Hayat sürekli neşe , mutluluk ve o "kibir" halleri ile gitmez. Çok sevilen, çok sayılan biri olduğunuzu sanırsınız. Ama aslında herkes yabancıdır. Herkes öyle veya böyle kendi için yaşar. Ya menfaati için , ya da ben de sosyal biriyim , ben de yaşıyorum demek için. (Mutlu olmak bile aslında tek başına bir eylem değil , karşılıklı menfaat içeren bir durumdur) Fakat an gelir ki aslında kimse yoktur etrafınızda , vefa gösterdiğiniz kimse kalmaz. Size göre kim olur yanınızda , menfaatsiz?
Kimse kalmayınca etrafınızda , aslına kim kalır yanınızda?
İnsan kimse kalmayınca aslında kendine en yakın olanı bulur. Ne zaman kimse kalmadı o zaman kendine dönersin, gerçekleri görürsün. Hayatında hep birilerine bel bağlayanlar hayatı yalnız yaşayamayacağını düşünür, böyle düşündükçe daha çok birilerine bel bağlar. Ama bir gün bir bahaneyle onlar hayatından çıktığında birde bakar ki her şeyim dedikleri hiç olmuş, onların varlığında onlarsız hiçim derken derken, onların yokluğunda aslında her şeyim oluvermiş. Ama işte herke hiçimden herşeyime kolay ve sancısız geçemez. Ne zaman ki hiçten hepe geçti o zaman anlar ki aslında etrafında olan aslında içinde olandır. Kendinde başkası yalandır. Ama bu şu demek değil ki insan sonsuz yalnızlıkta kalmalı, hayatı bencilce yaşamalı. İş kalabalıkların hem her şey hemde hiç bir şey olamadığını anlayıp yaşaya bilmekte.
Yalnızlık aslında Rabbe vuslattır, ona kavuşmaktır. Dünyadaki boş işleri bize gösterip asıl amacı unutmayın diyor. Amacı unutmayanlardan oluruz inşallah.
Olaylar öyle gelişti ki, yakın çevremde birkaç arkadaşım vardı, onlarla yolları ayırdık. Başta o bunu yaptı, ben bunu yaptım, yok o yanlış yok bu yanlış-doğru derken, iş çıkmaza gidiyor... oturdum düşündüm, yalnız kalınca mecbur ince detaylı düşünmeye başlıyorsun. İşte! İşte yalnız kalmamın sebebi buydu. Oturup, ben ne yapıyorum? Ne yaptım? Ne yapabilirim? Vesaire vesaire... düşünmek için yani. üstüne bir de pandemi başladı, karantina falan... daha çok kendimle ilgili hayatımın analizini yaptım, yapıyorum. Hiçbir şey sebepsiz değildir. Yalnızlık veriliyorsa sebebi vardır, ilişkiler veriliyorsa da sebebi vardır. O yüzden o sebebi bulmak daha mantıklı. Olaya odaklanınca içindeki manayı yakalayamayız.