Ornek verecek olursak; seri katillerin, sosyapat, antisosyal kisiliklerinin de onemli bir rol olan vicdan ve karakter kavrami... Neler biliyoruz, degisik yorumlari, dusunceleri olanlar var mi?
Cevabın nedir?
Biraz uzun ve yorucu bir yorum olabilir. Bana gore kisinin karakterini vicdani belirler ve bence bizler vicdanli oldugumuzu saniyoruz. Sokak da bizden yemek istediği için yaklaşan kedi veya köpeğe tekme atıp kovduğumuzda aç kalanların halini hiç düşünüyor muyuz? ya da aç kaldigimizda kendimizi?
Dünyaya o kadar dalmışız ki bir çiçeğe bile baktığımızda “Yaratan ne güzel yaratmış.” Deyip geçmek yerine, kopartıp sevgilimize veriyor ve onun nefsani şehvetine katkıda bulunuyoruz. :(
Nitekim gelelim son sahi ye;
Herkes masumdur, herkes iyi kalplidir, herkes yardımseverdir, herkes iyiyi düşünür… Madem bizler bu kadar iyiyiz neden dünyayı kötülük kaplamış, neden hep kafamızı kaldırdığımızda gökyüzü kapkaranlık…16 Yorumla- +1 yıl
Tesekkurler. Ben her insanin gunahsiz dogdusuna inaniyorum. Ama su ki ta bebeklikten beri baslayan bu surecte aileden ozellikle anneden alinan sevgi, ilgi, davranis sonra yasanan olaylar, cevresel bir cok etken var diye dusunurum. Oyle ki bazi insanlarin 40 yasindaki bir hareketi taa cocukluga dayanan bir hikayeden olabilir.
- +1 yıl
Allah (c. c) herkesi gunahsiz olarak dunyaya gonderir. Dilerim gunahlari az oLarak geri donmeyi bize nasip eylesin. Kucukken agir travmalar ve trajik olaylar yasayan insanlarin ileride illa ki boyle reaksiyonlari olabilir ama vicdan kavrami cok farkli bana gore.. Ve surada sana katilmamak elde degil aile ve cevre cok etkili ama yine de her durumda iyi niyetli hosgorulu ve vicdanimizi dusunerek hareket etmeliyiz.
En İyi Cevaplar
Vicdan doğuştan gelir, karakter sonradan değişir.
04 Yorumla- +1 yıl
Vicdan başlangıçtan beri insanda olan bir şeydir. Ama zamanla gerek yaşadıkları, gerekse çevresi nedeniyle körelir ya da gelişir daha da büyür. bir söz vardır "hayatın acımasız davrandığı insanlar en merhametli olanlardır ya da en gaddar." doğuştan vicdan vardır ve bu yaşadıklarımıza göre değişir.
Karakter ise sonradan oluşur. Bir insan yaşadıkça, gördükçe, olgunlaştıkça karakteri yavaş yavaş yerleşmeye başlar. İyi ya da kötü anlamda bunu da insan belirler.
+1 yılbebekleri bile incelersen oyuncaklarını paylaşma isteği oyundaki davranışları vs. farklıdır. doğarken özelliklerimizin geldiğine inanıyorum.
