Bizi olduğumuz gibi hatalarımızla ve kusurlarımızla sevsin isteriz çevremizdekiler fakat her zaman ''ben böyleyim'' demek ne derece doğrudur tartışılır. Hatalarımız neticesinde buna bir esneklik payı bırakılmalı diye düşünüyorum. Sabit fikirlilik ve değişime kapalılık her zaman iyi sonuçlar doğurmaz. Öte yandan bizden değişmemizi isteyen insanlara karşı, değişikliği bir direnç kabul edip, olduğumuzdan farklı gözükmeye çabalamak ta bana ayrı bir komedi gibi geliyor.
Sizce ''ben böyleyim'' demek her zaman doğru bir hareket midir?
Ben böyleyim demek her zaman doğru olmaz, insan her zaman aklı içinde çelişki yaşar, bir sene önceki aklım olsaydı böyle yapmazdım diyen birçok insan var, düşünceler ve dedikleriniz şeyler değişir, yeterki uygun şartlar sağlansın. O yüzden her zaman büyük konuşmak kesin konuşmak doğru olmaz.
Bazı şeyler hem bize hem çevremize zararlıdır. Dolayısıyla herbir şeyi muhafaza etmeye yönelmek bir yerden sonra insanı daha zor durumlara sokacaktır. Yanlış olduğunu bildiğimiz, ama inatla “ben böyleyim” diye savunduğumuz ve bizden bir parça sandığımız tavırlarımızı, ortadan kaldırmaya, olmadı düzenlemeye en kötü kritik zamanlarda esnetmeye yanaşmadığımız, malımız-canımız olarak kabul ettiğimiz sürece, birilerini veya bir şeyleri kaybetmeye mahkûm oluruz.
Değişime, düzelmeye daha doğrusu iyileşmeye kapalı insanların kurduğu cümle olsa gerek. Doğru olduğuna inandığı şeyleri savunması gayet normal bir davranıştır. Zira insanlar haklarını ve inançlarını muhafaza etmek zorundadır. Zaman zaman böyle konularda duymuşluğum olduğu bir sözdür. Her ne kadar biraz kesin ve kati bir söz olsada yaslandığı dayanaklara doğru italik bir cümledir.
Doğruluğu duruma göre değişen bir davranış bu. Yapılan hata kendine ve başkalarına zarar veriyorsa "ben böyleyim" bahanesinin arkasına sığınmak gereksizdir. Bazen kendin ve değer verdiklerin için doğru olmayan yönlerini törpülemen gerekir. Ama oturmuş kişiliğine aykırı durumlar söz konusuysa, verdiğin tepki de doğru ve yerindeyse bu söylenilebilir.
İnsan belki konularda kendini geliştirebilir ve değiştirebilir ama bazı ahlakı olsun yapısal olsun ideal olsun ben böyleyim diyebilirim. Misal; ben merhametliyim demek iyidir aslında. Merhamet değişmemesi gereken bir hissiyattır. Vicdan bizi biz yapan en önemli hissiyattır.
İnsanın değişmesi gereken durumlar muhakkak var. Ben böyleyim demek bazen kaçış olur. Bir şeylerin yolunda gitmesini istiyorsak ve bu gerek ise ben böyleyim lafı etkisini yitirmeli. Her zaman huysuz davranışlar insanları bıktırır. Olması gerekenleride olumsuzluğa iter. Kişilerin huyları hariç kendinde değiştiremeyeceği şeyler imkansız olamaz.
Özel Hayatımda rahat kendi olmaya tercih ederim. Ama iş hayatında belli bir yeri geldikten sonra ona yakışacak bir profil sahibi olmalıyım bir değişiklik yapmak zorunda kalırsan eğer bu değişiklik benim kariyerimde faydası olacaksa. Özel Hayatımda olduğum gibi davranırım ama rahatsız edeci olmak itici olmak manasında gelmez, diğer insanları beni mutlu etsin istersem bende onlari mutlu etmek için bazı fedakarlık yapmam lazım, alıcı verici olmamız lazım. Verirsen alırsın, seversin sevilirsin, saygı edersin saygı ederler seni... Sen nasilsan etrafındakiler senin ayna olurlar. Onlarda kendine görürsun.
Ben böyleyim demek değişime kapalıyım, seveceksen böyle sev demektir aslında. Ama doğru bir düşünce tarzı değil önceden benimde böyle dediğim zaman oldu. Sanki benim özelliklerimi benden ayıracak bu durum sanırdım ama kötü özelliklerin zaten iyileşmesi lazım. Yani insan o niteliklerle önce alışkanlık oluşur sonra kendi kişiliğine eklenir yani doğuştan gelen bir şey değildir seni sen yapmaz kötü özelliklerde ısrar etmek. ☺️
Genelde herkese karşı yaptığım veya yapmadığım şeyler karşısında "ben böyleyim" derim ama konu sevdiğim adam olunca nasıl isterse (k) öyleyim yelkenleri suya indiririm💃🙈🙆♀️😋
Bazen aşırı tahrik ediyor insanı böyle o zaman bir S.. Gİt diyesim geliyor Kimse kimse için değişmemeli oturup konuşulur akla yatar birseyler için çabalanir ama bu cümle umursamaz degersiz çabasız hissettiriyor banà
Değişmez doğrularım vardır karaktere şekil veren, bunlar ile ilgili “neysem oyum” gerçekten ve değişime açık bulmuyırım çünkü gerçekten doğru olduğuna Eminimdir.. Bunlar dışında kalan seylerde ise , yazdığın detaya katılıyorum..