'YORGUNLUĞUN ÜSTÜNE GİDİN' Psikiyatrist Dr. Sabri Yurdakul, dinlenmekle geçmeyen zihinsel yorgunlukların, aynı zamanda depresyon ve kaygı bozukluklarıyla bir arada olduğunu, kişinin kendi içine daha çok kapanmasının, aktivitelerden ve insanlardan uzaklaşmasının onun sıkıntısını daha da çok artırdığını söyledi. Dr. Yurdakul, sıkıntıları arttıkça yorgunluğu, yorgunluğu arttıkça sıkıntılarının çoğalarak kısır bir döngü içine girdiğine dikkat çekti. Bu nedenle psikolojik yorgunluğu atmak için yapılması gereken en iyi şeyin, başlangıçta zor bile olsa bu yorgunluğun üstüne gitmek ve harekete yönelmek olduğunu söyledi. Dr. Yurdakul; 'Fransızların bir sözü var Yaşam bisiklet sürmeye benzer, pedal çevirmeyi bırakırsanız düşersiniz, o yüzden insan da hayatta mücadeleyi, hareket etmeyi bıraktığında düşmeye başlar ve bunu düzeltmenin en iyi yolu onun üstüne gitmesidir. Hepimiz yaşamışızdır. Kendimizi çok yorgun ve isteksiz hissettiğimizde, arkadaşlarımızın ısrarı ile dışarı çıkarız ve sonra kendimizi iyi hissederiz ve 'İyi ki gelmişim' deriz. Ama gitmemek için de bir sürü bahane öne sürmüşüzdür' dedi. Dr. Yurdakul, psikolojik yorgunluğa karşı bazı tavsiyelerde bulundu. Her gün düzenli olarak spor yapmanın, bir saat yürümenin, evden dışarı çıkmanın, hafta sonları yatıp kendinizi dinlemek yerine arkadaşlarınızla buluşmanın, ailenizle birlikte olmanın, bir sinemaya gitmenin, haftaya daha iyi başlamak için fırsat yaratacağına ve enerjinizi arttıracağına değindi.
Uzun süredir bu problem yüzünden ilaç kullanan biri olarak diyebileceklerim çok da fazla değil aslında.
Kendini sevmeyi bileceksin. Bu hayatta senden, senin bedeninden, sağlığından daha önemli hiç bir şey yok. Eğer kendini seversen, bu sorunları aşman gerektiğini; çünkü ruh sağlığına iyi gelmeyeceğini anlayacaksın. Kendini sevmeyen bir haldeyken bu durum pek de umrunda olmaz. İkinci olarak sana yük olan ne varsa kaldırıp atmalısın. Yapamam deme, çok da güzel yaparsın.
Kitap okumayı deneyebilirsin. Kafanı rahatlatacak bir tür bulup o kitap üstünde yoğunlaşabilirsin. Çünkü her kitap okuduğumuzda kendimizi o karakterin yerine koyarız. Veya kafamızda canlandırırız. Kafamız bununla meşgulken çok fazla şeye kafa yoramayız, doğal olarak kafamız dağılır.
Seni rahatlatacak şarkı türlerinden destek alabilirsin. Benim en çok kullandığım yöntem buydu şahsen. Şarkı dinlemek ruhu dinlendirdiği gibi, bedendeki yorgunluğu da alıyor. Yanına da güzel bir kahve yap, şarkını dinlerken kahveni de iç.
Spor yapabilirsin. Sabahları erken kalkıp yürüyüşe çıkabilirsin. Spor yaptıkça rahatlayacaksın emin olabilirsin. Eğer kendini eve kapatırsan hiç bir şekilde atlatamazsın. Derdin odanın duvarlarına yapışmıştır. Sen o odada kaldıkça dertler bir bir kendini hatırlatırlar sana. O yüzden biraz yürüyüş iyi gelebilir.
Hayvan sahiplenebilirsin. Hayvan sahiplenmek tabii ki öyle bir anda olabilecek bir şey değil. Hevesini aldıktan sonra bırakacaksan hiç düşünme. Ama evcil hayvan en yakın arkadaşın oluyor, dert ortağın, sırdaşın oluyor. Onunla vakit geçirmek de kafanı dağıtabilir.
Sana iyi gelen insanlarla birlikte dışarı çıkmalısın. Dediğim gibi bunların hepsini yapsan bile, dışarı çıkmadığın sürece zor atlatırsın.
