Üzüntü ve stres zaman içinde depresyona dönüşerek ciddi problemlere sebep olabilir o yüzden üzüntülü ve stresli duygu durumundan bir an önce çıkmakta büyük faydalar vardır.
Peki pratik olarak neler yapılabilir?
Öncelikle üzüntü ve stresin zihinsel ve davranışsal boyutları vardır. Çözümlerde bu iki alandan olmalıdır.
Zihinsel stratejiler
Olumsuz düşünce alışkanlıklarınızı fark edin.
Kendinizi değersiz ve dünyayı da kötü bir yer olarak niteleyen hiç bir cümleyi zihninizden geçirmemeye çalışın.
Yaşamınızın gelecekte bugünkünden daha iyi olacağını ilk başlarda inanmasanız bile sürekli kendinize tekrar edin. Çok tekrar zihninizi daha umutlu bir hale sokacaktır
Kötü bir şey olduğunda kendinizi suçlamaktan, iyi bir şey olduğunda da sadece şanslıydım diyerek kendinizi gene ezmekten vazgeçin
Yaşamınızdaki olumlu ve güzel şeyleri görmeye çalışın, olumsuza alışmış zihin bunları kolay fark edemeyecektir. Kendinizi zorlayın
Yaşamınızdaki her olaya ve kişiye anlamı veren sizsiniz. İstediğiniz zaman her olay ve kişiye güzel anlamlarda yükleyebilirsiniz. Örneğin özene bezene yaptığınız bir yemek yandığı zaman kendinize küfretmek yerine "çok iyi oldu şimdi daha iyisini yapacağım" diyerek olayı pozitife çevirebilirsiniz. Unutmayın anlamı sadece siz veriyorsunuz.
Davranışsal Stratejiler
Üzüntü ve stresin hareketsizlikle büyük alakası vardır. Üzülen insanların hareketleri yavaşlar ve azalır. Bu durum işi depresyona götürür.
Böyle bir durumda hareketsiz kalmak yerine tam tersine harekete geçmeniz lazımdır.
Gün içinde yapacaklarınızı planlayın ve bu plandan mümkün olduğunca sapmayın. Planlı yaşarsanız ve neyi ne zaman yapacağınızı bilirseniz oturup üzülecek vaktiniz de pek kalmaz. Gününüzü mutlaka doldurmanız gereklidir.
Sevdiğiniz işler ve eylemlerle gününüzü doldurun. Gün içinde keyif aldığınız her ne varsa mutlaka onların bir veya bir kaç tanesine zaman ayırmadan yatağa girmeyin.
Kendinizi kesinlikle önceki halinizle kıyaslamayın. Ahh ben eskiden şöyleydim demenin hiç bir faydası yoktur. İçinde bulunduğunuz ana ve geleceğe odaklanın.
Her başarınızda kendinizi ödüllendirin. Yakınlarınızdan sizin başarılarınızı övmelerini açıkça isteyin. Sevdikleriniz sizi cesaretlendirdikçe ve sizde her başarılı kararınızda kendinizi ödüllendirdikçe daha iyiye gideceksiniz. Bacağı kırılmış bir insanın yavaş yavaş yürümeye başlaması gibi düşünün.
Yapmak istediğiniz bir işte gereken enerjiyi kendinizde bulamıyorsanız hemen moralinizi bozup işi bırakmayın. İşi ufak parçalara bölün ve her ufak parçayı başardıkça kendinizi ödüllendirin.
Kısacası stres ve üzüntü durumlarında eğer işin başında dediklerimi uygularsanız hayatınıza fazla etki etmeden mutlu bir şekilde yolunuza devam edebilirsiniz.
İki şeyden kesinlikle kaçının. Olumsuz düşünceler ve hareketsizlik
aslında yıllar süren üzüntüleri hep hatırlarız ama yıllar sonra aynı şekilde onlara da ben buna mı üzülmüşüm deriz. ben genelde bir şey ile baş edebilmek için onu az düşünürüm ve eğer arkadaşlarımdan biriyle küsersem , arkadaşlığımı bitirirsem ondan daha iyi biriyle yakında arkadaşlık kurabilirim diye düşünürüm sende bunları düşün sana bir de önerim sosyal medyada amerikan dublajlar izle gerçekten çok moral oluyor. djsgıg
Bazı şeyleri yaşamak gerekir, yaşamazsan kaçarsan ya da baş edemezsen bir sonraki hayatı kaçırırsın.. Üzüntüyü zorluğu dibine kadar yasa ki güçlü ol.. Sahsen hep öyle yapmış biriyim.. Bu dönemde sadece ihtiyaç duyulan zaman ya da bir el dost eş değildir; sadece cesarete ihtiyacı olur insanin bu geçitte.
