Bana öyle geliyor ki çok hassas ve çok düşünen insanlar kolay kolay bir şeyi unutmuyorlar. Ayrıntılar onlar için çok önemli olduğu için de değişikliklere dikkat ederler. Adeta çevresinde olup biten hemen her şeyi belleklerine kaydediyorlar. Peki sen, nasıl birisin, ayrıntılara takılır mısın? Ya da her olup biteni kafana takar mısın?
Çoğu zaman ayrıntılarda boğulan, her detayı düşünen bir insanımdır. Bunlardan ötürü de kolay kolay hiçbir şeyi unutmam. Ben unutmak istesem de hafızam bunu izin vermez.
Fakat tüm bunlara rağmen her şeyi kafasına takan bir insan değilim. Çok önceleri bu şekilde bir insandım ve fark ettim ki bu beni çok yoruyor. O yüzden artık elimde olmayan şeyleri kafama takıp kendimi çok fazla üzmüyorum. Çözümü varsa düşünüyorum ama yoksa biraz akışına bırakıyorum olayları...
Ayrıntıları zihinde tutmak güzeldir ama tutulan ayrıntıların özelliklerine göre de değişir bu.
Ruhani anlamda var olmayan şeyleri kafaya takıp, onlarla yaşayıp, sonrasında tüm yaşamı ona göre dizayn edersek, görseldeki filmde olduğu gibi (23) hayali bir dünyada yaşarız.
Yahut kafamızda sadece olumsuzlukları mıh gibi çakarak gezersek, bizden iyi intikamcı, öfke buhranlarında boğulan olmaz. Sonu nereye gider kim bilemez.
Öte yandan, zihnimizde iyi şeyler tutmaya çalışır isek de, bir sünneti de yerine getirerek daima tebessümlerle yaşarız.
Gün içerisinde yaşanan negatif olayları gereğinden fazla düşünüp takan insanların birçoğunda şu iki durumu gözlemledim: - Ya kendilerine normalden daha fazla değer verip başkalarının düşüncelerini çok önemsiyorlar (Burada hafiften bir narsism olabilir. - Ya da diger insanların duygu ve düşüncelerini kendilerinden daha çok değer veriyorlar. Buna diğergamci olmak deniyor
1
4 Yorumla
Soran
+1 yıl
İki şekilde de başkalarının söz ve söylemlerine daha çok önem verdikleri ortada. Teşekkür ederim güzeldi.
Rica ederim. Evet iki durum da birbirini bağımlı. Burada bir başka önemli nokta da yaşanılan negatif bir olayı zihnimizde algılayis bicimiz. Yanlış şekilde algılanan bir durum kızgınlık ve öfke duygusunu tetikleyip kişiyi zor durumda bırakıyor.
Her olup biteni değil ama bazı şeyleri takıyorum evet. Yanlış bir şey aslında kafayı bir şeylere çok takmak günlük hayatı olumsuz etkiliyor işimize iyi odaklanamıyoruz bende de bir çok kez oldu, olabildiği kadar takmamak lazım ne kadar olacaksa.
Herşeyi kafama takmam... Kafama takılanlarda yok değil... Özellikle kafama takılan, geçmişle alakalı ise bir yerde duruyorum. Aksi halde rahatsız edici bir hal alıyor. Ruh ve beden sağlığımı tehdit edebiliyor...
Kendimce formülü; Geçmişte olan şeyler geçmişte kaldı. Bizler an'ı yaşıyoruz... Ölümden başka herşeyin bir çözümü var... İnancım gereği ümitvar olmam gerekiyor... Hadiselerde kendi dahlim haricinde, kaderinde dahli var... Hiçbirşey tesadüf değil... Hiçbirşey başıboş değil... Hata olabilir, telafisi mümkündür... Düzeltmek için samimi gayretler gerekir...
Her yeni bir gün, bize bahşedilen, sunulan yeni bir fırsat...
1
2 Yorumla
Soran
+1 yıl
Emeğine sağlık. Teşekkür ederim bu detaylı görüş için.
Allah o ayrıntıları kahretmesin. Benden alsın düşmanlarıma versin. Kafaya takmak mı düşünmek mi içinde boğulmak mi düşüncelerle sonuca vardirmak mı herne halt ise benden alsın. Sınırsız bi döngü bu bitmiyor. Iyi miyim 10 numarayim ama bitmiyor iplememek umursamamak bosvermek ve hayır demek gibi huyları da merak ediyorum. Soran sen söyle kafama takıyor muymuşum...