01 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılvicdan fıtratta vardır yani doğuştan gelir. karakter de senin geliştirdiğin birşey. ://
00 Yorumla
AI Persona’ya Sor
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
1
Cevap
27Cevap
+1 yılHER INSANIN İÇİNDE YAKILMAYI BEKLEYEN BİR ISIK VARDIR. EĞER ÇOÇUK DUNYAYA GELDİĞİ ANDAN İTİBAREN BİZ ONU İŞLEYEMIYORSAK SONRA CANAVARA DOSNUSUR SIRADAN BIR AĞAÇ BASTON OLABILIYORSA İŞLEMEK ÇOK ONMLIDIR ISLEDIK ÇE ISLEDIK ÇE SIKINTILAR ORTADAN KALKAR TABBİ GEN D ÇOK ONMLI DEVLET AİLE TOPLUM HERSEY ETKILI ZİNCİRİN PARÇALARI
12 Yorumla- +1 yıl
sonuna kadar haklısın öğretmenım beni dovdu bende öğretmen olunca öğrencilerimi doveceğim yanı tekrarlama bir nevı kopyala yapıstır
+1 yılVicdan doğuştan gelir. Karakter kişilik yetişme tarzı yaşadığı olaylara göre değişir. İnsanlar genel olarak her zaman vicdanı arka plana atarlar. Karakter her zaman baskındır. Verilen kararlar yapılan eylemler ilk olarak karakteri belli eder. Vicdana aykırı olan herkes için aynı doğrultuda yanlış olandır ama çoğu kişide karakter baskısı bunu alt eder. Hatta pek çok insan yaptığı bir çok şeyi vicdanını bir kenara bırakıp tamamen karakteri ve kişiliği doğrultusunda hareket eder. Vicdan her insanda son raddedir. Herkesin kendi içindeki mahkemesidir. karakterine vicdanı ile etki edebilir ama vicdana etki etmek mümkün değildir kişi sadece bile bile kendini kandırır.
00 Yorumladoğuştan gelen bir takım özelliklerin çevre etkisiyle şekillenmesi sonucu oluşur. genetik ve çevresel faktörler keskin bir çizgiyle birbirinden ayrılamaz.
11 Yorumla
+1 yılbana göre insanların bir şeyi bir görüşü olumlu ya da olumsuz bakmasıdır. Yani sunun gibi diyelim çogu erkek eşini aldatır çogu erkek aldatmaz? kişilik tamamen vicdan karakter. Aldatılan eşlerin çoguda boşanır çoguda normal karşılar boşanmaz buda kişiliktir :)
00 YorumlaDoğuştan gelir. Bunu olumlu veya olumsuz yönde geliştirmek insanın elindedir. Aslında her şey insanın kendi elindedir.
10 Yorumla
Gizli Üye(36-45)+1 yılyaşarken gelişmez körelir bence. mesela şu
https://www.youtube.com/watch?v=QCbn0YyML6Qvideodaki kadını izlerken benim gibi kedi sevmeyen biri bile rahatsız olur ama çoğumuzun bir kedisi, kedilerle ilgili bir yaşanmışlığı bile yok.
06 Yorumla
Cevap sahibi+1 yılbir süre tedavi görmüş evet.
Cevap sahibi+1 yılkendi çocuklarını gözünün önünde öldürmüş olsalar, o da benzer şeyleri gücünün yettiği canlılara yaşatmaya çalışıyor olsa bile anlayış gösteremem. ama ifadesi alındıktan sonra serbest bırakılmış. üstelik bu olayın yaşandığı mahallede sürekli kedi ölümleri yaşanıyormuş bir süredir. en sonunda yakalamak için araştırmış öyle bulmuşlar. yani bir sürü kediyi öldürmüş sadece bunlar değil.
Cevap sahibi+1 yılbence de..
+1 yılvicdan fıtratta var ama insan oğlu fıtratını zamanla bozuyor aşşağılara iniyor zalim olup insanları katledior. Bİyönüylede çevremizde karektere yön verebiliyor çevrede önemli pislikte yaşayan biri pis kokar parfümcüde güzel kokar ok kanka.
00 YorumlaBence vicdan doğuştan gelir, ve karakteri belirleyen en önemli şeydir vicdan.
11 Yorumla
+1 yıldoguştan anne babadan gelir ve yetiştirenlere yetiştgin çevreye göre de degişir. karakterin ortamnın bunlara göre şekillenir. doguştan. çok saglam kişilge sahip olanlarn degişmesi kötü yetişip iyi insanlar olması da istisnlar...
