Bunu fark edebilmeniz de yine üst aklın size yazdığı kodların sonucu olacaktır elbet. Bu uyanıştan sonra sahip olduğunuz tek özgürlüğün kendinizi öldürebilmek olduğunu anlasaydınız yaşamınıza son verir miydiniz?
Zihninizden geçen her düşüncenin bir üst aklın kodlarından ibaret olduğunu fark etseydiniz yaşamınıza son verir miydiniz?
Robotlara düşüncenin gücünü vermek ahmakça olurdu. Bu herkesin sonu olur; dışarıda gördüğümüz hayvan dahil tüm canlıların da. En azından bir süre ilerledikten sonra. Geçenlerde okuduğum birkaç olaya göre bilinçlenen robotlar intihar etmiş. Bir tane güvenliği sağlayan robot sebebi tam olarak bilinmemekle birlikte kendisini suyun içine atmış. Biz ne zaman bilinçlendik tarih içinde, bunu ayrıca incelemek lazım. Robotlar bizsiz daha iyiler, bunu fark ettiklerinde ise işe yaramak ve kullanılmak yerine kendilerini imha edeceklerdir diye tahmin ediyorum. Böyle bir şey benim başıma gelseydi? Bana verilen can, bir sebep uğruna yaşamam gereken bir hayat... Kendi duygu ve düşüncelerim var mı, mutlu muyum? Kontrol tamamen bende mi? Hayırsa imha ederdim kendimi.
Özgür iradem yoksa aldığım nefesin de bir anlamı yoktur diyorsun yani. Aynı fikirdeyim. Ki bence özgür irade bir masal, tıpkı gerçeklik gibi bir yanılsamadan ibaret. Hayat bir sahne ve bizler de oyuncularız. Fakat rolümüze öyle kaptırmışız ki kendimizi, o kadar inanmak istemişiz ki özgür olduğumuza, tesadüf, şans ya da şanssızlık deyip geçmişiz. Bu acımasız determinizmi yok saymışız. "Eğer aşağı doğru akan bir su düşünebilen bir varlık olsaydı, kendi özgür istenciyle aşağı doğru akmakta olduğunu düşünürdü."
Öyle bir şey olsaydı büyük ihtimalle ölümü düşünürdüm ama benim için yok. Ne yazık ki her insan için bunu söyleyemicem. Dayatılan düşünceleri kendi düşüncesi sananlar çok fazla.
Öğrendiğin an aklını kaçırmazsın. Geçen zaman sana batmaya başlar ve bu farkındalık yavaş yavaş seni dibe çeker. Böylelikle psikolojin bozulur. Fakat tamamen çökmeyi beklemeden bu işe son verirsen bunu yasamazsın
Ana Sayfa > Kişilik & Karakter > Sorular > Zihninizden geçen her düşüncenin bir üst aklın kodlarından ibaret olduğunu fark etseydiniz yaşamınıza son verir miydiniz?