Birey bir bakıma , basitçe kendinin psikanaliz analisti olması ve kendinin bir kopyasını da analizan olarak görmesi sonucunda , iç dünyasını daha rahatlatabileceğini ve bu yorgunluğu atlatabileceğini öngörebiliriz. Bu bir nevroz ve psikoz için psikoterapi uygulaması yapmaya benzer değildir , psikanalizin tekniği ve yönteminin en temele indirgendiğinde birey için günlük yaşamda karşılaşılabilecek şeylerin ruhsal etkilerinde öncelikli olarak ve bir çözümleyici olarak kullanılabilir olduğunu düşünmektir. Temelde hepimizin başkalarına dediğimiz avutma kalıpları vardır : "bunu anca kendin çözebilirsin" , "bu işin altından yine sen çıkabilirsin" gibi. Bu kalıpları kullanırken karşımızdakinin sorunlarını onunla kurduğumuz iletişim yordamıyla çözemediğimiz için değil , onun her geçen saniyede zihninde kurduğu ve hayata geçirdiği tüm duyguları , düşünceleri , anlık oluşturulan çözümleri bizim bilemeyecek oluşumuz ve olası çözüm yolu şekillendiğinde , uygulama alanında kişinin zihninde ona uygun en verimli yöntemin detaylıca üretilebilir oluşudur. Halihazırda başka bireylerin yaşantılarına karşı bu tutum bize şunu işaret etmeli ki , kendimizin penceresinden baktığımız ve kendimizi öğütlediğimiz bir düşünce sistemini geliştirebiliyorsak , çoğunlukla kötü etkilenebilecek ruhsal yaşamımızı ve duygularımızı , en zarardan uzak ve ruhsal yorgunluğa neden olmayacak seviyeye taşıyabiliriz.
Hayatında birlikte kaliteli zaman geçirdiğini, yanında rahatça hareket edebildiğini düşündüğün pozitif insanlarla zaman geçir. Telefonda, internette olabildiğince az vakit geçirmeni, varsa sosyal medya hesaplarını kapatmanı öneririm. Bu dönemde kendine mümkün olduğunca zaman ayır. Spor yap, sağlıklı beslen, seni iyi hissettirecek aktivitelere yönel. Doğada vakit geçir. Hayvanlarla vakit geçir. Fırsat buldukça sabah erkenden kalkıp yürüyüşe çık (Bunu yaptığın günler emin ol kendini inanılmaz rahatlamış, ferah hissedeceksin 😊) Müzik dinle, kitaplar oku, yorgun hissettiğin anlarda modunu yükseltecek filmler, diziler izle. Vaktini dolu dolu geçir ve mümkün olduğunca boşluk verme. Eğer imkanın varsa seyahat et. Bulunduğun şehirden, ortamdan kısa bir süre de olsa uzaklaş. Yeni yerler görmek iyi gelecektir. Ha bir de insanlardan hiçbir şey bekleme. Kimseden bir beklentin olmasın. En yakınındaki lerden bile... Uzunca bir süre psikolojik çöküntü içerisindeydim ve bu sadece ruhsal bir yorgunluk olmaktan çıkmış bedenimin de güç kaybetmeye başlamasıyla devam etmisti ama bunları yaparak yavaş yavaş atlattım bu durumu. Umarım sana da yararı dokunur bunların 😊
Kişilik & Karakter konusunda 11,8b cevap paylaştı.
Kısa bir tatil iyi gelebilir. Kalabalıktan uzak sessiz sakin bir yere gitmek insanı baya bir dinlendirebilir. Eğer bu mümkün değilse aklını dağıtacak bir şeylere yönelebilirsin. Gökyüzüne bakabilirsin uzun uzun. Gökyüzüne bakmak insana gerçekten çok huzur veriyor.
Bazı psikoloji kitaplarında yer alan ve teknik olarak kullanılan, zihni yoran alışkanlıklardan kurtulmayı sağlayan bir uygulama var. Kaygı, olumsuz fikir veya sizi yoran bir düşünce aklınızdan geçtiğinde bunları kağıda yazın (şu konuda kendime güvenmiyorum, başarısız olacağımı düşünüyorum vb), daha sonra eksik veya yanlışlarınızı düşünerek kendinize tavsiyeler verin veya aklınızdakileri günlük tarzında kağıda yazın.
