Bunu hiç düşünür müsünüz?

Korku ile kaygının en temel farkı neyden kaynaklı oldukları noktasıdır. Yani korku var olan bir şeyden çekinmekken kaygı henüz oluşmamış ya da hiç oluşmayacak bir şeyden çekinme durumudur. Diğer bir ifadeyle korku nedeni bilinen durumlarda ortaya çıkarken kaygı nedeni bilinmeyen durumlar için hissedilen yoğun korku halidir. Aslında korku duygusu sağlıklı bir duygudur. Yani varlığı bireyler için sıkıntılı bir durum değildir. Oysa kaygı için aynı şeyi söylemek doğru olmaz. Özellikle kaygı düzeyinin yüksek olması çeşitli olumsuzluklara işaret eder.
Eğer var olan bir şeyden ötürüyse korku duyarım ancak gerçekleşmemiş ya da gerçekleşme ihtimali olmayan bir şey ise kaygı duyarım. Arada ki ince çizgiye dikkat etmek gerek.
👌👏🌸
kaygı bir şeylerin iyi ya da kötü sonuçlanıp sonuçlanmayacağı için düşünme endişesi bence..
ama korku
o şeyin kötü olacağına ve sonuçlarına nasıl katlanacağını düşündüğün an başlıyor
kesinlik var korkuda
kaygı da ise belirsizlik
TDK'ya göre korku gercek bir tehlike olasılığı sonucuna bagli olarak oluşan kaygı duygusu. Kaygı da sonuçları düşününce oluşan üzüntü. Yani aslında ic içe. bagli kavramlar
Yani psikolog değilim ama çok fazla duygu durumları ile alakalı kitap okudum. Kaygı ve korkunun ortak özelliği her ikisi de hem açıklayabilecegimiz ya da açıklayaöayacagımız şeyler üzerine olabilir. Farkına gelince korku mutlaka başımıza gelen bir olay sonucu oluşur ama kaygı hiç başımıza gelmemiş birşey için de olabilir. Burada kastettiğim fobi değil.
Cevap
7Cevap
Hayır hiç düşünmemiştim korkularım bellidir üstüne gitmeyi severim yılan ve fare hariç😱🙈🙈
korku duydusu anlık gecici olabilir ama kaygi obsesif kompulsif sekilde dinamik ve surekli olabilir... kronik bir soruna donusebilir... ama cengiz han gibi yasamak lazim... ne diyor? kacacak yerim kalmadi bende korkmaktan vazgectim...
Örnek. Sokak köpeklerinin olduğu bir sokaktan geçerken saldirıya uğradınız an korku o sokaktan geçmeden endişelenme durumuna kaygı durumu yaşarsınız. Korku anlık kaygı daha çok gelecekle ilgilidir.
Ben bu iki kavramı ağrı ve acıya benzetiyorum. Korku daha yüzeysel ve daha anlık. Kaygı daha derinden ve daha uzun süreli.
Korkarsan kitlenirsin, kıpırdayamazsın. Kaygılanırsan mücadele edersin çırpınırdın uğraşırsın üstüne gidersin. 😎
Korku daha çok bir olayla karşılaşınca meydana çıkar. Kaygı ise olma ihtimaline karşı duyulan endişedir.
Hangisinin kaygı hangisinin korku olduğunu yaşadıkça artık anlayabiliyorum kendimde.
korkuda sen ve hayat vardır değişebilir üstüne gidilebilir ama kaygıda çaresizlik vardır gerçeklerdir
Korku kalp çarpıntısı yapar Kaygıda korkunun ilerlemiş hali. Bir korkuya hiç gelemeyen biri olarak yaşamayan bilemez diyorum 😊🙄😮💨
Yani korku Normal bir duygu durum bozukluğu tıpta. Kaygı ise Düşünme bozukluğu yani emin olunmayan şeyler düşünme demektir. Alttaki şeye harfiyen katılıyorum 🙃😂 ve bunun için ilaçta kullanıyorum zaten 😌😏
Ama bu tıpa göre biçimlendirilmiş hali doğrusu eğer korkuya gelemiyorsan benim gibi korkuya gelemeyen güzel arkadaşların varsa. Onlar yani biz bunları yaşıyoruz
Benim yazdığım gibi yani
Ayirt edemiyorum tesekkurler anksiyete
Korku anlık bir duygu, kaygı ise uzun süreli
Bunu anlatamam ancak yaşarım.
Korku ile yüzleşilebilir ama kaygı ciddi sıkıntı
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?