1
2 Yorumla
Soran
+1 yıl
Oldukça uç yaşıyorsun hatta.. Ve hassas bir arkadaşımızsın. 😔
2 dk önce aldatıldığımı öğrendim. Gerçekten üzücü bir durum ve kimsenin başına gelmesini istemem. Başına gelen herhangi bir olayda duygularını kapatıp inkâr etmek yerine duygularına sarılmayı ve onları hissetmenin gayet normal olduğunu sakın unutma ❤️Ben bile dünyanın en neşeli insanı olarak hala herşeye ağlayabiliyorum kızabiliyorum ve mutluluk kadar üzüntü, özlem kırgınlık da hissedebiliyorum. Kötü birşey hissedersenn ağla içini dök o duygunu yalnız bırakma.. sonra daaa kocamann gülücükler at ve kendinden emin adımlarla yoluna devam et 🙏💙
1
1 Yorumla
Soran
+1 yıl
Teşekkür ederim.. Yaşadığınız hadise için çok üzgünüm. 😔
Valla abi ben hicbir şeyi kafama takmıyorum. Ne olursa olsun 10 dakika içinde kendimi toparlayıp unutabiliyorum. Yaşıtlarıma bakıyorum çoğu depresyonda mutsuz falan ama ben öyle değilim. Her şeyi çok kafalarina takıyorlar sal ya. Hayat gelip geçiyor üzülmek için zaman yok. 😊
1
2 Yorumla
Soran
+1 yıl
Aleyküm selam, Üzülmek için zaman yok! Bu güzeldi. Rabbim daim etsin huzur ve mutluluğunu..
Hayır hiçbir şeyi kafama takmam. Ancak bir şeylerin farkında olmadığım anlamına gelmez, fark ederim ama umursamam. Lazım olursa o bilgiyi saklandığı yerden çıkarırım.
Önceden her şeyi takardım ve zindan ederdim hayatı kendime. Ayrıntılara takılır kalırdım ama değmiyor. Takmamayı öğrendim eskiye göre, çünkü güçlü görünmek ve gerçekten de öyle olmak lazım. Hassas olan insanlara çoğunluk acımıyor
Takmadigim seyler de var elbette umursaz davrandigim ancak yapi olarak cok asiri kafaya takan günlerce haftalarca düsünen kisiyim.. bu da cok zorlastiriyor hayati.. bunu kendinde düzeltmek egitmek ciddi manada zor..
Dünya hassas kalpler için bir cehennemdir. - Goethe.
Umursamaz birisiyim. Ama insanların hayatında sevdiği dikkat ettiği ayrıntılar vardır. Örneğin kitaplarıma ve defterlerime dokunulmasından ve kurcalanmasından nefret ederim bunun gibi. Eğer sürekli etrafımda böyle birisi varsa sinir olurum ve o kişiden olabildiğince uzak durmaya çalışırım.
Malesef ki kendimde gördüğüm tek kötü huyum budur. Engel olamıyorum. Ufak tefek şeyleri asla takmam kafama ama bir şey canımı çok sıkmışsa aklımı çok meşgul ediyor. Ne kadar kendimi başka işlerle meşgul edersem edeyim boş bir anımda yine kafama takıyorum o şeyi.😕
Olup biteni değil de halledilmeyen konusulmayan seyleri unutmam ve her sorunda onlarıda üstüne ekleyip konuyu daha çıkılmaz hale getirebiliriz.. Bir konu varsa bu düzgün de konuşulup gerekirse tartısılıp halledilmeli ki daha sonradan sorun teşkil etmesin..
Evet benim de problemim bu kayıt. Beynim bütün konuşmaları kaydediyor. Çok rahatsız edici bir durum. 5 sene önce arkadaşımla yaptığım tartışmayı tek kelime atlamadan anlatabilirim. Bazen unutmak iyidir. İnsanı özgürleştirir. Yapılan ve söylenenleri unutamadığınız için affetmek ya çok zorlaşıyor ya da imkansız oluyor. Yanlış anlaşılmasın kin duygusundan bahsetmiyorum.