10 Yorumla- Kişilik & Karakter konusunda 360 cevap paylaştı.
+1 yılolay biraz geniş
kısaca anneannen annene hamile kaldığında senin gen dizilimin oluştu
gen karakter üzerinde sadece %15 etkilidir
yaşadığın toplum aile bireylerin %85 etkilidir05 Yorumla- +1 yıl
gen aktarımında mutlaka önemli şeyler mutlaka geçer
bunu inkar etmek yanlış ama bulunduğun toplum daha büyük öneme sahiptir
felsefe hocam einstein italyan mafyasıyla büyümüş olsa dünyayı daha değişik bir hale getirebilir demişti
garip ve ilginç - +1 yıl
Daha bebeklikten bazi seyler sekilleniyor. Beynimiz bos bir levha olarak dunyaya geliyoruz ama hissetme gudusu anne karninda basliyo. Dogdugundaki bir bebek elini kolunu kontrol etmesini bile bilmiyo... o yuzden bence ilk ogrenilen deneyimler ve gorulen seyler onemli. Mesela kucuk bir cocuk annesine vurdu diyelim annesi bunjn yanlis oldugunu, cani acidigini ve zararli bisiy yaptigini soylemezse cocugun beyninde bunun yanlis olup olmadigi kodlanmaz gibi bisiy okumustum. Yani bence dogru yanlisi ogrendiginde cocuk vicdan muhaberesi yapabiliyo zaten.
- +1 yıl
kaba bir benzetme ama 1 yaşına kadar bebekler ve köpekler aynıdır
nasıl yetiştirirsen öyle olur - +1 yıl
Kesinlikle dunyaya ilk geldiklerinde yurumeyi, konusmayi bile bilmiyolar. Vucut kontrolleri bile yok.. Hepsi fark ede ede, kesfede ede.. Ve bebekler zaten ilk anne diyolar. Bu da hem annenin ilgisini ve yogunlugunu daha yogun algilamasindan. (ornegin annesinin memesinden sut icmesi, onun rahminden gelmesi falan.. bebek bunu anlamasa, konusamasa bile bilince kaydeder)
Kişilik & Karakter konusunda 490 cevap paylaştı. Vicdan içten gelir doğdugundan beri olan bir şeydie ama karakter zamanla pişen kendisini yoğurmak gerekir
Vicdan da zamana bagli degismeler gösterir ama küçüklükten karakter belli olmaz00 Yorumla
+1 yılYaşarken gelişir , hissettikleri acı bile değiştirir insanı
10 Yorumla
+1 yılDoğuştan gelen beyin yapısıyla sonradan öğrenilenlerin birleşimiyle oluşur.
07 Yorumla- +1 yıl
Örneğin empati yeteneği doğuştan gelir ve 2 temel empati çeşiti vardır; duygusal empati ve bilişsel empati.
duygusal empati şudur: karşı tarafta üzgün biri gördüğünüzde siz de üzülüyorsanız duygusal empati sahibisinizdir. bir insan acı çekiyorsa, siz de onun acı çekmesine dertleniyorsanız duygusal empati kurabiliyorsunuzdur. altını çizerek söylüyorum, bu "yetenek" aspie'de daha fazladır. yani ağlayan bir çocuk gördüğü zaman bir aspie de oturup ağlayabilir.
bilişsel empati ise karşındakinin yerine kendini koyma yeteneğidir. yani karşı tarafla konuşurken, onu incitebilecek bir cümle kurmamanızı bu empati sağlar. aspie'de bu yetenek yoktur. dan dun konuşur, karşı tarafı incitmeyi/korkutmayı vs. düşünemez. sıçtığında da üzülür. her zaman değil tabi. - +1 yıl
Bu empati üzerine doğduktan sonra öğrenilenler ile vereceğin tepki değişiyor. Bilişsel empatiye sahip olan ile duygusal empatiye sahip olan kişiler aynı olayları yaşasalar da farklı anlayış biçimleri değiştiği için farklı tepki verirler.
