Biraz kendimize çevirelim dedim okları ve dökülsün satırlar iç dünyamızdan satırlara.. Söyleyin bakalım kendinizi suçlu hissediyor musunuz, yoksa masum muyuz ilk doğduğumuz an'da ki gibi?
"Gece dünyayı gizler, yalanlar günahı" söyle bakalım sen ne kadar günahkarsın?
Zaman zaman insanlara duymak istediklerini söylüyorum, eğer bu yalan söylemekse o insana karşı evet yalan söylerim. Kendimi suçlu hissettiğim bir konu yok şu an, eğer hissedersem düzeltmek için uğraşırım. Sonuçta hiç bir insan dört dörtlük değildir ve olamaz.
Dünyaya geldiğim gibi günahsız hatasız değilim, var tabii hatalarım, günahlarım, yaptığım yanlışlar kendimi aff edemediğim noktalar. Kendimi suçlu hissetmiyorum desem yalan söylemiş olurum, evet bazı konularda kendimi suçlu hissediyorum.. Sanırım hayata gelince kirleniyoruz, biraz kıskançlık biraz çekememezlik biraz nefsimize yenik düşme biraz yanlış anlamalar, biraz ön yargılarımız biraz kibir, gurur, kin nefret biraz iman eksikliği öfkemiz sinirimiz hepsi bizi günaha davet çıkarıyor. Şarkıda da dediği gibi masum değiliz hiç birimiz.
Kendimi hala daha suçladığım ve hala daha pişmanlığını duyup kendimi bu konu için kötülediğimi söyleyebilirim. Masum değilim, çok çok önceden kaybettim ben masumluğumu. İnsanları kırdım, zamanlarını aldım. Bahsettiğim zamana dayanan dönem için kendimi suçlu hissettiğimi söyleyebilirim. Belki şu an günah işlemek benim için çok zor olsa da geçmişte yaptıklarım benim büyük bir günahkar yapar. Çok mu dürüst oldu ne?
İnsanlar günahlarını bile yaristirma peşinde. Dünya o kadar cirkin bir yer ki ben melek gibi kalıyorum cümlesini çokça duymusuzdur. Kıyas ve bu konuda bile bir yarış.
İnsan kendi vicdan muhasebesini kendi skalasina göre belirler. Ben anmaktan utandigim şeyler yaptım evet ama bunların olması gereken şeyler olduğunu düşünüyorum. Şunu gönul rahatlığıyla söyleyebilirim; kimsenin bile isteye kötülüğünü arzulamadim.
Dün gece sahilde arkadaş ile sohbet ettik ve onun anlattıkları yaşadıkları vayyy bee gerçekten bunlar oluyor yani dedirtti bana ve ben bunları birebir duyunca çokta günahkar degilim yaa dedim. Gerçi erkekler icin daha kolay ve günah kavramı onlara işlemiyor gibi... Bu arada arkadaş erkek😜
Hepimiz bazı sohbetlerden geçiyoruz zaman zaman. Duyduklarımız ve gözlerimizle görsek bile çenenizi tutmaktır bundan sonra ki amacımız. Zira teba etmemek lazım bazı şeylere.. Dilimiz zamanında çok yandı, susmak merhemdir artık ziyadesiyle. Dostluğunuz baki olsun.
Herkes kadar. Her şey kadar. Günahlarım, hatalarım, yanlışlarım var. Önemli olan bunların bilinciyle eksiyi artıya çevirmek. Bende ona göre davranıyorum.
"Ümmetimin hepsi affa mazhar olacaktır, günahı aleni işleyenler hariç. Kişinin geceleyin işledigi kötü bir ameli Allah örtmüştür. Ama, sabah olunca o: "Ey falan, hu gece ben şu şu işleri yaptım!" der. Böylece o, geceleyin Allah kendini örtmüş olduğu halde, sabahleyin, üzerindeki Allah'ın örtüsünü açar. İşte bu, günahı aleni işlemenin bir çeşididir." Buhâri, Edeb 60; Müslim, Zühd 52, (2990).
