Peki ya siz, gördüğünüz bir hatayı bir başkasıyla paylaşır mısınız?
#Pullman

Ben genellikle kişinin yüzüne söylüyorum her haltı o sebeple sert ve keskin bir yapıda olduğumu bilir beni yakından tanıyan kişiler.. Fakat hatasını söylerken de hatanın ne olduğu benim için büyük önem arz eder.. Yani bana yapılan hatalar beni bağlar yoksa kişinin genel hataları beni bağlamaz.. Keyifli geceler..
Çok güzel bir soru ve üzerinde düşünülmesi gerekiyor diye düşünüyorum 🍃
Genelde insanların hatalarını ne kendi yüzlerine vururum ne de onların bu kusurlarını yayarım. İnsan olarak, daha önemlisi mümin olarak kusurları örtmekle görevliyiz. Bundan dolayı çok fazla dile getirmiyorum ya da şöyle diyeyim çabalıyorum. Çünkü insanız ve bazen dertleşmek ya da bir başkasının desteğini görmek isteriz. Başka birisinden destek isterken, illaki karşı tarafın bu durumundan net olmasa da bahsediyorum. Biraz vicdan azabı çekiyorum sonrasında ama gıybet boyutuna vardırmamaya gayret ediyorum.
Bu husus özellikle eşler arasında da çok ihmal ediliyor. Eşinin hatalarını çok rahatça herkese söyleyebilecek kesim insanlar var. Bu da doğru olmayan bir davranış zaten dediğim gibi...
Olabildiğince dikkat edilmesi gerekiyor bu yüzden 🍃
Mevlana Hz. öğütlerinden;
"Başkalarının kusurlarını örtmekte gece gibi ol"
Yine peygamber efendimiz hadislerinde şöyle buyuruyor;
“Bir kul, bu dünyada başka bir kulun ayıbını örterse, kıyamet gününde Allah da onun ayıbını örter.”
Bizler elimizde öğütlerin en değerlileri olduğu halde, genelde yapmıyoruz...
Bende, daha ziyade sohbet esnasında yaptığım hatalardan, bir misal verdiğimde karşımdaki kişinin tanımadığı şahısla ilgili bir hatayı-yanlışı paylaştığım olabiliyor. Bu doğru mu derseniz doğru değil...
Yani o kişi duysa rahatsız olur. Kısacası bunun adı gıybet oluyor...
Karşımızdaki kişi, misal verdiğim şahsı tanısın-tanımasın...
"Allah affetsin"...
Bunu demekte kurtarır mı? Biraz zor...
Maalesef son zamanlarda paylaşır oldum. Sevgili olmama zorlanan bir kızın yaptıkları beni kızdırınca mecbur kaldım. İstemiyorum. Aynı şeyi bir daha yaparsa, yüzde yüz bahane uyduracağım.
Cevap
4Cevap
Hata bana karşı yapılmışsa dertleşmek amaçlı güvendiğim biriyle paylaşırım. Ama her önüme gelene anlatmam.
Mümin müminin Günahım hatasını örter yaymaz.
Birinin yanlış yaptığı birşeyi yaymak pek benlik birsey değil
Muhatabım olan kişiyle paylaşmayı yeğlerim. Bi başkasına anlatmış olmam çözüm aradığım anlamına gelmez, insan bazen yüklendiği sıkıntıları paylaşmak ister..
Paylaşmam. Direkt yüzüne söylerim. İster açık sözlü desin. İster patavatsız. Umurumda değil. Paylaştığın söz çok güzelmiş.
bende kalan bende kalır
Paylaşmam
çok doğru
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?