Üstesinden gelemiyorum fakat bunun yollarını arıyorum. Üzüntü ve stres aslında (gereğinden az veya fazla olmadığı sürece) iyi bir etki yapar. Fakat başımıza gelen olaylar ve bizim bunları kaldırış biçimimiz genellikle iyi olmadığından, üzüntü ve stresten herkes nefret eder. Şahsen bende nefret ediyorum. Ama dediğim gibi bunun sebebi bu duyguları uç noktalarda yaşamamız. Sonuç olarak demek istediğim üzüntü ve stresle baş edebilme yöntemi bulunduğu zaman iyi etki gösterir. En azından bunlar benim düşüncelerim.
@together__ katılıyorum. Yağmur (üzüntü ve stres) yağdığı zaman, insan korunmak için (iyi hissetmek için) bir sığınak (moral verici, sakinkeştirici) arıyor.
Kendimi hayallerime adıyorum, müzik dinleyerek ruhumu dolandırıyorum, kitap okuyarak farkındalığımı, kendimi buluyorum. Kariyerimi geliştirmek adına adımlar atıp bir sahil havası alarak tüm üzüntüyü uzaklara gönderiyorum. Ve tabi ki de az insan çok huzur diyenlerdenim, sessizlik en güzeli.
Bugune kadar yaşadışım en büyük şey beş yıl önce babamın ölümüydü. İLk gün ağladım sonra ki günler ağladığım oldu Günler geçti Haftalar Aylar Yıllar Bugun dik yürüyen ben varım çevreme soğuklanlı bakışlarla nazar eden ben varım Bunu gönderen Allahtı canı veren oydu canı alan o. Hayat devam ediyor.
başka problemler ile karşılaşmaya devam rttikce arkada kalan sorunlarını bi sekilde aşıyosun ya da artık eskisi kadar üzmüyo seni çunkü daha büyük bi üzüntü ile karsi karsiyasın.. en azından bende böyle oluyo he bide kullandigim antidepresanlarım ve doktorumun destegi var cok uzun oldu sorry..
Üstesinden gelmiyorum. Soruyu soran, sen üzgün falan değilsin, çocuk gibi ilgi bekleyen sersemin tekisin. Bunu da söylemiş olayım. GERÇEKTEN ÜZGÜN BİRİ ÜZÜNTÜSÜNÜ SÜSLEMEK İLE UĞRAŞMAZ. Yok hola imiş, üzgün suratçığı imiş, kutu kafalı görselmiş, etiketmiş... 21. yüzyılın samimiyetsizler sürüsü.
Valla başkaları nasıl geliyor bilmiyorum ama ben ilaç kullanıyorum :D.. Genelde dikkatimi stres ya da üzüntü veren olaydan başka bir şeye çekmeye çalışıyorum. Müzik dinlemek, kitap okumak, film izlemek gibi sevdiğim şeyleri yapıyorum.
bir adım geriye geliyorum.. beni üzen şeyin genel hayatıma etkisini düşünüyorum.. bir kahve içiyorum.. olmadı bir geceliğine de olsa şehir değiştiriyorum.. ertesi gün yenilenmiş bir şekilde hayatıma devam ediyorum..
Merhaba öncelikle 5 yıl değil ama ben 3 yıldır mücadele ediyorum. Sabır. Bu 3 yıllık üzüntü öncesi olan 12 yıllık evliliğin ve sevginin vermiş olduğu metanet.
Geçmiyor işte bitirse tamam. biliyor sevdiğimi surunduruyor. Ceza bitmemiş daha belli ama aklınıza aldatma getirmeyin sakın 15 yıldır hiç olmadı aldatma olmayacakta. Üzülmemek için ne siz aldatın nede karşınızdaki aldatmasınki bu sorulara maruz kalmayın. Diğer üzüntüler gelir geçer. Birini (VEFAT) kaybetmek en basit üzüntü gelip gecer çünkü o doğanın kanunu. birgün senide kaybedecekler çünkü
Sosyal aktivite, yeni bir hobi, örn ebru sanatı ya da ahşap boyama, motive edebilecek herhangi bir seçenek tutmak, daha toparlayıcı olucaktır. 🌹Saygılar sunuyorum hayırlı bayramlar dilerim
@Jillij mesela düşüpte diz kapagını kanattın agrıyo diyelim sonra koluna kaynar su dökülünce bacagına olan ilgi odagın koluna yönelir kolunun acısına odaklanırsın :D kapito?
