Bu yaşıma geldim hâlâ korkuyorum. Az önce elektrikler kesildi ve ben kendi kendimi korkutuyorum resmen :( Bıktım artık ve bu durumdan kurtulmak istiyorum. İşin kötüsü, neden korktuğum hakkında bi fikrim yok. Huzursuz oluyorum..
Cevabın nedir?
En İyi Cevaplar
Çok güzel fenerler var onlardan al , sabahlara kadar ışıl ışıl olur evin içi. Karanlık korkusunu yenemezsin , korkular üstüne gittikçe yenilir. Ben karanlık korkusunu cocuk yasta , ceza olarak karanlık odaya atılırak yendim. Hayali şeylere yumruk atarken 🙂
10 Yorumla
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
22
Cevap
28Cevap
- +1 yıl
Ben ortaokula kadar karanlıktan korkuyordum ışıksız ortamda uyuyamıyordum bir gün evde yalnızken elektrik gitti kış günü balkona çıktım korkudan battaniyeyi bile girip alamadım dondum o günden sonra o korkunun beni nasıl ele geçirdiğini farkettim ve korkumun üstüne gittim. Yapabildiğim kadar karanlıkta oturmaya başladım her gün karanlıkta geçirdiğim vakit sayısı artmaya başladı ve sonunda yendim üstüne gitmeden bu korkundan kurtulamazsın ;)))
11 Yorumla- Soran+1 yıl
Teşekkür ederim :/
- +1 yıl
16 yaşıma kadar karanlıkta tek kalamadım, tek başıma uyuyamazdım bile ama sonra okul, sosyal hayatım çok yoğunlaştı. O kadar çok yorulmaya başladım ki karanlığa, korkularıma takılmaya halim bile yoktu. Sen de öyle yap, genel olarak korktuğun şeylere eğer odaklanırsan daha çok korkmaya başlarsın. Bunca zamandır karanlık sana zarar vermedi, vereceğini düşünme. Ayrıca psikoloğum demişti ki gündüz birinin evine hırsız girmiş ve çocuğun yerdeki ses çıkaran oyuncaklarını görüp ona göre yürüyüp yakalanmamış. Eğer gece olsaydı o hırsız onları görmeyip üstüne basıp, ses çıkaracaktı. Bol şanslar..
10 Yorumla Karanlık korkusu bir de yalnız kalma korkusu vardı bende de.. Ta ki bir yere göreve gidene kadar. Tabi başlarda yine vardı, kimi bulursam rica ediyordum yanımda kalması için. Sonra hep birine ricada bulunmak zor olduğundan dedim yalnız kalcam artık. Tabi geceleri ışığı açık bırakıyorum falan. Zamanla üzerine giderek iki korkumu da yendim.
Yani üzerine gidersen anca yenersin korkunu. Başarılar dilerim.10 Yorumla- +1 yıl
Bazı konularda korkunun veya iyi yapılamayan bir şeyin üstüne gidilmesi gereklidir fakat bu her zaman olmamalı çünkü terste tepebilir. Psikolojik olarak daha kötü hissedebilirsin. Bunun için uzman yardımı almalısın. Uzman yönlendirmesiyle hareket etmek çok daha sağlıklı olur.
10 Yorumla - Gizli Üye(18-24)+1 yıl
benimde korkum var ya :/ burdan birisi şey demişti okuldaki hocasına anlatmış beden hocası da soyunma odasına kilitlemiş korkudan ağlamış falan ama açmamış sonra alışmış geçmiş korkusu :/ galiba bizimde öyle bi şey yaşamamız lazım off
13 Yorumla- Soran+1 yıl
Korkunun üzerine gitmek.. Yapamam ki :/ Yani hem geçeceği olsaydı çoktan geçmez miydi defalarca karanlıkta kaldım ama hâlâ korkuyorum..
- Cevap sahibi+1 yıl
sanmıyorum istemeden kalmamız lazım gibi o yönde inanıyorum ben yani bilmediğin yerde olması da etkili olabilir ama inşallah geçer ya :(
- Soran+1 yıl
Umarım.. Teşekkür ederim
- +1 yıl
Karanlıkta ortamı net göremeyiz çünkü. Bu yüzden de güvende olduğumuzu hissedemeyiz. Tabi bu da bizlerde karanlık fobisini oluşturur. Oysa karanlıkta da aydınlıkta gördüğümüz şeyler olur. Sadece biz onları net göremediğimiz için korktuğumuz şeylere benzetiriz. Bende küçükken korkardım ama bunu kendi başıma yendim.
