Birçoğumuz tartışma uzamasın, huzurumuz bozulmasın diye ya da bazı içsel sebeplerden ötürü sürekli alttan alarak bazı şeyleri çözebileceğimizi düşünüyoruz. Alttan almak, fedakarlık yapmak çoğu zaman beklenen davranış olsa da sanırım fazlası kişinin hem kendisine hem de ilişkisine zarar vermekte...Sizce alttan alıp çokça fedakarlık yapmak doğru mudur? Sizlerin bu noktada tutumu nedir?
Geçenlerde seninle konuşmuştuk ya kardeşim herseyin fazlası zarar diye, herşeyin fazlası zarar olduğu gibi bununda fazlası zarar ve yanlış. Çünkü insanlar bir zamandan sonra bunu kullanmaya karşısindakini eziklemeye başlıyor böyle olmazsa bile insan haklı olduğu konularda sürekli sanki haklı değilmiş gibi davraninca yipraniyor. Birde karşısındaki kişiye de zarar hiçbir zaman yanlışlarını goremiyecek bu iki tarafıda olumsuz etkiler. Ben yerine göre davranmaya bunu dengede tutmaya çalışıyorum 😊
Bence hayir evet bir sorun olmasin aman kargaşa çıkmasın kimse rahatsız olmasin der susarız evet bazen alttan almak gerçekten iyidir ve olumlu sonuçlanır çünkü bazen çok basit sebeplerden bile olsa alttan almayınca sorun çıkıyor bazende sürekli alttan alırsın diye yüz bulurlar üstüne üstüne gelirler sen umursamamak için alttan alırsın onlar yüz bulup astarini ister yani açıkçası bazen kişisine büyük ya da yakın ya da aileden biriyse ona göre alttan almak iyidir bazende haketmediğin tavırları duymazdan gelmek hoş değildir bu yüzden bu tür davranışlar pek uygun olmadığı için alttan almamak gerekir diye düşünüyorum
Eğer kişi haklıysa sürekli alttan almanın doğru olduğunu düşünmüyorum ben. Zira alttan almak, karşı tarafa gönül almak için fırsat bırakmamak demek oluyor. Bir kişi her hatayı alttan alırsa kırılan yüreğini nasıl, kim onaracak? Kırgınlıklarini, sustuklarini kim bilecek?
Sevdiklerimizle aramızın açılmaması için bazı şeyleri tolere edebiliriz, ama tamamen unutup alttan almayı doğru bulmuyorum.
Alttan alınacak durumlar elbette olur... Duruma ve ortama göre olabilir... Fakat bu devamlı alttan almayı gerektirmez ve kesinlikle yanlış bir tutum... Bazen öyle hal alır ki, bunun ne kendimize ne de karşımızdakine faydası olur. Hatta zamanla kişiliğimiz bile yara alabilir... Yani diyeceğim altan almada (taviz) vermede ölçüyü kesinlikle kaçırmamak gerekiyor... Bu çok yakının olsa da fark etmez...
Alttan almak ancak tevazu sahibi, olgun ve anlayışlı insanların vasfıdır. Ama alttan almanın ölçütüne karar verebilme yetisi ise, karşıda gördüğümüz durumları ne kadar iyi tahlil edip, kendimize ne kadar "yazık etmememiz" ile yakınen alakalıdır çünkü bazen alttan alıp da iyi niyet sunduğumuz ortamlara bakarız ki pekâlâ, alenen suitismal edilmektedir iyi niyetimiz. O noktadan itibaren sunduklarımızdan vazgeçersek kendimize yazık etmez ve kıymetimizin bilindiği ortamlara yelken açarız, vesselâm.
Hayırlı sahurlar, akabinde hayırlı sabahlar ☀️
2
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
Oglumuz 2 yasinda, eşim de 2 senedir geceleri uyumuyor fakat ben her turlu ev islerine yardimci olup cocugada bakiyorum. Net hergun evi supurur camasir asar toplarim oglumu alir parka gider gelirim bir sekilde yukunu azaltirim ama en ufak hatada bagirip cigiriyor sinirli bir yapiya sahip ve gece cocukda uyutmayinca bu 5katina cikiyor, misal lavaboda kirli bulasik gormek istemiyor ben butun mutfagi yalayip yutmusum lavaboda 1 tabak bi bardak kalmis demi dir dir dir bagiris cagiris artik cevap bile vermiyorum ve benden cocuk 4 yasina gelince kardesi olsun tek. cocuk hic cocuk diyor tabikide kabul etmedim. Ben ayni seyleri yasam istemiyorum haksizmiyim. Ama ev isini hala yaparim onceden yardim olsun diye yapiyordum ama artik bir titizlik basladi kendim icin yapiyorum. Bence alttan almak degil hic almamak en iyisi 👍
Ben kendisini cok ssviyorum o benim ilk askim tek askim Şu an hicbirseyi degismem ensesinden koklarim hep ordan operim aşk tarifsiz duygu. Sadece bu konu canimi sıkıyor cok oturup konustum ama nafile yaoacak bise yok artik sallamiorum kendi dusunsun 😊
Bide şu açıdan bak, sana farkli gorunup evlendikten sonra özüne dönmüyor hiç yoktan sen bunu biliyor ve boyle kabul ediyorsun. Fakat düşüncesi yanlış yardımcı olmak kılıbıklık değil insanlıkdır. Ayrıca unutma o kılıbık değilse, sende evlilik vaadi ile eve gelen hizmetci degilsin. Mutluluklar dilerim insallah. 😊
Alttan almak, hoş görmek elbette güzel bir duygu. Fakat bu aynı kişiler tarafından sürekli oluyorsa, belli bir yerden sonra da alttan almak doğru değil. Konuşmak, rahatsız olunan şeyleri dile getirmek ve karşı tarafın hata veya hoşlanılmayan şeyleri belirtmek gerekir diye düşünüyorum..
