daha geniş açıdan bakmanı öneririm.
Dediğin gibi iyi niyetle, güzel anlamda söylenebilir bir cümle, ancak karşındakinin anlayış seviyesi de önemli. Hiç değilse "Neden?" diye sorabilecek kadar saygısı olmalı.
Ki zaten kullanılır bu kalıp. "Kız gibi" derler. Anlamı da efendi, saygılı, edepli vesairedir. Kadın zerafettir, bunu eskiler kendi çocuklarına, beğendikleri erkeklere söylerler hala. Ben bile kullanırım, yakın çevreme dahi söylemişliğim vardır "Kız gibisin oğlum seni alan yaşadı." gibi. Şuana kadar da "Erkekliğime laf ettin, niye ettin, keşke etmeseydin!" diyen olmadı. Zira herkes bilir ki bu söz bir övgüdür, hakaret değil.
Ama işte dediğim gibi, çokça da yakındığım bir konudur, insanlar anlamaya çalışmaz, kafalarında kendilerince bir anlam yükler ve o anlamı silah olarak kuşanıp saldırırlar.
Tuhaf yahu...
İnsanlar ile iletişim kurmadan, sadece dışarıdan bakarak dahi ne derece gurursuz, niteliksiz bir hale geldikleri görülebilirken "kadın gibisin" sözü ne anlamlara çekilmiş.
Ne kadınlar var, şu erkeklerin hepsini toplasan tırnağı etmezler...
Bir erkeğe söylenen sen erkek misin ya da sen kadın gibisin lafı ne kadar onur kırıcıysa.. Bir kadına söylenen erkek gibisin veya sen kadın mısın ki sözü de hakaret ve onur kırıcı bir kelime bana göre
Çünkü kimliği dışında başka bir kelime kullanılıyor bir şeye benzetiliyor ama sizin bakış açınız birisine aslan deyince mutlu olur ama domuz deyince kızması gibi bir şey diye düşünüyorsunuz :)
Bir kadına "erkek gibi" demek iltifat olarak algılanırken, bir erkeğe "kadın gibi" demek neredeyse hakaret boyutunda tepki görüyor. Mesela Fatma Girik'in Yeşilçamda "erkek fatma" tarzı bir çok filmi vardır. Sadece Fatma Girik de değil, aynı konseptte bir çok film çekmiştir Yeşilçam. Erkek gibi kadınlar göklere çıkarılmıştır. Erkek egemen kültürde erkeklerin kendi erkekliklerinin tasdiki o kadar önemlidir ki, zaman zaman bu ispat için hayatlarını tehlikeye atmak zorunda bile kalırlar.
Ne yazık ki bu toplumsal baskı erkeklerin üzerinde öyle güçlüdür ki, erkekler bu yükün altında ezilmekte, duygularını bastırmak zorunda kalmakta, göz yaşı dökmekte zorlanmakta, hastalandıklarında doktora gitmeyi bile zayıflık görmektedir. Bu baskı altında ruhen ve bedenen sağlıklarını zora sokmaktadırlar. Bence bu durum erkekler üzerinde bir zulüm seviyesindedir.
Durum şu benim bakış açıma göre ; Erkeğin misyonu ve tavrı , kadının misyonu ve tavrı. Bunlar bir bütünü oluşturur. Birbirine hakaret etmek için değil. Lakin şöyle bir örnek vermem gerek , tanıdığım bir çiftin durumu aynen şu ; Kadın bahçede çapa yaparken , kocası elleri cebinde , üstü temiz bir şekilde yanında dikiliyor. Zira elinden gelmediği gibi , içinden de gelmiyor. Bu durumda nasıl tanımlarız?
Ben sıfatlardan ziyade , tıpkı bir elmanın iki yarısı gibi bakmayı tercih ediyorum.
Aslında biraz da kimin söylediği ile de ilgili şöyle ki , Maço kro diye tabir ettiğimiz tarzda birisi bunu söylemişse yani erkekliği sadece kaba olmak vurmak biçmek anlamında tanımlıyorsa o kişi, karşındaki erkeğin en ufak kibarlık ya da duygusallik halinde veyahut kendince belirlediği giyim şeklinin dışında giyinmiş ise hemen kadın gibisin der hatta "karı gibisin" tabirini bile kullanılabilir çünkü kafasında kodladigi erkek figüründe bunlara yer yoktur. Benim şahsi görüşüm bence hakarettir çünkü bariz bir cinsiyetçilik söylemi var.
Ben hakaret olarak görüyorum. Bunu söylerken de kadını küçümsediğim den değil.
Kişiyi başka birşeye benzetmek hoş değil.
Bu biraz da nasıl ve ne için söylediği ile alakalı. Düşünsene erkek ev işlerini yapıyor ve onu gören biri; vay be kadın gibi güzelce temizlik yapmış. Burda erkek gururlanır.
Ama başka bir konu olur veya başka bir söyleme tarzı olur bu ona hakaret gibi gelebilir.
yalnız samımıce bırsey soyleyemmı. Kadın gibisin demek başka sende erkekmisin bee demek başka. 1 ncisinde erkeğin kultur ve yapısına baglı zoruna gitsede kendını sorgular ulan bu bana nıye oyle dedı acaba cokmu femınenım ya da benı cokmu duygusal gordu , korkak mıyım ben acaba dıye 2 ncisi direk kafa yapısı reddeder ki haklıdırda. Orada erkeği hemcinsleriyle kıyaslama ve gururunu kıracak bır ıfade var.
