20 yaşındayım bir ay önce namaza başladım daha önce bu şekilde bi sorunum yoktu ya da ben fark etmedim bilmiyorum her namaz zamanı yellenme tarzı bir şey oluyor namazın bir rekatini bile zor kılıyorum böyle bir sorun yaşayan var mı sırf bu yüzden namazı bırakmayı bile düşündüm gerçekten çok üzülüyorum. Ve böyle bi durumda sürekli abdest mi yenilemem gerekiyor lütfen bilgisi olanlar görüşünü yazabilir mi
Güncellemeler:
Kızlar & Erkekler Ne Diyor
45Şeytan insanı ibadetten uzaklaştırmak için, dübürüne üfürür. İnsan da "yellendim ve abdestim bozuldu" deyip, abdestini tekrar almaya çalışır. Oysa abdesti bozulmamıştır. İşte bu duruma mani olmak için hadiste,"Sesini veya kokusunu almadığınız şeylerden dolayı abdest almayınız." [Müslim, Hayz, 99 (362), Ayrıca bk. Buhari, Vudû, 4, 36] buyurulmuştur. Burnun koku hissetmesi veya kulağın bir ses duymasından maksat, abdestin bozulduğunu kesin olarak bilmektir. Yoksa ses duymadığı veya koku hissetmediği halde yel çıkardığını bilen bir kimsenin abdesti bozulur. Çünkü çıkan her yelde mutlaka koku ya da ses olacak diye bir şart yoktur... Kesin bir şekilde yellendiğini bildiği halde, "sesini ve kokusunu almadım" deyip, abdest almamak da tehlikelidir. Koku veyahut ses duymadan kesin emin olmadan namazı terk etme. Şeytanın yardımcıları var, abdest alırken oldu mu olmadı mı, gusül abdesti alırken tam yıkandım mı , kuru yerım kaldı mı kalmadı mı, gibi vesveselerle insanları ibadetten uzaklaştırmaya çalışırlar. Bediüzzaman hazretleri şöyle buyurmuştur; Dinde harec yoktur. لَا حَرَجَ فِى الدّ۪ينِ Madem dört mezheb haktır. Madem istiğfara müncer olan derk-i kusur ise, gurura müncer olan hüsn-ü amelin rü'yetine -böyle vesveseli adama- müreccahtır. Yani böyle vesveseli adam, amelini güzel görüp gurura düşmektense, amelini kusurlu görse, istiğfar etse, daha evlâdır. Madem böyledir, sen vesveseyi at. Şeytana de ki: Şu hal, bir harecdir. Hakikat-i hale muttali olmak güçtür. Dindeki yüsre münafîdir. اَلدّ۪ينُ يُسْرٌ ٭ لَا حَرَجَ فِى الدّ۪ينِesasına muhaliftir. Elbette böyle amelim bir mezheb-i hakka muvafık gelir. O bana kâfidir. Hem lâekal ben aczimi itiraf ederek ibadeti lâyık-ı vechile eda edemediğimden istiğfar ve tazarru' ile merhamet-i İlahiyeye dehalet edip, kusurum affolunmak, kusurlu amelim kabul olunmak için mütezellilane bir niyaza vesiledir. Sözler - 277
Umarım geçer gerçekten çok üzülüyorum 😔 amin inşallah Allah herkese nasip etsin namaz kılmayı o huzuru
Amin inşallah bir namazın sa banada dua ette o yoldan ayrılmayalım
Ses ya da koku yok ama hissediyorum ve namaz boyunca bu şekilde oluyor ben ne yapacam ya 😔 her namaz bu şekilde oluyor
Nasıl tam yellenme oluyor mu yoksa sadece sen öyle mi zannediyorsun
Oluyor gibi ama olmuyor da olabilir tam bilemiyorum
Gerçekten arka tarafta gelmiyorsa bozulmaz sana öyle geliyordur vesvese bu.
Peki ya gercek yellenme ise ne olacak sürekli abdest mi alacağım
Sağlık sorunun varsa sen özürlünün. Abdest alacaksın ve bu abdest başka bir şekilde bozulmadikca sadece bu durumdan bozuluyorsa bi namaz vakti geçerlidir. Mesela öğle namazı için abdest aldin. Ama yellendin surekli kaçırıyorsun durduramıyorsun. Namaz kilamiyorsun. O zaman bir defa abdest alacaksın. Bu abdest eğer başka sekilde bozulmazsa ikindi vaktine kadar geçerli olur.
Bağırsaklarımda sıkıntı var zaten ama bu şekilde yellenme yok sadece namazda bunu hissediyorum ama gerçekten yellenme oluyor hissediyorum bunu koku ve ses yok normal zamanda bu şekilde bi sorunum yok bir aydır namaz kılıyorum öncesinde hiç fark etmemiştim
İslam alimlerine göre ses veya koku yoksa yellenme olarak kabul edilmiyor. Bubtarz vesveselerle donem donem her müslüman karşılaşıyor. Sen bu durumu dikkate almamaya çalış, sadece namazina odaklan. kafaya taktikça diğer ibadetlerinde de eksiklikler bulmaya başlarsin ve bir sure sonra hicbir ibadeti yapamaz hâle gelirsin.
Bağırsaklarında bir problem olduğunu da yazmissin, vakit geçirmeden bir doktora görünmeni tavsiye ederim. Geçmiş olsun.
Yellenme abdesti bozar
şaka bu arada
Evet
O zaman abdest tazelemelisin
Yemek yeme alışkanlığın nasıl