Gece dünyayı gizlese de ben yalanlarımı gizleyemiyorum 1 günden fazla. Bana göre fazla günahkar olduğumu düşünmüyorum. Din konusuyla bakarsak cehennemden vip yerim ayırılmıştır ama öyle diyeyim. Bunun inançsal olaylardan dolayı günahkar olabilirliğini düşünmek istemediğim için pek günah işlemiş sayılmam
evet bende çok günahkarım. ama bazı şeylerin Allah ile kul arasında kalması gerektiğini biliyorum ve bunları tekrar etmeden pişmanlık ve samimiyetle tövbe ederek yoluma devam etmek zorundayım. yaşadıklarımı asla unutmam beni ben yapan şeyler aldığım bu dersler. ömür dediğin ne ki "gözümü açtım kapadım bitti" diyeceğiz elbet sonunda. o yuzden temennim kibre ve hasete düşmeden ömür boyu öğrenmem gereken herşeyi aynı günahlara düşmeden öğrenebilmek ve öğretebilmek
İnsanda, "a'lâ-yı illiyyîn" ile "esfel-i sâfilîn" arasında binler mertebeler var. İnsan, Melek'tende üste de çıkabiliyor, Şeytan'dan da daha aşağı düşebiliyor. İnsan, hata yapabilir ve buna müsait yaratılıştadır. Önemli olan günahta ısrar etmemek, akabinde hemen tövbe etmektir. Büyük günahlardan da uzak durmak, esastır. Şahsen ben, günah işledim ve işliyoruz da, Allah affetsin. Herşeye rağmen, mümkün mertebe istikametimi korumaya çalışıyorum...
En büyük günahım sanırım duygularımı kontrol edemiyor oluşum. Öfkemi, kızgınlığımı, fevriliğimi kontrol edemiyorum çoğu zaman. Bu konuda yol kat etmiş olsam da, yine fevriyim, yine öfkeli, yine hırçın. Bazen bu özelliklerimden dolayı hata yapmam, kalp kırmam kaçınılmaz oluyor. Canım yandığı zaman can yakıyorum 🌺
Kimse ilk doğduğu andaki gibi temiz ve saf kalamaz elbet vardır günahlarımız ama insanların hayatını kötü etkileyecek bir günahımın olduğunu düşünmüyorum.
Pek detay veren olmamış ben yazayım bari. Benim işlediğim haram işler ve kazandığım günahlar şunlar. zina yapmak, bankadan faizle borç almak, ibadetlerimi aksatmak, yalan söylemek (bir kere oldu oda hayati meseleydi). ALLAH affetsin aklıma geldikce tövbe ediyorum aklıma geldikçe kendimi bir an çamurun içindeymişim gibi hissediyorum. Eskide kaldılar ama travma işte.
21 yaşıma kadar harbiden tertemiz bir insandım 1 yılda kendimi mahfettim. 22 yaşından beri kendi halimde yaşıyorum. İnsan şeklindeki şeytanlara dikkat etmek lazım ve nefsimize hakim olmak lazım.
Günahlarım vardır tabiki. Orta dereceye yakın hissediyorum genellikle. Ama öyle hergün içime pişmanlık pompalayan ağır bir günahı işlediğimi düşünmüyorum. Kendimi kandırdığımıda. Birçok insan benim yaşıma gelene kadar ağır duygusal bozuntu yaratan şeyler yapıyor. Bu konuda içim rahat en azından. Bunun şükrederim genelde. Ama bu benim ileride ağır şeyler yapmıyacağım anlamına gelmez. Dua edip gerekenleri yerine getirdikten sonra kendime güveniyorum. Ama en çok sevindiğim şey ağır eğlemler içine girmemem. Bu yüzden vicdanım rahat.
keşke resimdeki gibi masum. olsak yarami deştin ne güzel geziygubordum bu gun hayat bana güzeldi canim İstanbul'da ama yazmadan duramiyorum. Kendime kiziyorum zamn zamn hep aklima gei lir vijdan yaparim dua ederim. tabi gúnahimiz vardir kimse dort dortluk degildir zaman zaman kendimi sucladigim oluyor hala bile sucluyorum nie die sorguluyoru
Ben tesekkür ederim cok hzunlendim simdi ayasofyaday dua ettim bunlari yazarken kendimi tutamadim hala agrlraiyorum bana kiziyorlar birbaz daha ağlayim die yüşra tepesi varmis oraya gotürcekler
Sanırım. Turdasınız bahsi geçen yerler güzeldir, insana feyz ve derinlik verir. Manayı anlaşmasında etkin, ölüm gerçeğini insanın karşısına getiren mekanlardır. Rabbim ebedi istirahatlarında rahmeti ile kuvaklasın zat-ı muhteremleri.
