Daha önce karşılaşmadığım bir duruma empati kurabilirim ama şöyle de bir durum var ki benim yaşadığım çok iyi bildiğim bir duygu durumunu bir başkasının yaşamış olması demek yine onu çok iyi anlayacağım anlamına gelmez. Hepimizin gösterdiği reaksiyonlar farklıdır. Yapabileceğim en iyi şey empati kurmak olur sadece
Her hissettigini anlayacaksın diye bir şey yok. Aynı şekilde her anladığını da hissedeceksin diye... Bir şeyi anlayabilmek, hissetmekten daha idrak edilesi bir eylem. Bu sebepten ötürü, hissedemediginiz bir şeyi idrakınız doğrultusunda anlatabilirsiniz.
Anlayamayız, olsa olsa empati kurar onun bulunduğu durumda kendimizi düşünürüz. Ama, kurduğumuz empatide bile yine kendi duygularımızla düşünmüş oluruz.
Akşam akşam fazla damar olmadı mı bu 😔 O zaman; ... "Umarım dünya değişir ve her şey iyiye gider. Ama en çok şunu anlamanı umuyorum: seni tanımasam bile, ve seninle hiç karşılaşmasak, birlikte gülmesek, ağlamasak, seni öpmesem bile... Seni seviyorum. Seni tüm kalbimle seviyorum.'' Valerie.
elbette anlasilabilir, fakat belli bir yere kadar. insanlari yalnizca bir yere kadar anlayabiliriz. bir konuyu yalnizca empati duygumuzun yettigince ele alabiliriz. fakat ayni hisleri tadabilsek, o kisiyle ayni yollari yurumus olsak her sey cok daha farklı olabilirdi. gercek anlamda anlamıs olabilirdik fakat birini, bir hissi anlayabilmek icin illa o kisi olmak ya da o hissi gercekten yasamak gerekmez.
İnsanı en iyi kendi anlar. Diğerleri sadece ne hissettiğimizi tahmin etmeye çalışır. Anlayabilmeleri için aynı durumu aynı şartları yaşıyor olmak lazım ki bu da pek mümkün değil.
Shake reise katılmıyorum. İnsanların empati yeteneği var sonuçta. Yoksa duygular bir işe yaramazdı. İnsan nasıl hissedeceğini tahmin edebiliyor demek istiyorum. Buda anlamaya yitiyor. Bence Shakespeare burada aşırı duygusal birşey söyleyip etkiyi artırmak istemiş inşa kar üzerinde. Yani amacı oymuş. Bence bu sözü söylerken bu söz kesin doğru diye kalbi tasdik etmemiştir.
Yani hissetmediğimiz şeyi anlayamayız tam olarak ama empati kurarak belki biraz anlayabiliriz mesela öğretmenlerin dertlerini anlamak için öğretmen olmamıza gerek yok empati kurarak az çok anlayabiliriz benceeee.