Her olup biteni kafasına takan insan kendini ölüme hazırlıyordur. Bazen çok zor olduğunun ben de farkındayım ama gerek dikkatini başka yere vererek gerek kendini düşünmekten alıkoyacak bir şey bularak fazla düşünme (over thinking) olayından kaçınmalıyız. Mesela kendinize şunu sorun: Ben bunu 80 yaşıma gelince hatırlacak mıyım? Veya bu konu hayatımda büyük çaplı bir değişim yapar mı?
1
1 Yorumla
Soran
+1 yıl
Güzel bir perspektiften bakıyorsunuz.. Ve haklısınız.. Hoş yorum🎈
Ooohoo kafaya takmakta bir numarayım diyebilirim ama bu insanı çokça yoran ve yıpratan bir durum mesela ders çalışmak istiyorum başına oturuyorum ama bir süre sonra başka şeyler düşündüğümü fark ediyorum çokça eksisi var.
Kafamın içi çok garip ya, herkesin çok önem verip kafaya taktığı hiç bir konuyu kafaya takmam çok basit sıradan şeyleri de kafamın içinde döndürüp dururum anlayamadım bende ama çoğunlukla umursamaz bir insanım :D
Evet fazla duygusal ya da hassas biri olduğumdanmıdır bilmem her söylenen sözü kolay kolay unutmam umursamaz biri olsaydım iyi olurdu gece uyumadan önce aklıma geliyor ve uyuyamıyorum gerçekten kötü bir durum.
Özellikle detaycı ve kelimelere çok önem veren kişiler dediğin gibi daha çok takılıyor. Eğer ciddi bir durum ise kesinlikle takar, çözmeye çalışırım. O zaman çözemesem de kesinlikle zamanı gelince harekete geçerim..
Eskiden herseyi çok takardim çok düşünürdüm ama baktimki yararindan çok zarari oluyor düşünmeyi bıraktım çıkarmam gerekeni dersi çıkarıp düşünmüyorum..
Offff bak tam adamına sordun ben varya her şeyi en ince detayına kadar düşünürüm sonra kafamda kurarım asla da unutmam en küçük detayları böyle içim içimi yer en ufak şeyde böyle kendimi deli ederim ilişki konusunda da günlük hayatta da böylem:/
Nefret ediyorum bu huyumdan beni en çok yoran bu detaylarda boğuluyorum kafaya takıyorum küsüyorum bile sırf bu yüzden insanlara Kendi kendime küsüp kendi kendime barışan tipim
Evet mutlaka takarım eğitim hayatım da bu sebepten bir sürü kavga çıktı hatta okulda kavga etmiyordu çıkışa gel çıkışa diye birbirimizi korkutuyor duk fakat gerçekten kavga çıkıyordu 😝😝😝
belirli bir zamana kadar inanılmaz fazla her detaya takılırdım her şeyi düşünürdüm, sonra baktım ki etrafımdakilerin hiçbiri benim yaptığımı aynı olaylar için yapmıyor. O zaman onlarında dahil olduğu olaylarda neden onlardan daha fazla düşüneyim? Yavaş yavaş rahat olmayı öğreniyorum çünkü insanlar bunun aksine değmeyecek kadar bencil.
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
Herşeyi kafama takıp kendi kendimi yer bitiririm olan bana olur kimseye bişey olmaz
Yetiştiğim aile ortamı sürekli tartışma kavga v. b şeylerin olduğu bir ortam artık içime ata ata alıştım bu özelliğime kavga olur annem ve babam arasında susarım dahada büyümesin diye çocukluktan aile ortamından kazandığım kötü bir özellik
Kafam bossa takarim ama kafa o kadar dolu ki gormuorum 😅😅
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(45 üstü)
+1 yıl
Sadece benim için önemi olan kişileri ve durumları kafama takarım, onlar beni takmasalar bile😏 Maalesef öyle durumlar oluyor At desem atamıyorum, sat desem satamıyorum
İnanılmaz kafaya takıyorum yanındayken acaba ne düşünüyor yanından gidince benim hakkımda ne düşünüyor şu an ne yapmak istiyor aşırı düşünüyorum ne yapmalıyım onu da bilemiyorum
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
Taktığımda baş etmekle uğraşmak beni yoracağı için takmıyorum.