Öncelikle merhaba, bu yaşadıklarım koronadan öncede olan şeylerdi. Dışarı çıkmak istemiyorum, dışarda yabancı insanlarla konuşurken çok heyecan yapıyorum. En yakın arkadaşımla bile buluşamıyorum. Bana pazartesi günü buluşalım dedi ama ben gitmek istemiyorum ve yine bir bahane üretmek zorunda kalacağım. Ekmek almaya giderken bile heyecan ve stres yapıyorum, hatta "Nasıl ekmek istemeliyim?" diye birçok kez prova yapıyorum. Okuldayken de durum aynıydı, hoca bana soru sorunca kalbim yerinden çıkacakmış gibi oluyordu. Özellikle tahtaya çıkıp bir soru yapmam gerekirse ellerim titremeye başlıyordu. Beden dersinde bile sınav olacağımız zaman "Yanlış bir şey yapacağım kesin rezil olacağım" diye düşünüyordum hep. Yani kendimi bildim bileli durum bu. Hep bunun nedenini kendi başıma aramaya çalıştım, aileme anlatmaya çalıştım ama tek dedikleri şey "Kafana takma" oldu. Geçenlerde karşıma sosyal anksiyete diye bir şey çıktı ve biraz araştırmak istedim. Belirtileri bende var ve sosyal anksiyetesi olan bazı insanların yaşadıkları şeyleri okudum, resmen hepsi benim yaşadığım şeyleri yaşıyor. Bu durumda bir bilgisi olan varsa lütfen bana yardımcı olabilir mi?
Cevabın nedir?
En İyi Cevaplar
- Gizli Üye(25-29)+1 yıl
acikcasi sen bunu kafanda büyütme tek gereken sey tecrube. örnegin ekmek mi alcan bir kere aldin iki kere aldin 3 ude hala bir seylerden korkuyorsan olmaz yani bu iş seni kimse kurtaramaz. bu kadar da abartacagini dusunmuyorum. arkadas meselesine gelince de bu konu ile alakasiz asosyallik durumunla alakalidir. tercih bu tarafi.
10 Yorumla
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
4
Cevap
6Cevap
pandemiden dolayı herkes evinde ve insanların çoğu sosyallik adına pek çok şey yapamıyor
bende yapamıyorum evdeyim bütün arkadaşlarımla insanlarla iletişimim koptu bitti
zaten herkesle çok samimi değildim ama ben bunları çok takmam
çünkü şunu unutma arkadaşlar arkada kalır onlar zaten sosyallik için sana faydalı olur
herkes kendini düşünmek zorunda herkesin durumu aslında aynı herkes aslında yanlız
sadece tanıdığı insanlar var onlarda çevreyi oluşturuyor
parayı ve çevreyi amaç olarak değil araç olarak gör
yani arkadaşların olacaksa onlar bir amaç değil araçtır sosyal hayatında olurlar
arkadaş edinmenin yolları var
okuldan üniversiteden arkadaşlar.
katıldığın dernek topluluk bir hobiden edindiğin arkadaşlar
yabancı arkadaşlar diye ayrılabilir
onları bulmanın yoluda onların yer aldığı ortamlara gitmek
ve sana uygun kafa dengi insanları bulacaksın ve onlarla arkadaş olacaksın
onada kanka diyiliyor onlarda işte sosyal hayatında vakit geçirmen için kullanacağın bir araç oluyorlar00 YorumlaBende de ayni durum var. Hayat kalitemi arttirmak icin psikologla gorusuyorum, cunku yasim 30u gecmesine ragmen bu durum hala daha is yerinde iletisim kurarken zorluk cekmeme neden oluyor. Psikologun bana tavsiyesi bir gunluk tutarak o gunku tum kaygilarimi ve tam tersi sekilde ozguvenli tavirlarimi yazmam, gunluk kaygi seviyeme puan vermem. Aslinda orta derecede kaygi olmasi normalmis bu herkeste olurmus ama onu gecince sorun oluyor. Gunluk tutmanin yaninda kahveyi gunde 1 bardakla kisitlamam (fazlasi stresli durumda bende daha da korku yaratirmis), duzenli olarak yuruyusler yapmam, belli araliklarla disari cikip hava almam, sosyallik olarak arkadas cevremle gorusmem, nefes egzersizleri onerildi. Tabi ki kaygi duzeyi aza inmiyor ama en azindan daha iyi hissediyorum. Bundan gunluk tutmam cok etkili oldu. Bir durum karsisinda atiyorum kaygi yasadim, su insanla gorusmemi 1 saat geciktirdim yazmak yerine 1dk nefes egzersizi yapip ozguvenli olarak is arkadasimla tartisma yaptik demek ve boyle yazmak beni daha da motive ediyor. Gunlugu kesinlikle tavsiye ederim, bilgisayarda word e yazmaniz cok daha pratik olabilir.
