İnadın gözünün kör olmasının sebebinin altında insanın kibirli ve gururlu olması yatıyor bence. Her şeyi ben bilirim, her şey benim istediğim gibi olsun diye diye insanlar çoğu kere kendi hayatlarını mahvetmekte, başkalarının günahını almaktalar. Evet her insan az ya da çok inat olabilir. Ama bunun sınırı bilinmeli. İnsanın kendisine ya da bir başkasına verdiği zarar, inat etmekten çok daha kötü. Maalesef ki insanlarımız bunu bilemiyor.
Şeytan da Adem aleyhisselama bu inadı yüzünden secde etmedi zaten... O zaman insanlar olarak gösterdiğimiz tavırlara son derece dikkat etmeliyiz. Hakikatin karşısında inat eden insan elbette zamanla şeytanın yoluna girecektir. Rabbim bu kötü hasletlerden bizleri muhafaza etsin...
Körü körüne inat etmek, tehlikeli bir durumdur bence de.
Bazen şahit oluyorum, sırf anne babası yapma dediği için çocuklar yahut ergen yaştakiler tersini yapıyor. Zamanla o durumlar da alışkanlıklara dönüşüyor ne yazık ki.
Ya da bakıyorsunuz inatla olumsuz alışkanlık ve tavırlarını devam ettiriyor insanlar. Bilakis, insanız, yanlışlarımız olacaktır. İnsanlar değişmemiz gereken tavırları söyleyince inatla karşılık vermek yerine "acaba haklı olabilirler mi?" yumuşak başlılığını bakî kılmak elimizde.
Ben inat, kin ve hasetlik gibi fena duyguların tamamının şeytanın soluğunu taşıdığına inanıyorum. Zira bu duygular asla insanî ve ahlâkî değiller. Allah, erdem sahibi olup, ılımlı insanlar olmamızı nasip eylesin.
İnat bazen gerçekten çok kötü şeylere yol açabiliyor her konuda inatlaşan bir insan değilim ama inadim tutunca sonucunda zarar görecek kendim olsam bile kiramiyorum malesef.. Sebebini tam bilmiyorum genelde kendime yediremiyorum geri adım atmayı bunun sebebi gurur olabilir kibir olabilir..
Doğru bildigin yoldan ayrılmamak iyidir fakat bazıları yanlış olduğunu bilse bile inadından ayrılmıyor. Tükürdüğümü yalamam diyerek bir cümle kurup o dogrultuda ilerliyor. Fakat zararin neresinden dönersen dön kâr dır diye bir sözde mevcut. Iblis bile tövbe etmiyorsa inadından etmiyor. Inat böyle birşey. Allah 'ın yükselttiği konumdan alcattığı huzurundan rahmetinden kovulmuş lanetlenmis konuma bile getirebiliyor
Aslında ben haksızım diyemediği için insanlar bunun adına inat etmek derler çünkü insanın içinde nefs ve kibir insana inat etmeyi marifet gibi gösterir.
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(45 üstü)
+1 yıl
İnadı en çok inatçı insanlar bilir 😊 İnatta seviyelere ayrılır :Katır inadı Keçi inadı gibi.. Bazen inat kibre ulaştırır işte bu tehlikelidir. Eğer bu yoksa yine katlanılabilir. 😊