Öyle zamanlar gelir ki, kişinin kendini o konuda ispatlaması gerekir. Kendini bir etikete adamış kimse, o konuda yeterli birikimi ve deneyimi olduğunu aynı zamanda herkesten iyi olduğunu ispatlamak zorundadır. Gerek iş hayatımızda gerekse sosyal- ikili ilişkilerimizde böyle anlar gelir fakat bazen kişi bunu yaparken kendi değerini ayaklar altına da alabilir. Önemli olan nokta; kendi değerini bilip nerede kendini kanıtlaman gerektiğini bilmek. Bazense senden düşükler için kendini kanıtlama durumuna girmek, kendine hakarettir..
Köpek mi daha hızlı yoksa çita mı, sorusunun cevabını almak için yarış düzenlenir. Köpekler yarışa başlar ve çita hareket bile etmez. Yarış kordinatörüne sorarlar, bir sorun mu oldu diye, oda şu şekil cevap verir, "Bazen kendini kanıtlamaya çalışmak, kendine yapmış olduğun en büyük hakarettir der"..
Bunu iş yaşantımda çok yaptım. Her gün bir hırs ve çalışma azmi. Daha iyisi hep iyisi en iyisi ben olmalıyım. Eğer benden daha iyisi varsa kendimi daha çok yorarak elde etme azmi sarmıştı Mental olarak bitik ama ruhen doyurucu bir hırs. Hırsım beni çok yoruyor😀Yoksa başka türlü işe kendimi veremezdim. Ve başardım da 22 yaşında güzel bir firmada istediğim yerde oldum. Gece gündüz çalışarak...
Hayır eksiklik değil. İnsan nasıl tanınmak istiyorsa hayatı boyunca bunun için çabalar zaten. Özellikle iş hayatında kendini kanıtlamak için çaba ardında başarı ve takdir getirir. Ancak boş beleş sözler, iftiralar karşısında kendini bilen insan çabalamaz. Çevresi de biliyordur onu zaten.
Kanıtlanmaya çalışılan şey aslında yoktur. Mesela sen sürekli insanlara ben asla yalan söylemem, ben çok güvenilir biriyim dersen kimse tiye almaz. Ama bunu zamanla davranışlarınla gösterirsen, parmakla gösterilen bir insan olursun
Kendimi kanıtlama derdinde değilim diyerek hırsın kucağında olmak biraz enteresan genel olarak baktığımda. Kendini bazen kendine kanıtlaman gerekir. En önemlisi bu. Başkalarına ispat çabası sadece özgüven eksikliğidir.
Kişilik & Karakter konusunda 19,5b cevap paylaştı.
Kendini kanıtlama ihtiyacı hissetmek güven eksikliğidir. Kendine güvenmeyen insan çevresinden beğeni bekler. Gerçek manada öz güveni olan insan kendi hayatını yaşar.
Kendini kanıtlamak için çabalamak iyi 1 şeydir size artısı çoktur eksikliği yoktur. Ama durduk yere hiç bir neden yokken Kendini kanıtlamak için çabalamak o işte gereksizdir.
Zaman içerisinde tavrım ve duruşum ile beni olduğum gibi kabul ediyorlar. Kimsenin gözüne girme ihtiyacı hissetmedim bu zaman kadar, iyi insan olmak tek derdim. Allah benden razı olsun gerisi Faso fiso...
Elimden gelenin en iyisini yapmaya çalışırım çoğu zamanda bir şeye hırs ettiysem kaçarı yok onu başarırım kendimi öyle şartlarım bazı yerlerde kendini kanıtlaman gerekki o insanların bakış açısı değişsin
kendini kanıtlama çabası, kişinin bulunduğu toplum içinde ki yerini garanti alma çabası olarak ilkel zamanlardan beri var olmuş bir iç güdü eylemi olarak nitelendiriyorum. tabi ki bu benim görüşüm.