Ben bu tekniği hatırlayabildiğim kadarıyla, kendi uyguladığım basit haliyle anlatmaya çalıştım. Kitaplarda "Üç sütun tekniği" adında, kapsamlı hali de mevcut. Bu tekniği kendimde uyguluyorum ve beni oldukça rahatlattığını söyleyebilirim.
Öncelikle bizi yoran hayatımızı etkileyen şeyi bulup onu bir şutlayalim hayatımızdan 😂 Bize iyi gelmeyen faydasız ilişkileri detokslayalım. Yalnız kalmak isteyebilir bu dönemde insan , ama kalınmamalı bence Gezip tozmali arkadaslarla daha çok vakit geçirmeli. Çılgınlar gibi alışveriş yapmalı😀 Kendini kapatmak yerine dışarıya açılmalı. Çünkü insan insanla iyileşir. Hayır demeyi bilmeli. Umursamaz olmalı Biraz bencil olup kendini düşünmeli. Gülümsemeyi asla ihmal etmemeli🖤🖤😀😀
Mutluluk için de mental yorgunluk için de ne yapman gerekeceğini hatırlatacak şu cümleyi kur kendine hep: “Nerede kalmıştık?”
Hayat evet yoruyor ama savaşmadan da kazanamıyorsun.. Yoruluyorsun, düşüyorsun, kalkamayacaksın sanıyorsun ama kalkıyorsun. Biraz düştüğün yerde melankolini yaşa ve sonra nerede kaldıysan oradan devam et yoluna..
Doğduğunda ve belirli bir yaşa, duruma kadar böyle bir sorunu var mıydı? Yoktu. Demek ki bu sonradan, belirli faktörler ve etmenler sebebi ile oldu. Çözüm bunları bulup ortadan kaldırmak ama bu ortamın içindeyken bu zor olur. Çok da uzaklaşmadan kolayca ulaşabileceği, sadece bu ortamı görmesini sağlayabilecek farklı bir yere gitmesi ve o ortamı oradan görmesi yeterli olur. Gerekli değişiklikleri yapınca da sorun kalmaz.
Önce biraz yalnızlık gerekiyor. Sonra belki biraz günlük yazmak ve düşüncelerini toparlamak, hayatınla ilgili kararlar alıp yeni planlar yapmak ve hobilerine zaman ayırmak iyi gelebilir. Ayrıca kulaklıklarını takıp müzik eşliğinde doğayla iç içe bir yerde günlük yürüyüşler yapmak da çok iyi geliyor.
Aynı durumdayım ben de. Bugün farklı olsun diye sörf yaptım suda. Kalacaktım otelde ama dönmek zorunda kaldım. Sen de daha önce hiç yapmadığın ya da birkaç defa yaptığın spor ya da eğlenceli aktiviteleri yapabilirsin. Kendini daha iyi hissediyorsun çünkü insanın keşfetme arzusu mutluluk hormonlarını artırıyor.
Kaliteli hayat için karşılıklı kaliteli gerek. İstediğin kadar donanımlı ol bu tek başına yeterli olmaz. Psikolojik yorgunluğun en iyi çözümü hayatınızı kaliteli ve empat insanlarla donatmaktan geçer. Ne yaşarsanız yaşayın ne anlatırsanız anlatın sizi anlayabilecek donanımdaki insanlar sayesinde ruhen ve aklen yorulmazsiniz bu sayede hayat enerjinizi emecek negatif ve anlayışsız algılardan arınmış olursunuz.
Duş almak, meditasyon yapmak, toprakta yürümek, Kuranı Kerim okumak veya dinlemek, sevdiğin insanlarla vakit geçirmek, huşu içinde namaz kılmak, dua etmek, imkan varsa iyi bir psikologdan psikoterapi almak, uyumak (kendini güncellemek için kabuğuna çekilmek)
İlgi duyulan alanlarla ilgili bir şeyler okumak, maddi olarak hiçbir işe yaramayacağını bile bile bir şeyler öğrenmek, öğrenmeyi ve bilgiyi sevmek, hayal kurmak, hayallere sahip olmak, öğrenilen şeyleri hayaller ile ilişkilendirmek, pek kimse tarafından bilinmeyen sevilmeyen şeylerde güzel şeyler bulabilmek.
