Kitap okurken odaklanmakta güçlük çekiyorum, okumayı istediğim birkaç kitap daha var ama daha elimdekini bitiremedim çünkü bir süredir yazıları takip etmekte bile zorlanıyorum, gözüm hep diğer sayfaya veya alttaki paragrafa falan kayıyor, bunu nasıl çözerim?
En İyi Cevaplar
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
3
Cevap
3Cevap
Devamını Gör(1)
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi
Merhaba,
Öncelikle sadece ilginizi çeken kitapları okumanızı tavsiye ederim. Başka biri tavsiye ettiği için ya da sırf okumuş olmak için aslında merakınıza hiç hitap etmeyen bir kitap okumaya çalışmak zaten odak dağılmasının son derece geçerli ve güçlü bir sebebi olacaktır.
Birçok insan toplum tarafından kendilerine zorla yaptırılan, seçim haklarının kullanmalarına izin verilmediği durumlar için odaklanma probleminden şikâyet ediyor, hatta kendilerini suçluyorlar. Oysa kişinin sevmediği bir işe odaklanmasında problem yaşamasından daha doğal ne olabilir ki?
Odaklanma problemi yaşayanların en büyük problemi neye odaklanacağını bilmemeleridir. Onlar bilmediği için etraftan verilenlere odaklanmaya çalışırlar ama o da aslında onların ilgi alanının içerisinde yer almadığı için problem yaşarlar. Oysa bir çocuğa bakın; o kimseyi memnun etme derdinde değildir. En sevdiği oyunu da oyuncağı da o bilir ve onunla saatlerce pür odak oynayabilir. Ama aynı çocuk büyümeye başladığında zihinsel baskılarla kendi gerçeğinden kopmaya başlayınca odaklanma problemleri deneyimleyebilir.
Demem o ki; önce odaklanamadığınız şeylerin bir listesini yapın ve onlara alıcı gözle bir bakın bakalım. Ne kadarı gerçekten ilginizi çeken şeyler, hangileri ise değil? Ya da hayatınızda gerçekten odaklanarak yaptığınız hiçbir şey yok mu? Mutlaka vardır, onun bulun ve inceleyin. Onun özelliklerinde kendinizi bulun ve onu bir model olarak hayatınızın her alanına kopyalamaya çalışın. Okuduğunuz kitaplar da dahil.
Ama bazen de sevmediğimiz şeylerle de uğraşmak, sırf derslerden geçer not alabilmek uğruna hiç ilgimizi çekmeyen ders kitaplarını da okumak zorunda kalabiliyoruz ne yazık ki. Eğer bahsettiğiniz böyle bir durumsa o kitabı okurken okuduğunuz her cümleyi başka birine öğretiyormuş gibi zihninizde canlandırabilirsiniz. İnsanın öğrettiği şey bilincine çok daha sıkı yerleşir. Çok güçlü bir tekniktir denemenizi tavsiye ederim. Okuduğunuz her cümleyi zihninizde canlandırdığını birine (örneğin en sevdiğiniz arkadaşınıza) anlatır gibi tekrarlayın. Bir süre sonra dikkatiniz çok daha güçlü bir şekilde kitaba yönelecektir.
Size kolaylıklar dilerim. Daha detaylı bilgi, yardım ve deneyim için benimle istediğiniz zaman profilimdeki linkler vasıtasıyla irtibata geçebilirsiniz.
Sevgilerimle.