Yüzleşmen lazım ders ile ilgili ise kendine güvenecegin pozisyona gelecek kadar çalış üzüntü de ayni şekilde üstüne gidip o konuyla ilgili özgüven kazan. Seviliyorsun iyi insan, bayramın kutlu olsun 🙂
Anti-depresan'a düş, iyi geliyor. boşver klişeleri. he klişeler de bazen haklı, uzun vadeli düzeleyim diyorsan terapiye git, gerçi o da pahalı. anti-depresan iç sen en temizi. felsefe oku bir de, stoyacılığa bak.
Üzüntü ve Sürekli Stres Problemi Nasıl Aşılır?
Selamlar
Güzel soru için teşekkür ederim.
Üzüntü ve stres zaman içinde depresyona dönüşerek ciddi problemlere sebep olabilir o yüzden üzüntülü ve stresli duygu durumundan bir an önce çıkmakta büyük faydalar vardır.
Peki pratik olarak neler yapılabilir?
Öncelikle üzüntü ve stresin zihinsel ve davranışsal boyutları vardır. Çözümlerde bu iki alandan olmalıdır.
Zihinsel stratejiler
Olumsuz düşünce alışkanlıklarınızı fark edin.
Kendinizi değersiz ve dünyayı da kötü bir yer olarak niteleyen hiç bir cümleyi zihninizden geçirmemeye çalışın.
Yaşamınızın gelecekte bugünkünden daha iyi olacağını ilk başlarda inanmasanız bile sürekli kendinize tekrar edin. Çok tekrar zihninizi daha umutlu bir hale sokacaktır
Kötü bir şey olduğunda kendinizi suçlamaktan, iyi bir şey olduğunda da sadece şanslıydım diyerek kendinizi gene ezmekten vazgeçin
Yaşamınızdaki olumlu ve güzel şeyleri görmeye çalışın, olumsuza alışmış zihin bunları kolay fark edemeyecektir. Kendinizi zorlayın
Yaşamınızdaki her olaya ve kişiye anlamı veren sizsiniz. İstediğiniz zaman her olay ve kişiye güzel anlamlarda yükleyebilirsiniz.
Örneğin özene bezene yaptığınız bir yemek yandığı zaman kendinize küfretmek yerine "çok iyi oldu şimdi daha iyisini yapacağım" diyerek olayı pozitife çevirebilirsiniz. Unutmayın anlamı sadece siz veriyorsunuz.
Davranışsal Stratejiler
Üzüntü ve stresin hareketsizlikle büyük alakası vardır. Üzülen insanların hareketleri yavaşlar ve azalır. Bu durum işi depresyona götürür.
Böyle bir durumda hareketsiz kalmak yerine tam tersine harekete geçmeniz lazımdır.
Gün içinde yapacaklarınızı planlayın ve bu plandan mümkün olduğunca sapmayın. Planlı yaşarsanız ve neyi ne zaman yapacağınızı bilirseniz oturup üzülecek vaktiniz de pek kalmaz. Gününüzü mutlaka doldurmanız gereklidir.
Sevdiğiniz işler ve eylemlerle gününüzü doldurun. Gün içinde keyif aldığınız her ne varsa mutlaka onların bir veya bir kaç tanesine zaman ayırmadan yatağa girmeyin.
Kendinizi kesinlikle önceki halinizle kıyaslamayın. Ahh ben eskiden şöyleydim demenin hiç bir faydası yoktur. İçinde bulunduğunuz ana ve geleceğe odaklanın.
Her başarınızda kendinizi ödüllendirin. Yakınlarınızdan sizin başarılarınızı övmelerini açıkça isteyin. Sevdikleriniz sizi cesaretlendirdikçe ve sizde her başarılı kararınızda kendinizi ödüllendirdikçe daha iyiye gideceksiniz. Bacağı kırılmış bir insanın yavaş yavaş yürümeye başlaması gibi düşünün.
Yapmak istediğiniz bir işte gereken enerjiyi kendinizde bulamıyorsanız hemen moralinizi bozup işi bırakmayın. İşi ufak parçalara bölün ve her ufak parçayı başardıkça kendinizi ödüllendirin.
Kısacası stres ve üzüntü durumlarında eğer işin başında dediklerimi uygularsanız hayatınıza fazla etki etmeden mutlu bir şekilde yolunuza devam edebilirsiniz.
İki şeyden kesinlikle kaçının. Olumsuz düşünceler ve hareketsizlik
Sevgilerimle
Teşekkür ederim🌸 değerli görüşünüz için kusura bakmayın hesap kapanmıştı o nedenle göremedim cevabınızı.