Vicdanınızla aranız nasıl?

Ve ayrıyetten şunu da sormak istiyorum. Vicdanın fazlası ve gereksiz şekilde yoğun duygular içerisine girip kendine ve çevresine kötü enerji vermek zararlı değil midir? Bu durumu yaşar mısınız? Fazla vicdan yapmak mutsuzluk sebebi olmaz mı?

Sebebi mantıklı olmadıkça vicdanın insana aşırı zararları olabileceğini düşünüyorum. Fazla iyi kalpli olmak, fazla duygusal olmak, endişelerin büyütülerek devleştirilmesi kişiyi içinden çıkılması zor bir duruma sokar bence. Örneğin sizin elinizden bir şey gelmeyen kötü bir durum düşünün. Dünyada şartları kötü olan, acılar çeken milyarlarca insan var. Açlık sınırının altında yaşayanlar, hastalıkla boğuşan kişiler, şiddet ve savaş madurları... Biraz ekstrem örnekler oldu. Bunları kendine dert edinebilecek insanlar tanıdım. Ve kendi durumlarından aslında memnun olması gerekirken değiştiremeyeceği şeyleri düşünüp hayatı kendine zindan eden kişiler... Etkinizin olmadığı, sebep olmadığınız kötü şeyler için kendini üzmek doğru mudur? Bu sebeplerle kendini sınırlamak doğru mudur? Başkaları kötü diye imkanınız varken siz iyi olmamalı mısınız?
Güncellemeler
+1 yıl
İyi hissetme fırsatı varken kendini abartılı vicdanla sınırlandırarak mutsuz olmaya iten kişiler, mutlu hissettirebilecek şartları elinin tersiyle itenler mutsuzluğa mahkum değil midir?