~karanlıkta sanki hayalet benmişim gibi yapıp kendimi korkutmaya çalıştım. Haliyle bu da sadece beni güldürünce keyif almaya başladım, korkmak yerine.00 Yorumla - +1 yıl
Kendini her gün odanda da karanlıkta bırak o an zihnen en mutlu olduğun anları düşün belirli bir zaman sonra alışacaksın. Zihnini hazırlamış olacaksın ve artık zihnen öğrenmiş olduğun karanlık korkusunu yeneceksin
10 Yorumla - +1 yıl
Huzursuz hissetmen normal. Beyin alıştığı tarzda etrafı çözümleyemeyince tehlike sinyalleri veriyor. Karanlıkla yüzleşip bir şey olmadığını görerek kurtulabilirsin ancak. Kalsan ne olacak? Ne göreceksin?
10 Yorumla - +1 yıl
Kendini, düşüncelerini bilinçlendirerek. Karanlıkta seni korkutan şey nedir? Emin ol ki o korktuğun şey aslında asla olmayacak. Kâbuslar da benzer şekilde işler. Beynin korktuğun şeyleri bilir ve sana bunları gösterir. Korktuğun şeylerin beyninin birer oyunu olduğunun farkında olmalısın. Eğer bunun bilincinde olursan, korkmayacaksın.
10 Yorumla Bu durum tamamen çocukluk ile alakalı diye düşünüyorum çünkü bende de aynı sorun vardı küçükken ailem başka odaya gitme öcüler seni yer uzaklaşma köpek ısırır diye diye benimde böyle fobilerim vardı. Daha sonra kendi kendime bunun saçma olduğuna inandirdim kendimi karanlık korkumu böyle yavaş yavaş yendim ama köpekleri çok sevmeme rağmen büyüğünden küçüğüne asla dokunamıyorum bana yaklaşması bile yetiyor ödüm kopuyor
10 Yorumla- +1 yıl
kendini alistirabilirsin mesela cok isik vurmayan bir lamba al altinda takil los isikta yani yavas yavas boyle git karanlikta oturmaya basla keyif aldigin seyi yap ne bileyim muzik dinle ve dans et mesela terapi gibi geliyor bana birde alisirsan karanliga hep oturursun altinda onun tadi bir baska. ama bunlari yaparken tehlikedeyim her an birsey olacak deme diyorsanda kitle kapini oyle yap en azindan guvende oldugunu bilirsin
10 Yorumla Kişilik & Karakter konusunda 372 cevap paylaştı. bende karanlıktan korkuyorum ama benim asıl korkum karanlık değil bilinmezlik, karanlıkta hiçbiryeri görmediğim için korkuyorum
21 YorumlaKişilik & Karakter konusunda 571 cevap paylaştı. Korku evine giderek bu korkunun da üstesinden gelebilirsin. Hiçbir korku üzerine gidilmeden bastırılamaz çünkü.
10 Yorumla- +1 yıl
Rasyonel düşün bir de korkunun üzerine git. Kendini güvende hissettiğin zamanlarda karanlık odada dur biraz.
10 Yorumla Dışarıdan gelen ışığa belli bir süre sonra gözün alışacak ve aslında hiç de karanlık olmadığını fark edeceksin.
10 YorumlaBir çok fobimden anne olunca arındım, ama karanlık korkum hala geçmiyor 😁
20 Yorumla- +1 yıl
Bir bilsem. İşe yarayan bir yöntem bulursan bana da burdan ya da özelden yaz lütfen.
10 Yorumla - +1 yıl
öncesinde korkunö şeyler vb izlemişsin onları gibi şeyleri izlememen lazım
10 Yorumla Korkularınla yüzleşerek onların üstüne giderek üstesinden gelebilirsin.
10 Yorumla- +1 yıl
Korkunun üzerine git korkunla yüzleş ben karanlıktan korkmuyorum de ve bilinçaltına korkmadığını yerleştir bunca insan karanlıkta korkmuyorsa sen neden korkasın ki
00 Yorumla Unutmaya çalış ve şunu aklından çıkarma;
O an da korktuğun şeyler sadece senin aklından geçen fikirler o tür şeyleri değilde güzel şeyler düşünmeye çalışırsan 1 kerelik değil bir daha hiç korkmassın şahsen ben böyle yendim korkumu 💫10 YorumlaKlasik bir cevap olacak ama korkuların üzerine gitmek gerek Yükseklik korkumun üstüne gittim ama başarılı olamadım bu arada 😂
10 Yorumla- +1 yıl
Aslinda karanliktan degilde karanliktaki seylerden korkuyoz , napicaksin okula yeni baslayan bi cocugu okula alistirir gibi kendini karanliga alistirican orn karanlikta kal
10 Yorumla - +1 yıl
Bende biraz korkuyorum karanlıktan ama alıştırman lazım kendini. Evde tek mi yaşıyorsun? Ev arkadaşın falan yoksa alışacaksın mecbur. Daha fazla karanlığı sev. Karanlıkta dur sürekli. Alıştır kendini.
