Selam
bazen karşımızda ki kişiyi sakinleştirmek, iyi hissettirmek için "seni anlıyorum yaşadıkların kolay değil." Gibi cümleler kuruyoruz. Peki sizce yaşamadiğımız, hissettmediğimiz şeyi anlayabilir miyiz?

Selam
bazen karşımızda ki kişiyi sakinleştirmek, iyi hissettirmek için "seni anlıyorum yaşadıkların kolay değil." Gibi cümleler kuruyoruz. Peki sizce yaşamadiğımız, hissettmediğimiz şeyi anlayabilir miyiz?

Bence karşıdaki kişiyi anlamak yerine onu sadece dinleyip ve dinlediğimiz her şeyi unutup, hiçbir şey olmadan enerjimizi kaybetmeden yanında olmak da yeterlidir.
Çünkü anlaşılmak, her zaman yeterli değildir. Çünkü seni anlayacak olan, senin yaşadıklarını yaşamadı, geçtiğin yollardan geçmedi ve asla senin gibi birisi olmadı.
cut.
Bence hissetmekle anlamak aynı şeyi demek değildir mesela şimdi ben bedensel engelliyim dediğim zaman insanların bir çoğu, klasik olarak herkes engelli adayı ben de engelli olabilirim şu olabilirim bu olabilirim diye bir diyerekten piton yalan konuşuyorlar ama engelli adayı olmak ile engelli olmak arasında dağlar kadar fark vardır.
Yani benim yaşadığım duyguları yaşamadan benim yaşadığım zorlukları yaşamadan hiçbir insan beni anlayamaz ve bilemez
Bence anlayabilir. ama bunun için çok iyi empati yapabilme yeteneğinin olması gerekiyor, yine de mesela yalnız kalmamış bir insan yalnızlığı tam anlamıyla anlayamaz sadece tahmin edebilir.
bu yüzden anlasalar bile tam olarak anlayamazlar. ben de aynı şekilde yaşamadığım bir konu da başkasına ahkam kesmem.
ya da benim yaşadığım bir şeyi başkası yaşamak beni eleştirirse o kişiyi hiç bir şekilde ciddiye almam.
Hayır, yaşanmadan bilinemez sadece mantıksal bir anlayış olabilir ama duygusal olarak hissetme olamaz bana göre. Mesela bir yerinin kırılınca acıyacağını mantıksal olarak bilirsin ama duygusal olarak o acıyı hissetmeden nasıl bir acı olduğunu bilemezsin.
🫀🫀
Cevap
12Cevap
Anlarlar bunun için empati yapmak yeterlidir.
Hissetmediğin şeyleri anladığını zannedebilirsin ama asla anlayamazsın.
Selam gadası 🙃
Acının tarifi olmaz. Acıyı yaşayan insan daha iyi bilir. Ama karşı tarafı teskin edici cümleler kurmak her zaman karşı tarafa moral olur. İlla ki yaşamak farklı hissetmek çok farklıdır.
O durumu yaşadığında aslında bunu nasıl bir sahtelikle söylediğini fark ediyorsun.
Söylerken anladığımız için değil aslında ortak olabilmek adına konuşuyoruz ama onun hislerinin yanından bile geçemiyoruz.
O anlatırken eğer yüreğin cız ediyorsa, yaşadıkların geçiyorsa gözünün ve kalbinin önünden hıh işte o zaman anlarsın...
Laf olsun torba dolsun diye öyle diyoruz. Kimse kimsenin yaşadıklarını gerçek anlamda hissedemez. Aynısını yaşamışsa tahmin edebilir, o kadar
Seni yaşıyorum, benden başkası bilemez
Ancak benzer duygular ve hayat şartlarından geçtiyse. Empati kurabiliyorsa anlayabilir. Oda herkes de olmaz.
konuya göre değişebiir bu durum genelde anlarız herkes sadece bu durumu kendi yaşadı yaşıyor gibi düşündüğü için
benzer şeyler yaşamış olabiliriz ama bu Onu tamamen Telkin edebiliriz anlamına gelmez
Yaşamadığımız acıyı belki anlayamayiz fakat acısını anlamak istediğimiz teselli etmek istediğimiz kişiyi seviyor ve gerçekten tanıyorsak onun çektiği acıyı anlayabiliriz bence
İnsan sadece öleceği zamanı anlar gerisine inanma
Bence yaşamadığı bir şeyi anlayamaz.
Empat yapamayan, kurmayan biri ne kadar hissedebilir?
İmkanı yok
Asla... Anlıyormuş oyunu sergiler sahneler sadece
Anladığını zannedebilirsin ama anlayamazsın
Hayır anlayamaz
İnsanlar işine gelmeyen şeyleri anlamaz..
O an ki hayal gücüme bağlı
Tam olarak değil
Hayır anlayamaz
Yeterince anlayamaz
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?