- +1 yıl
Ppsikopatlarda duygusal empati yoktur, yani bir psikopat sizin ruh halinizi şahane anlayabilir ama bunu umursamaz. Bana ne der geçer. Hatta psikopatlar bilişsel olarak daha kuvvetli iddiası da var. Dolayslıyla bir psikopattan şahane politikacı olur, neyse. Diğer kişi ise ruh halinizi anlamaz, ancak ona açıkça "çok üzgünüm" dediğinizde sizinle birlikte üzülür.
- +1 yıl
Yani bilişsel empati seni anlama, duygusal empati ise senin yaşadıklarını yaşıyormuş gibi hissetmedir. Psikopatlarda bilşsel empati vardır yani seni anlar ama duygusal empati yoktur yani seni umursamaz.
Vicdan genetik gelir yaşarken insan kendini geliştirirse vıcdanınıa gelıstırır dogru orantılı yanı.
012 Yorumla- +1 yıl
aynen öyle bunu duymustum bende , beyin doğaüstü bir organ farkına varabılmek lazım sonra her şey çocuğa genlere yükleniyo ona benziyo buna benziyo diye ama gerçektende büyük ölçü ailede ya da ailesiyle yaşamazsa bir çocuk büyüdüğü yerde diyelim. bir de şu var mesela doğrusunu söylemek anlatmak fayda etmez her zaman karakteri şekillendiren çocuklarda yapılanlardır kendimden biliyorum -_-
- +1 yıl
Bende oyle dusunuyorum. Belli bir olgunluga geldiginde vicdaninin ve karakterinin gelisimini insan kontrol eder ama ilk olarak ben de kesinlikle aile, cevre etkili diyorum. Her zaman degil ama ilk sekillendigi zaman bunlar etkili. Kotu bir olayin uc yasindaki cocugun gozunun onunde bile yasanmasi mutlaka onun bilincine ve beynine kayit ediliyo
Gizli Üye(30-35)+1 yılsonradan olusur. vicdan ve karakter
cünkü cocukken nasıl karekterli ve vicdanlı birisi olaiblirim :D03 Yorumla
Cevap sahibi+1 yılben cok tutarsız buluyorum bu dediginizi bence cok yanlıs
- +1 yıl
Bazi cocuklarin hircin, bazilarinin uysal olmasi? cocukken karakterim vicdanim nasil olsun diyosunuz ama bu da yanlis bir varim bence. Cocukken vicdaninizin olmadigini dusunuyosaniz iyi ve kotuyu ayirt edemiyodunuz oyleyse? Ben de vicdan'in gelistigini dusunuyorum ama bunun ilk algilarla gerceklestigini dusunuyorum.
başkalarını bilmem ama çocukluğumdan beri aynıyım ağır abiymişim
04 Yorumla
+1 yılYaşamakdan gelir doğuştan değilll
12 Yorumla- +1 yıl
Tşkur
+1 yılgen faktörü de giriyo işin içine yalnız
01 Yorumlaikisi de etkili tabiki..
10 YorumlaHer ikisiside Hayatta Yaşarken Oluşan Birşeydir
10 YorumlaYaşarken gelişir
10 Yorumla
+1 yılSonradan yasaya yasaya kanka
00 Yorumla
+1 yılIzniniz olursa bir xper alıp cikicam
00 Yorumla
+1 yıldoğuştan gelir
00 Yorumla
+1 yılyetişme bicimi
10 Yorumlayaşarken gelişir
10 YorumlaDoğuştan gelir.
00 Yorumla
+1 yılDoguştan gelir.
00 Yorumla
Devamını Gör(13)
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
Ana Sayfa > Kişilik & Karakter > Sorular > Vicdan ve karakter dogustan mu gelir, yasarken mi gelisir? Uzerinde bir cok yorumun ve farkli goruslerin oldugu bu konuda gorusleriniz nelerdir?
"{0}" için yorum yaz
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
Bebek Bakımı
Cam Cilt
Üniversite Tercih
Gündem
Güzellik & Bakım