10 Yorumla - Gizli Üye(30-35)+1 yıl
Valla bende evde tek kaldım normalde korkmam ama sanki evde bir tıkırtı var gibi geliyor
10 Yorumla - Gizli Üye(30-35)+1 yıl
Efenim bu gibi sorunlar psikiyatri alanına giriyor. İyi bir psikiyatriste başvurunuz
10 Yorumla - +1 yıl
Seni karanlik bi odaya baglayip kapiyi ustune kitlemek lazim her gun her gece
00 Yorumla Ben karanlık korkumu "YAZ'ın yendim gece ışığı sçmadan sık sık su içmeye kalkarak yendim QIDNZOBWPXNS
10 Yorumla- Gizli Üye(30-35)+1 yıl
O korkuyu tetikleyen illa bi olay olmuştur bunu kafandan silmen gerek o zaman yenersin
10 Yorumla bir korkuyu bitirmek için o korkuyu yaşa. yani karanlıkta kalmayi dene bir şey olmaz alışırsın.
10 Yorumla- +1 yıl
Bundan kurtulman çok kolay
10 Yorumla Bi terapist ile görüşmeni tavsiye ederim
10 Yorumla- +1 yıl
malesef aynı problem benim kızkardeşimde de var
10 Yorumla Sakin ol poncik
Karanlik yemez seni10 Yorumla- Gizli Üye(25-29)+1 yıl
Gece lambasıyla dene ya da Gözler için uyku bandı, ismini bilemiyorum, ama o sırada hafif ışık olabilir Odada fakat bunu gittikce azaltın belki böylelikle geçer korkunuz. Uyurken yani
00 Yorumla Benimde var hala 23 yasindayim
00 Yorumlaben bile korkuyorum normal :)
10 YorumlaKaranlıkta kalıp üstüne giderek
10 Yorumla- +1 yıl
Bir piskiyatriye görünün
10 Yorumla - +1 yıl
Kendi cesaretini toplayıp karanlıkta bekleyerek
10 Yorumla Bilmem hiç yaşamadım
10 YorumlaAynı sorun bendede var
10 YorumlaBunu hipnoz ile çözebilirsiniz
10 Yorumla- +1 yıl
Bende korkuyorum :(
10 Yorumla - +1 yıl
Karanlıkta kalarak
10 Yorumla - +1 yıl
Yenilmez
10 Yorumla Karanlıkta kalarak
11 Yorumla- +1 yıl
Ben hala yenemedim
19 Yorumla- +1 yıl
Engel karanlık işte
- +1 yıl
Hayatımda biri var ama şu an aynı evde yaşamıyoruZ.
- +1 yıl
Evet
- +1 yıl
Onuda denedim. Ama yok olmuyor. Gece apartmana girdiğimde merdivenlerde afakanlar basıyor resmen.
Korkmamaya bak
10 Yorumla- +1 yıl
Bu bende de var ya🤧
00 Yorumla
Devamını Gör(45)
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
"{0}" için yorum yaz
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi
Merhabalar,
Karanlık korkusu geceleri veya karanlıkta kalınan durumlarda ortaya çıkan bir duygudur ve genellikle arkasında "Tehlikedeyim, güvende değilim." düşünceleri yer almaktadır.
Çünkü karanlıkta potansiyel tehlikeler genellikle fark edilmez ve kişi fark edemediği tehlikeyi bertaraf edemez.
Karanlık korkusu bezen temelini çocukluk yaşantılarından alabilir ve bazen de ileriki yaşantılarda deneyimlenen travmatik bir olay da karanlık korkusunun oluşmasına neden olabilir.
Genellikle bireyler korkularını yenmek için stratejiler belirlemek yerine korkudan kaçmak için ışıkları açık tutmak, karanlık ortamlara tek başına girmemek, her an ışıklı bir cihazla gezmek gibi alternatif yöntemlere başvururlar. Korkudan kaçmak için başvurulan her türlü yöntem aslında korkuyu besleyici ve devam ettirici bir işlev görebilmektedir.
Korku yaratan durumların etkisini azaltmak veya ortadan kaldırmak mümkündür. Korkuların üstesinden gelebilmenin en önemli adımı onlarla yüzleşmek olacaktır. Ancak bu yüzleşmenin dikkatli ve kontrollü bir şekilde yapılması gerekmektedir. Korkunun üzerine kontrolsüzce gitmek daha fazla travmatize olmanıza neden olabilir. Bu nedenle uzman yardımı almanız daha sağlıklı olacaktır.
Bu durumu çözmenin en kalıcı yolu karanlık korkusuna neden olan asıl sebebi bulmak olacaktır ve bu da psikoterapi ile mümkün olmaktadır. Bu nedenle psikolojik destek almak için bir uzmana başvurmanızı tavsiye ederim.
Sağlıcakla kalın,
Psikolog Sümeyye Sağlam