Ne niyetle söylediğin yani hitap şeklinde önemli bir erkek duygusal ince ruhlu olabilir bunda bir problem yok ama kalkıpta bir işi beceremiyorsun ya da bir işi yapamadın aynı kadın gibisin dediğinde ozman hakeret olur ama ince ruhlu duygusal erkekler var yani (eş cinsel değil ama ince ruhludan kastım )
Bana hakaret gibi geliyor. Kendini kötü hissedebilir ve özgüven düşüklüğüne neden olabilir. Benzetmelerin geneli bana göre doğru değil çünkü o kendisi neden başka birisine benzesin, düşünce yapısına kadar farklıdır. Ve bulunduğu cinsiyetten başka bir cinsiyete benzetmek hakaret resmen ya. Çünkü o onun kimliği. İyi niyetli de söylesen karşı tarafta başka bir düşümce algılanır herkeste o düşüncenin algılanılabileceği gibi doğal olarak..
Kesinlikle hakaret. Burada söylenmek istenen cinsiyetleştirme değil 2 türlü hakaret var. 1. hakaret kadınlara yönelik : kadın olmanın güçsüz ezik cinsel olarak obje görülemesi ve 2. olarak erkek adam tabirinin yani güçlü aile babası kabadayı pozisyonunun kadına benzetilmesi. vardır bu karı gibi sakız çiğneme gibi benzeri sözler kullanılır burada ciddi hakaret var hemde hem kadına hem erkeğe
Kadın gibisin benzetmesiyle sen de erkek misin sözü birbirinin eşdeğeri değildir. Kadın gibisin derken tertipli olmak, bakımlı olmak, hamarat olmak, kırılgan olmak gibi kavramları karşılar. sen de erkek misin dediğinde ise bu bir karaktersizlik vurgusudur. Sözünde durmamak, kaypaklık yapmak, adam satmak, riyakarlık yapmak, sır tutmamak, yalan söylemek gibi şeyler karşısında kullanılan bir ifadedir.
Eğer bir kadına " erkek gibisin" demek hakaret sayılıyorsa erkeğe de "kadın gibisin" demek hakarettir bence, ama senin dediğin gibi de olabilir mantıklı gibi sanki, ama bir kavgada söyleniyorsa hakaret olarak algılanır, nerede söylediği neden söylediği önemli bu bence.
kim ne istiyorsa desin :) beni taniyorsa zaten uslubu bellidir yok tanimiyorsada :) elin delisini kosa ile bicsen bitmez derler :) isin felsefe tarafina gelirsem kadın gibisin derken duygusal zayifliklari kastediliyordur genelde ve kadinlar yapi ve duygu olarak daha hassas varliklar hakaret degilsede o erkegi kucumser bir tavir olarak adlandirilir ama hakikaten onemsemem :)
Bir erkeğe kadın gibisin demek hakarettir, onun cinsi kimliği bellidir ve bu şekilde söylemler hoş değil. Erkekler de ince ruhlu, hassas ve duygusal olabilir bunlar insani durumlardır kadınsı değil.
Aynı şekilde bir kadına da erkek gibisin demek hakarettir. Ne erkek olmak ne kadın olmak kötüdür ama insanlara cinsiyetleri üzerinden laf edilmemeli.
Görünüm olarak demek olabilir ama karakter olarak denmesini hakaret olarak kabul etmem
Maalesef kanunlar dahil ülkece erkek güçlü olmalıdır imajı dayatıldığı için iyice bu role kaptırıyoruz kendimizi sonra da tersi denince "noluyor ya" tepkisi çıkıyor
Kadın gibisin yerine göre ve senin için ne anlam ifade ederek söylediğine bağlı. Karşı cinsi çok iyi anlıyorsun duygusalsın ya da çok ayrıntıcısın kadınsısın :) hangi anlamda söylediğin önemli bence.
Sonuçta sen hangi cinsiyetteysen kendini o cinsiyete ait hissedersin. Mesela Türk birinin Türk olmaktan baska milletten birinin de kendi milletinden gurur duymasi gibi bir şey. Ve o ait hissettigin şeyin dışında anildiginda bu hoşuna gitmez.
katılıyorum, kadın mısın demek hakaret yerine geçmez belki kırılır falan ama büyütülecek bir şey değil diye düşünüyorum ama erkek misin ya da adam mısın benzeri cümleler kıyamet fragmanı
Evet hakarettir mesela bir erkek evde temizlik yapıyor ya da yemek yapıyor ya da kirilgan biri olduğu için kadın gibiyse bunu bunun söylenmesi yanlıştir
Söyleyip söylemediğinden değil önemli olan nasıl bir üslup ile söylediğidir eğer senin yazdığın gibi bir anlam doğrultusunda söylediyse bence iltifattır diğer türlü hakaret.
Bizim gibi ata erkil toplumlarda hakaret kabul edilir. Yontulmamız için daha çok yol almak gerek ama her anne baba da kendi gibi çocuk yetiştirdiği için bu da imkansız.
Her halde ne kadar eşitlik, adalet denilsede, kadın erkek arasında çok fark var. Erkeğe kadın gibisin demek belki de kadına has özelliklerindendir. Kadına erkek gibi denmesi hakaret sayılmıyorsa erkeğede kadın gibi denince sayılmamalı bana göre
küfür olmayıp da küfür etkisi yaratan söz bu olsa gerek... erkek erkektir kadın kadındır. cinsel kimliği dışında biri olduğuna yönelik söylemler kişide olumsuz duygu uyandırır. hakaret olmasa da hakaret etkisi yaratır.
Öncelikle “kadın gibisin” veya “erkek gibisin” gibi bir yaklaşım olamaz, aşırı cinsiyetçi bir söylem bu. İkincisi kadın olmak hakaret mi? Onu anlayamadım.
Herkesin işlevi ve görevi farklı, bu kadınları aşağılamak gibi dusunulmemeli kesinlikle, lakin kadın gibisin demek aşağılama gibi. Nasıl kadına "erkek gibisin" demek hoş değilse