Asla doğru bir tutum değil herşeyin bir sınırı olmalı. "Fazla fedakarlık kişinin kendi kul hakkına girmesidir." Demişti ünlü bir astrolog, dengede kalmak çok önemli sürekli idare eden alttan alan siz olursanız gün gelir tokat gibi YAPMASAYDIN diyerek yüzünüze çarparlar kimse kendinden ödün vermene değmez değmiyor çünkü.
Alttan almak doğru bir davranış gibi gözüksede zamanla yanlış bir hareket olduğunu düşünüyorum Bir kişinin hoşlanmadığı bir hareketi aman aramız bozulmasın diye sessiz kalmak o hareketi teşvik niteliğinde gözükür ya da senin ezilen kişi olmana sebep olur su bulamadan durulmazmış
Kendini yıpratırsın kendimizi yıpratırız. Zamanla dolup taşarız ve sonunda daha büyük bir volkan patlaması gibi herhangi birinin kalbini kırarız. Alttan almak içine atmaktır bu sağlıklı değil hem kendin için hem çevren için kötü sonuçlara neden olabilir. Ayrıca psikolojik ve fiziksel hastalıklara da yol açabilir.
Hayır sürekli alttan almak iyi değildir, karşındaki insan seni pasif görür ve yuklenirde yüklenir, hakkını savunmak işin ve savunurken, bağırarak değil , yumuşak sesle bunu ifade etmelisiniz, eğer hep alttan alırsan,öz güvenini yitirir içine kapanır, sonuç olarakta mutsuz olur, pisikoloji bozulur arkadaşım, mutlu sağlıklı günler
Ama iste diger bir yandan da, polemikler cok yoruyor insani. Ben de tamam tamam deyip cekilenlerdenim.
Dogru degildir. Ama sartlara bakinca en mantiklisi gibi. Su zamanda herkes filozof, herkes bilim adami. Cehaletimizle barisip koseye cekilmek daha mantikli.
Fedakarlık ile enayilik arasında ince bir çizgi vardır. Sizin fedakarlık diye tabir ettiğinizi ben mallık olarak görebilirim, bu sebepten ötürü doğru kesinlikle değildir bence. Trafik gibi düşünün, yol verilmez, alınır! Yoksa çok beklersiniz. Herkesin kendi tercihi tabi.
Değil çünkü insanların alttan alamadığı herşeyin üstüne geldiği bazı zamanlar oluyor ama o zamanlarda bile karşi taraf sana yardımcı olmak yerine alttan alınmak istiyor ve hatta onu alttan almayinca kabahatin sizde olduğu konusunda sizinle ekstra tartışıyor böyle bencil insanlarin çok oldugu dunyada sürekli alttan almak doğru değil. Öyle her önünüze geleni alttan almayın arkadaşlar.. Teşekkürler..
Herzaman degil kim sucluysa o alttan almalidir sen sucsuzken alttan alirsan her zaman karsidaki senden adim bekler sende yorulur yipranirsin karsidakine hep toleransli olmak zorunda kalirsin erkenden sacina ak neyim duser o yuzden sucsuzken istersen asiri sev asla alttan alma 👍
Değil buna da gerek yok insanın kendisine saygısı olmalı. Alttan alarak insan üzülür ve yanlış kişileri hayatında tutmaya devam eder. Ama bence yalnızlık böyle insanların uyguladığı psikolojik baskıya maruz kalmaktan çok daha iyidir. Bazen alttan aldığımda pişmanlık yaşıyorum...
Barışcıl/soğukkanlı insan hareketleri bunlar☺️ İşin sonunda bütün oklar sana döner ve şöyle der. Söylesydin en baştaa susmasaydın, neden sustun, neden tepki vermedin.. Sürekli yaşarım bunu hiçte akıllanmam😂
pasif agresif adayı olmaktır. başlangıçta huzursuzluk çıkmasın diye bir süre sonra ise görev bilinciyle alttan almaya dönüşür. sonunda madalya takan falan da olmaz. sürekli alttan alıp kafana çıkardıklarınla arkadaşım gibi kalırsın ortada.
Sürekli alttan alamak tek taraflı oluyosa ilişki zamanla yıpranır ve bitebilir. Her iki tarafta yerine göre alttan alabiliyorsa bu ilişki sağlıklı yürüyebilir.
Hayır hiç doğru bulmuyorum hakkını aramayanlara ayrıca sinir oluyorum.. Her zaman bunu yapmak fedakarlık yapılıyor anlamına gelmez kişi kendini savunabilmeli kendini ezdirmemeli..
Değildir. Sürekli hataları görmezden gelmem demek, karşımdakine sen kusursuzsun benim hatalı olan demektir. Sevmediğim, hoşuma gitmeyen herşeyi en baştan belirtirim, buna rağmen yapılırsa görmezden gelemem. Öyle de olmalı.
Kesinlikle değil sadece ikili ilişkilerde değil aile arkadaşlık toplum gerektiği yerde alttan alınmalı sürekli tek taraflı olursa bu kişi çok yorulur ruhen ve artık tahammülsüz biri olmaya başlar zaman ile
doğru değildir değer verdiğin biri olursa olsun yine de herkesin sınırları olduğunu unutmamak lazım sonuçta sende insanları pohpohlamaya bu dünyaya gelmedin fazlası kesinlikle zararlıdır herkes hak ettiği değeri ve fedakarlığı görmelidir