Çocukluğumdan bu yana annemlerle mukabelelere yazları camilere etrafımızdaki büyük zat ları ziyarete giderdim halada elimden geldiği kadar giderim çok güzel giden hayatım birden Alt üst oldu herzaman dua ettim tövbe ettim Allah’ın hangi günahımın bedeli bu yaşadıklarım dedim ama imtihanım olduğunu anlamam uzun sürmedi sonraları hayatım gene güzelleşmeye başladı Allah katında çok güzel kapılar açıldı o an aklımda olmayan umre ziyaretim gerçekleşti ve orada onca kalabalığın içinde kendimi iki üç kişi ile nasıl olduğunu anlamadan peygamber efendimizin huzurunda buldum geri geldiğimde herkesin dediği onca yaşadığın şeyim mükafatı olduğu idi düşündüğüm kadar günahkar olmadığımı anladım Elbette Günahlarım var şimdi küçük meleğimi rüyamda görebilmek için dualar ediyorum uzun zamandır görmüyorum bunun içinde kendimi sorguluyorum Allah’ın ben seni gücendirecek naptımda artık görmüyorum diye düşünüyorum kendimce en büyük günahım hala açık olmam 😔
Çokça kötülük yapmışımdır, günah işlemişimdir. İyi bir şey olduğunu iddia etmiyorum fakat kendimi suçlu da hissetmiyorum. Vicdanım rahat ve gerisi boş.
Büyüdükçe ben dahil kimsenin masum olmadığını anladım. Her kul gibi elbette benimde hatalarım, günahlarım var. En azından daha iyi bir insan olmak için çabalıyorum. Dünyanın bu halini görüpte, onlar gibi nasıl kötü bir insan olabilirim diye kara kara düşünmüyorum 😅.
Masum kesinlikle değilim ama iyi bir insan olmaya çabalıyorum. Pişmanlıklarım vardır, kendimi suçladım ama sıra ama en büyük telkinim, yine sadece kendime vermiş olduğum zarardır. Bunun bilincinde olmak rahatlatıyor, en azından başkasının yükünü çekmiyorsun.
Yaptığım hataların günah boyutuna ulaştığını düşünmüyorum.. Kendimi farketmedigim, doğruyu yanlışı ayırt edemediğim zamanlar için kendimi suçlu olarak görmüyorum. İnsaniz ve elbette ki hata yaparız, önemli olan iyinin/kötünün, doğrunun/yanlışın farkına varıp aynı hataları tekrar etmememiz. Ben bunun için çabalıyorum.
Çevreye göre yorumlarsam, kimseye çarpmadan yalnız başıma yürümeyi başarmışım diye yorumlarım ve masum kalabilmişim çoğu konuda derim, ama “bilinen günahlara” göre düşünürsek hiç birimiz masum değiliz.
Masum değiliz hic birimiz fakat insanlarin hayatini etkilyecek veya kendi karakterimden bisey goturcek hatalar yapmadim kendi dunyamdayim Allah bilir artik ne kadar gunahkar olduğumuzu.
Şöyle bir ikilemdeyim bu aralar çok iyi niyetli davranınca ve karşılığında kötülük görünce , iyi niyetli olduğum için pişman oluyorum ama tersi olunca yani birine gereken önemi göstermedigimde ya da ihmal ettigimde de vicdan azabı çekiyorum sanki çok büyük bir günah islemisim gibi suçluluk duyuyorum sorun kimde bilmiyorum 🥴
Gerçeğin kötü bir huyu var er ya da geç ortaya çıkmak gibi yalanlarla sadece kendimizi kandırıyoruz ve devir öyle bir devir olmuş ki özellikle şu teknoloji devri günahsız kimse bırakmadı herkes aynı gemide sadece birileri oyunu kuralına göre oynuyor hepsi bu...
Ne kadar günahkar olduğumu bilmiyorum ama hepimizin mutlaka hataları oldu yanlışları oldu. önemli olan bunları farkedip pişmanlık duymak ve bir daha yapmamak.
Çok aman aman bir sey yapmadim ama tek pisman oldugum ve icten içe kahroldugum sey öpüşmek ti keşke olmasaydi onun dışında cok abarti gunahim yoktur arada bir kurtarmak icin durumu beyaz yalanlar vs
Bir günahımız yok dersek yalancı oluruz. Çünkü hepimiz günahkârız. Önemli olan boyutları. Gecenin dünyayı gizlediği gibi günahlarımızda içimizdeki kötülüğü gizleyebilir mi? Belkide o kadar kötü değildir bazı günahlar.
Hiç büyük günahım yok. Ama küçük günahlarım çoktur.
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
Her gün pişmanlığını yaşadığım, kendimi sorguladığım günahlarım mevcut ne yazık ki. Şu an her ne kadar aynı şeyleri tekrar etmesem bile geçmişin yükü hep üzerimde..
Her ne ise seni üzen derin bir acı yaşadığın aşikar. Lakin bunun idrakında olman büyük bir erdem. Kendine haksızlık etme, bağışlamak Allahın sevdiği şeylerdendir. Dost ❣️
Kendime itiraf edemediğimi buraya nasıl yazdım bilmiyorum eski bir arkadaşa dökülmek gibiydi galiba Moral oluyorsun bana ama bunu bilmiyorsun. En güzele emanetsin