Aslında sert insanların, duygusuz, merhameti olmadığını düşündüğün insanlarında yaşlandıkça ya da hayatında olgunlaşma mertebelerine gelince iyi özelliklerinin çıktığını gördüm. Ama şunu da düşünmedim değil. Neden bu zamana kadar bu özelliğin yoktu da şimdi çıktı bu özelliğin? yaşlanmak , ölüme doğru giden bir süreçte neden böyle bir özelliğini çıkarmadın? şu da olabilir insanlar anne baba ayrı oluyor, birşeylerin yoksunluğundan, yaşanılan travmalar gençlikte karakterinin oluşmasında etkili oluyor. İster istemez hayata daha agresif bakmasına neden olabiliyor. İyilik vardır insanın içinde ama onu çıkaracak bir etken, doğru insana gereksinim oluyor. Onu çıkaracak bir etmen olmalı. Yürek güzelliği, içtenlik, beklentisiz olmak, samimiyet olmalı. İyi veya kötü yanların çıkması biraz hayatın biz insanlara sunduğu imkanlar, oluşumlar, kişiler birazda içten olarak genetiksel geçen durumlar etkili oluyor. İnsanın iyi veya kötü olma potansiyel şans, hayat şartlari , muhatap olduğu insanlarla ilişkilidir diye düşünüyorum.
Hitler 2. Dünya savaşını daha güzel bir dünya düzeni ve kendi halkının versay anlaşmasından doğan çok ağır yaptırımları yüzünden başlattı. Sömürüye, siyonizme karşı başlattı. Ha neticede milyonlarca insan öldü ama kendi ve halkı için ''iyi'' olduğunu düşündüğü şey onu şeytanlaştırdı. İyilik nedir? İyilik bizim ona yüklediğimiz anlamdır. Her insan hem iyidir hem kötüdür.
Evet mutlaka vardır. Dünyadaki en kötü insanın bile içinde bir iyilik vardır. Ama dünyadaki en iyi insanın içinde de mutlaka bir kötülük vardır. Yani bir insan sadece iyi ya da sadece kötü olamaz. Sadece bir insanda iyilik daha fazlayken, bir diğerinde kötülük daha fazladır. Ama mutlaka ikisinden de vardır.
Her insan tamamen iyi ya da tamamen kötü olamaz , tamamen kötüye şeytan denir tamamen iyiye peygamber bunlardır asıl iyi ve kötü olan.. İnsanlar hem kötü hem iyi olabilirler bu onların yaşadıklarına bağlı olarak değişir , İnsanlar doğarken kötü ya da iyi olarak dogmazlar ki.. Bir anda kötü olması ya da bir anda iyi olması onların çevresine , yaşadıklarına bağlı olur , başkalarına karşı iyiyken , başkalarına karşı kötü olabilir..
Herkesin icinde hem iyilik hem de kotuluk vardir. Zaten kime sorsak ben iyiyim der. Kimse kotuyum demez veya dese bile icten kendini kotu biri olarak gormez. Masum bir bebegi nasil bir ailede cevrede toplumda kulturde egittigin cok degisken sonuclar cikarir. Katilde olabilir masum bir insanda. Gerci ayni aileden bile iki cok farkli tip ciktigini dusunursek karakter olusumunda bizim goremedigimiz cok daha fazla farkli detaylar var.
Bence vardır ama yaşadiklari onu duygusuzmuş gibi yapabilir. Önemli olan o kişinin kalbine girmek, onun bahçesine girmek. Umuyorum ki her insanda umut var ve her insanda iyilik var. Biri için gece üstünü örtmek, biri için para vermek, biri için saç okşamak..
Her insanın içinde kötülük tohumları ekilidir, tıpkı iyilik tohumlarının ekili olması gibi. hangisini, ne surette yeşerteceğine bağlı her şey aynı şekilde her insanın içinde iyilik olduğu gerçeği de vardır. Yeter ki kişi hangi yönüyle kendini ortaya çıkaracağını bilsin.