Hayatınıza girip sonrasında farklı sebeplerle çıkan insanların üzerinizdeki emeğine ve hakkına bakış açınızı merak ettim. Zamanında o kadar emek veren insanların emeğine ne kadar saygı duyabiliyorsunuz? Yollar zaman içinde ayrılabilir lakin yapılanları unutmamak ve nankör olmamak gerekir. Ben yaşamımda hep bu yolu tercih ettim. Hani "yiğidi öldür hakkını yeme" derler ya.. Peki ya sizler??#revolution
Nankörlük insanlığın kaçınılmaz bir gerçeği midir?
Sanırım son yıllarda insanlarda çok arttı bu durum. Elimizi uzattığımız kolumuzu koparıyor oldu. Göz göre göre de uzatmadan olmuyor. Ama artık elimizi saklar olduk. Boynuz kulağı geçince takacak yer arıyor.
Boynuzu hakedene takmak ayrı, hakedene emeğinin hakkını vermek ayrı. Herkesi olması gerektiği yere koymak gerek açıkcası, hayatından çıkmış da olsa. Ben meselenin bu tarafındayım.
Aslında insanlar doğuşundan itibaren günahsız tertemiz içinde bir kötülük olmadan dünyaya gelir ama zaman içinde dünya meşgalesi hayat şartları ve insanın buluğ çağından ölümüne kadar içinde yaşayan nefs her türlü nankörlük ve kötülüğü yaptırır. Dolayısıyla evet insan ölene kadar nefsi ile mücadele eder. Nefs de her türlü nankörlük kötülük yapmaktan beslenir ve önemli olan onu kontrol altına almak, alamazsa bir insan onu kontrol altına ölene kadar nankörlük de diğer kötülükler de onunla birlikte olacaktır.
Herkes için kaçınılmaz mı bilemem açıkcası. Şahsen ben hayatımdan beni kırıp çıkana dahi hayatta başarılar dileklerimi sunarak hayatımdan çıkartıyorum. İnsanlar kırsa da üzse de o insanın bizler üzerinde bir emeği ve kattığı iyi şeylerin mutlaka olduğunu düşünüyorum. En basitinden zaman dediğimiz kavram var. Zamanından ayırıp ilgilenmek dahi bir teşekkür sebebidir benim nazarımda. Hani iyiye de böyleyim kötüye de.
Aramızdaki bağ kopmuş olsa da bana yapılan iyilikleri hiçbir zaman unutmam ve her daim minnettar kalırım. En azından benim için durum böyle. Yapılan iyiliklerin kıymetini bilmeyenler var. O da onların sorunu.
Günümüzde çıkar için yaklaşan çok oluyor işi bittikten sonra uzaklaşıp gidiyorlar. Ben bir süredir takmıyorum giden gider kalan kalır diyorum.
Geçmişe baktığımda bende bazı insanları yarı yolda bırakmışım, insan 10'lu yaşlar 20'li yaşlar 30'lu yaşlarda düşünceleri değişiyor. Herşeyi daha ayrıntılı düşünmeye başlıyor.
Mesele ilişki/temas bittikten sonraki bakış açısı ve kelamlar. O kişilerin hakkında düşünülenler ve edilen laflar. "İyiye iyiydi" diyebilmek.. Dürüstçesi hepimiz yarı yolda da bırakmışızdır, halt da yemişizdir o ayrı.
Şimdiye kadar tanıdığım hiçbir insan için fikrim değismedi. İyi olanlar hâlâ iyi , kötü olanlar hâlâ kötü gözümde. Genelde Önyargılı olmamaya çalışıyor karşımdaki insanı tanımadan iyi ya da kötü demiyorum.
Nankör bir insan olduğumu düşünmüyorum. Şimdi sen diyeceksin ki "kimse yoğurdum ekşi demez" Tabi öyle. Herkes kendini aklar. Sahiden de nankör, çıkarcı bir insan değilim ama çoğu insan nankör. Kediler için nankör derler ya, insanoğlu kedilerden de nankör. Onun için herkese hakettiği kadar değer vermek lazım 🌺
İnsanlar hayatımıza girer, çıkar.. kimi yaralar, kimi yaraya derman olur, kimi mutlu eder, kimi mutsuz derken herkesin girme sebebi vardır. Ben hepsine burdan teşekkür, şükranlarımı sunar, mutluluklar dilerim.
Bazı insanları olduğu gibi kabul etmemiz gerekiyor ve sen insanlara çok sevgi verirsen sevgiye aç sevilmiyor diye genelde sevmeyecek, çok ilgilenirsen ilgi manyağı bu diyecek, ne kadar ilgilensemde yetmeyecek boşver diyecek senı yoksayacak ve yaptıklarını bunu ben yaptım ya zorlandım diye abartmadıkca kıymetsizleştirecek bişeyleri o istemeden kolayca sunduysan senı değersiz değer verilmemesi gereken ınsan olarak görecek, çok konuşursan boş konuşan, susarsan buzdolabı, o kapalıyken sen anlatırsan da kendını kendı kişiliği ve prensipleri olmayan biri olarak görüleceksin genelde bunu senelerce emek verıp sevgı verdiğim insan ilişkilerinde insanların bır aylıktı dıye bahsedıp çeşitli değerlendirmeler sonucu öğrendım insanlar hakkında ne düşünüyorsan öyle anılacaksın hatırlanacaksın ruhsal durumun kötu bıle olsa hayata mutlu ve pozıtıf yaklasmayı denersen bır sure sonra bu ınsanları hayatına çekeceksın