Yaratıcı olmaya bak Yeni hobiler edinmeye çalış Fırsat buldukça tatile çık Bir sosyal grubun gönüllü organizasyonuna katıl Aile içi ilişkilerinizi sağlamlaştır
Arkadaşlık-dostluk ilişkilerini güçlendir Daha esnek olmanın bir yolunu bul Faydasız ilişkileriniz varsa detoksla! Az eleştir, çok öv.
Psikolojik yorgunluk fiziksel yorgunluk gibi uyumakla geçmiyor maalesef, bence bu yorgunluğa uyumak değil, beynini uyandırmak iyi gelir. Doğada yürüyüş, seni yoran şeylerden bir süre uzaklaşmak, spor, sevdiğin bir şeyle ilgilenmek mesela, resim, oyun, müzik vs. Meditasyon da bayağı iyi geliyor diyorlar ama ben hiç yapmadım.
Yıldızları seyretmek, bir göletin başında tek başına oturmak, ormanda yürüyüş yapmak, hayvanları sevmek okşamak, bahçe işleriyle ilgilenmek, akarsu kenarında oturup suyun sesini dinlemek, kitap okumak… Ben bu durumda olduğumda genelde bunları yaparım ve gerçekten iyi geliyor, bir anlığına bile olsa herşeyi unutuyorsun, kafanı boşaltıyorsun, o an yaptığın şeyden başka hiç bir şey düşünmüyorsun ve bu beni pisikolojik olarak rahatlatıyor ve dinlendiriyor…
Ben psikoloğa gidiyorum. Başkaları ne der diye düşünüyorum hayatim bunun üstüne. Saçma evet, ben bu dünyaya önce kendim için geldim evet ama o "şunu yaparsam şu olacak, benim hakkımda şunu düşünecek" tarzı düşünceler canımı çok sıkıyor.
Her gün düzenli olarak spor yap, bir saat yürü, evden dışarı çık, hafta sonları yatıp dinlemek yerine arkadaşlarınla buluş, ailenizle birlikte ol, Sinemaya git, haftaya daha iyi başlamak için fırsat yaratacağına ve enerjini yükselteceğine eminim.
Ne denediysem geçmedi bulan bilen değişik fikirleri olan varsa söylesin ben de deneyeceğim. Not: camdan çatıdan terastan baş aşağı sarktım yine geçmiyor onu demeyin
Sevdiğin aktiviteleri sıklaştır, sana pozirif gelen insanları etrafında tut yürüyüş yap mutlaka faydası olur. Ben geçen sene böyle bi dönem yaşamıştım hem bu söylediklerimi yaptım hem de stacalm diye bi gıda takviyesi kullandım ruh halime çok iyi geldi gün içindeki bitkin halimi geçirdi çok faydasını gördüm
Eneejik şarkılar dinlemek bire bir etki veren şey ya da hobilerinle uğraşabilirsin ✨ ~yardımı olmazsa enerjik bir arkadaşına mesaj at o senin modunu yükseltir
Ağlamak gerek ki benim içimi artık o bile soğutmuyor
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(18-24)
+1 yıl
Eğer dışarı çıkamaya imkanım yoksa tütsü yakarım elma ve tarcin kokulu ardından Zeki müren ve bir siir kitabı yanına da bir Türk kahvesi efsane hissettiriyor bana 😂
Merhaba bendede psikolojik seyler cok psikolojim bile yerinde diyil surekli +18 icerikli seyler dusunuyorum istemeden yani. p*rno falan izliyodum sonra izlemeyi biraktim ama o sahbeler beynimde canlaniuo aniden bilmiyorum artik ne yapmaliyim bilen var mı ?
Yağmurlu bir havada, Astral Seyahat yap bence, derim. Çünkü, üzgün kişilerin, yağmurlu bir havada Astral Seyahat yapması, doğumundan, şimdiki yaşına kadar yaşadığı mutsuzlukları hatırlamadığını söylüyor. Yâni, sen anladın.
Yürüyüş, kamp, dışarda içilen kahve, alkol ama dozunu kacirmadan, gece eğlencesi, parti, seyahat, tatil, işe verme, yeni bir dil öğrenme, yeni bir hobi vb vb
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
Deniz kenarında tek başına yürümek, hayaller kurmak Hedeflerini güncellemek 🤷😅