Size sürekli bahane üreten birine nasıl tepki verirdiniz? Böyle biri karşı sabırlı olabilir misiniz? Bahaneler, sadece uzak kalmayı tercih edenler içindir...
Sürekli bahane üreten birine nasıl tepki verirdiniz?
Bahaneleri olan insanlar genelde üşengeç yapıdadır; oluşturulacak eylem her ne olursa olsun mutlaka palavraları mevcuttur. Bu silsile içerisinde karşısındaki kişinin güvenini suistimal ederken yavaş yavaş yalnızlığın ayak seslerini kapısında hissetmektedir bana kalırsa. Hatasını kabul etmeyen insanlar bir numaralı bahane üreticileridir. Otururlar böyle bildiğiniz içerik üreticisi insanlar gibi farklı teoremde bahaneler yaratırlar kendilerine. İçlerindeki haklı çıkma isteği onları bahane üretmeye iter. Mesele her ne kadar uzatıp konuyu sakız haline çevirebilirsem o kadar iyidir derdinden başka bir şey değildir. Yalnız hesaba katmadıkları şey sundukları tüm bahanelere mutlaka rahatlıkla çözümler bulunabiliyor olmasıdır. Bunun da yegane sebebi anlık konuşmalardan ibaret olan hayatlarıdır. Şöyle ki, süreklilik arz ederek bahanelere sarılan insanlar sadece konuşmak için konuşurlar. Kurtarılacak anlık zaman dilimlerinin mimarlarıdır kendileri. Sorunu gördüğünde çözüm odaklı düşünemez hal böyle olunca da üstesinden gelemez; kafası çalışmadığı için bahanelere sarılıp medet umar. Aslında tamamen arkadaş çevresinden izole olması gereken tiptir. Dürüstlüğü sıfırdır bu insanların. Bizim ülkemizde istemsizce veya bile isteye alışkanlık haline getirdiğimiz imdat çekicimizdir bahaneler. Başarısızlık söz konusuysa "ben yapamadım, benim yüzümden" diyemiyoruz binbir tane metiyeler dizip senaryolar çıkartıyoruz ortaya. Dolaylı yoldan üstümüzden sorumluluk atma gardına geçiriyoruz kendimizi. Olayları bütünüyle en başından bu yana analiz edemeyen, çıkabilecek aksaklıkları öngörme perspektifinden yoksun ve önlem almayı hayatına entegre edememiş insanlarla aramda daimi sınır çizgilerim bulunur. Bahane sevmem, kabul etmem. Tamamen şeffaflık beklerim, hele ki bazı bahaneler var çocuk inanmaz dersiniz. Kişi eline yüzüne bulaştırdığı her şeyden sıyrılmak için bahane üretebilir. Hepimiz yapıyoruz ama bunu yaşamında ek karakter gibi bulunduran, başı sıkıştıkça bahanelere sığınan yapıya dolandırmak akıl karı değil.
Hayatta başarılı ve bir yerlere gelmiş insanların dayanaklarından biride bahane ütretmemeleridir. Bu ikili ilişkilerde de böyledir. Mazeret değil, bahane ise yani bir yerlerinden uydurma sözde olan şeylerle gelen insanla işim olmaz. Hatta sessizliği hiç bozmam kalır kaldığı yerde. Dönüp arkama bile bakmam.
Çok sabırlı bir kişiyim, ama hep böyle bir şey yapıyorsa demek ki beni istemiyor demektir bana göre. ona sorardım neden bahane aramak yerine yüzüme söylemediğini sorardım baktım ki yine aynı bu seferde ben umursamam onu elbette gelip sonunda anlatacaktır 😂😂
Zamanında öyle bir kız vardı. Bak kızım kalbini kırmamak ya da değişmeni umarak saf ayağına yattım, ama sen beni de kendin kadar canım sandın.Çok isteyen insan çare, istemeyen insan ise bahane üretir hadi sana eyvallah dedim ayrıldım.
Bir zaman sonra sıkar bu beni, istenmediğimi farkederim. Yüzsüzlük yapıp ısrarcı olamam ki zaten bende sevmem bunu. Rahatsızlığımı dile getirip giderim.
Bende ona gerçekçi bahane ederim. Sen böyle bahane buluyordun al sana gerçek bahane dediğim kanıtlayıp dona kalır bir şey de yapamaz bırakırım kudursun umurumda olmaz diye.
1 sabrederim, 2 sabrederim. Sonrasında bir-iki takılırım, senin yine işin vardır kesin ama davet etmiş olmayayım diye. Baktım yine değişiklik yok aramamaya başlarım.