Şöyle düşünelim; Yaşayacağımız her şeyin mantığa uygun olması gerekiyor mu? Duygularımız bizi diğer canlılardan ayıran en temel özelliklerimizden biridir. Duygular neleri oluşturuyor peki? Tedirginlik, acı, üzüntü gibi ve bir ekleyebileceğimiz pek çok daha bütünleri oluşturuyor. Her insan farkında olmadan duygularına göre hareket ediyor. Mantık bunlar arasında çok daha farklı bir kulvar. Sadece mantıkla alacağımız kararlar hiç bir zaman yeterli olmayacaktır. Bazen hem duygumuzu hem mantığımızı katmamız gerekiyor.
Karşılaştığımız sorun veya vermemiz gereken bir karar esnasında sadece bunlardan birine meylesip sadece onunla hareket ediyorsak sonuçlarını hangisi ile karşılayacağız.. Elem bir hadise karşısında duyguların yardım et çağrısı yapıyor ama sen mantığınla hareket edip görmezden gelebilir misin? Şahsen ben yapamam. Ya da tam tersi..
Savaşın ortasında kalan biri diyelim. Her yer toz bulutu ve yardım çığlıkları ortalığı kavuruyor. Minik bir beden el uzatmış farz edelim ve duyguların sana yardım et diyor, mantığın eğer bulunduğun yerden çıkarsan seninde ortada kalacağını, tehlikede olacağını.. Burada böyle bir sorunsalda nasıl hareket etmeli insan.. Mevcut şartlar her ne kadar baskı kursada duygusal kararlar vicdanen hep rahat olmanı sağlar. Mantıken alınan kararlar ise çoğu zaman senin vicdanını sorgulamanı..
Duyguların bedendeki merkezinin kalp, mantığın ise beyin olarak konumlandırıldığını düşünürüz. Kalp yaramaz bir çocuk gibidir. Koşar, düşer, yara alır, kalkar, tekrar düşer, tekrar canı yanar, yine de isteklerinin peşinden koşmaktan vazgeçmez. Meraklıdır. Her istediğini gerçekleştirmek ister. Sevinci, üzüntüyü, acıyı, heyecanı doruklarda yaşar. Yaşıyor olduğumuzu hissetmemize yol açar. Beyin ise deneyimli bir yetişkin gibidir. Mantıklı olanı savunur. Kurallar koyar, sebep-sonuç ilişkileri kurar, açıklamalar yapar, kalbin spontanlığını durdurmaya çalışır. Yara almamaya, “uygun” olanı seçmeye programlıdır. Ne demiş atalarımız: “Akıl var, mantık var!”. Ama aynı zamanda kalp de var… Her ikisine de sahip çıkıp, her ikisini de benliğimizde bütünleştirmek dileğiyle... ❤️
Mantık her zaman kazandırır evet hayat tamamen matematik üzerine kuruludur. İnsan iliskilerimizden tut, kendimizle ilgili konulara kadar her şey toplama, çıkarma kadar basit şeyler aslında. Doğru olanı yapmak her zaman bilinir fakat bunu zorlaştıran duygularımızdir. Duygularin doğruluğu kestirilemez fakat mantık üzerine bir hayat bize yaşadığımızı unuttutabilir. İnsanı basit yemek ihtiyaclarindan ote bir noktaya taşıyamaz. Bu da böyle bir ikilem.
Tarihte örneği bile yok bunun. Mantık geneli itibari ile kazandırır ama sürekli kazanırsın diye bir kanun yok. Kazanırken öyle bir kaybedersin, hayat sana öyle bir ders verir kullanmadığın merhametin duyguların o zaman işe yaramaz. Akıllı insan mantığı ile hareket edip düşünüp, vicdanıyla eyleme geçen konuşandır.
Kalp ile hareket etmek %40 ise mantik ile hareket etmek %60 kazandirir. Hatta bana kalirsa duygusuz bir dünyada mantığın yüzdesi çok daha fazla. Çünkü sen ne kadar kalbinle hareket etsende karşında hamlesini mantıkla atacak birçok yıpratılmış insan var. Bu yıpratılmış insanlar fazlalığı nerden geliyor dersen sen ben biz yaptik ve ayni şekilde sen ben bizi de ayni sekilde yiprattilar. Duygularla hareket etmemek insani üzse de mecbur kaliyoruz.
Mantık her zaman salt kazanabilseydi işimiz çok zor olurdu mantık kazanmaya hep yakındır ama her zaman kazandığı söylenemez çünkü her mantık sonuçta bir çıkarım ve planlamaya bağlanır ve en ufak sapma ki hayat standart sapmlar ile dolu mantığın o mükemmel denklemini altüst edip bozabilir iyi ki de öyle 😂
Evet kazandırır, ama aşk konusunda değil,çünkü o duygusal gerektiren bir his. Ve insanlar için duygusallık tehlikelidir. Gerek yoktur. Ben çok askeri ve ciddi eğitimler aldım o yüzden duygusallığa hayatıma sokmam hep mantık ve kazanıyorumda.
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
Duygularını seçerkende beynini kullanıyorsun mesela aşık olduğumuz kişiyi kalbimiz değil beynimiz seçiyor yani bir nevi mantıklı olan mantıklı olmak😂
Neyle hareket ederseniz edin, sonucu değistirmeniz mümkün değildir. sadece sürece etki edersiniz alacağınız keyif, kâr zarar orani ve sonuca varma sürenizi değiştiririz anca.
Bazen mantıkta yanılabiliyor. Mantık ve kalp ikisinide gerektiği yerde kullanmak gerekir. Biz bu dengeyi kuramadığımız içinde kazanmamız pek mümkün olmuyor.
Tabiki. Mesela birinden kalbin yoluyla etkileniyorsun fakat azıcık da olsa mantığınla düşünsen o kişinin senin için uygun biri olmadığını anlarsın aslında
Mantık dik duruştur. Eğer hep mantığını kullanırsan zamanla duygusuz sadece doğru şeyleri yapmaya programlanmış bir robota dönüştüğünü göreceksin. Yani bu yüzden bazen kuralları çiğnemek hatam ar yapmak delilik çılgınlık yapmak kalbinin sesini dinlemek gerek sonunda kaybetmek olsa bile
Mantık her zaman kazandırmaz. Öyle olsaydı mantık evliliği yapanların hepsi mutlu olurdu. Öyle olsaydı mantığına uyup, sevmediği işi yapanlar mutlu olurdu. 🌺
Katılmıyorum mantık her zaman öndedir. Sizin bu yazıyı yazdıracak tecrübeniz nedir bilemem ama, benim tecrübelerim ve eğitimimle hep mantığımla kazandım kaybetmedim.
Her zaman... Artistiliğin ni anlamı yok bence ama biz türk-kürt gençlerinin kanında olduğu için dayanamıyoruz belayı mıknatıs gibi çeliyoruz. Elimizde değil