00 Yorumlaöncelikle bu korkunun üstüne üstüne gitmen lazım aksi halde korkuyla yaşamak insanı daha zor duruma sokar bu yüzden korkunu yenmen lazım gerçi buna korku demek ne kadar doğru orası ayrı bir konu , ayrıca kimse sana yanlış kelime kullandın diye dalga geçmez geçiyorsa zaten seni hak etmiyordur aşağılayan ya da dalga geçen birisiyle zaten oturup konuşman zaman kaybı. Gelelim neler yapılabileceğine öncellikle internetten herhangi birine (konuşmak isteyebileceğin bu arkadaşın da olabilir yeri gelince tanımadığın biri de olabilir) merhaba ya da kısaca selam gibi bir yazıyla sohbet başlat basit bir şey orada kendini rahat ettirdikten sonra rahatsız olabileceğin yani dışarı çıkamıyorum demiştin ya kendini hazır hissettiğinde ki bence buna hazır olmalısın dışarıda buluşalım şuraya gidelim falan diyerekten yeni bir aşamaya geç böyle böyle geçer tabi karşındakinler hep hoşgörülü olmayacaklar ama sen utanıyorsun diye de öldürmeyecekler. Ben kendi 2 yaşadığım olaydan bahsedeyim annem benden çuvaldız almam için bir yere göndermişti ben de adama çoban yıldızı var mı diye sordum tabi eve gelince bunu fark ettim ve gerçekten de tekrar giddiğimde dalga geçeceklerini düşündüm ama gene de gidip çuvaldızı aldım dalga da geçmediler dil sürçmesi sonuçta gerçi baya farklı kelimeler ama neyse. Diğer bir anımda çok küçük yaştan beridir ingilizce biliyorum fakat internetten tanıştıklarım dışında hiç yüz yüze bir kişiyle ingilizce konuşmamıştım ingiliz bir arkadaşla göz göze geldim sonra dedim ulan londraya gidip ben şunla tanıştım ingilizce bilmiyor diyip dalga geçmeyeceğine göre diyerek tanışıp konuştum yani sen sorunun üzerine gitmezsen ve sorunu yok etmezsen o seni yok eder.
00 Yorumla- +1 yıl
Özgüvensizlik ile sosyal fobi çok karıştırılıyor. Yaşadığın sorunlardan çok kaynağına inmeye çalış. Bir Psikoloğa git ya da Beyhan Budak gibi Psikoloji işinde başarılı insanların Youtube içeriklerini tüketerek kendin için iyi yolu bulmaya çalış.
Bence kendine daha çok güvenmen gerekiyor. Onlar kim de sen kendin olmak için bu kadar tereddüt ediyorsun?
Üç kuruşluk insanları bu kadar büyütme kafanda. İş başvurusuna giderken, doktora giderken ne yapacaksın?
Geçmiş olsun00 Yorumla Kişilik & Karakter konusunda 574 cevap paylaştı. kekemeliğin yok sanırım
kekemeliği olan insanlar ayni bu dediklerin şeyleri bizzat yaşıyor
bende de kekemelik var bu dediklerini bende yasiyorum çünkü
aşağıda psikiyatri hanimin dediği gibi aklina o olumsuz düşünceler geldikçe mümkün olduğunca uzaklastirmamiz gerekiyor bunu da olumlusunu düşünmekle yapabiliriz00 Yorumlaevet. korkunun üstüne gitmezsen bununla yaşamaya makhum olursun.
10 Yorumla- +1 yıl
Ailelerin cocuklariyla fazla ilgilenmemesi sosyal acidan gelistirmemesi boyle durumlara neden olabiliyo dedigin derecede olmasa da benim de durumum boyle insanlarla yuz yuze gelmek hosuma gitmiyo eninde sonunda bunu asmak zorunda kalicam cok sevdigim biri var ve bu durumu onla asmaya calisiyorum insan icine cikmaya çalışıyorum azar azar tabi bu durum birden olmaz ama icinden gelmesi lazim
00 Yorumla abla ne bilm sen sosyelfobikmisin değilmisin ben nereden bilim ya X-ray'miyim ya asdlşgfksmdşldsmşlgdsgdskjdsd
00 Yorumla- +1 yıl
Evet öylesiniz.
10 Yorumla sosyal anksiyetem var pf
00 Yorumla
Devamını Gör(5)
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
"{0}" için yorum yaz
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi
Sosyal fobi nedir?
Sosyal fobi aslında bir kaygı bozukluğudur. Kısaca özetlersek; kişinin kurduğu ilişkilerde başkaları tarafından yargılanmaktan korkması, gözlenmekten yoğun bir utanç duyması durumudur.
Genetik faktörler de etkili olmakla birlikte özellikle aşırı korumacı, eleştirel, mükemmelliyetçi ve kontrolcü ailelerden gelen bir insanda bu durumun görülme ihtimali de yüksektir. Anlattığınız belirtiler ise sosyal kaygı bozukluğunun birçok belirtisini karşılıyor.
Sosyal fobiyle nasıl yenilir?
Birkaç yöntemi aşağıda sizinle paylaşacağım, umarım sizin için faydalı olur.