Öyle bir ümmet değiliz biz şayet öyle olsaydı Resulu Ekrem efendimizin ayakları altına serilmişti : dağlarca altın. Sayısızca nimetler, zümrütten saraylar o bile sırtında eski bir hırka ile dolanmış ve aç karnına elinde olanı bile komşusuna vermişken, tüm dünya nimetlerine sırtını dönmüşken bir nesnenin, eşyanın insandan değerli olduğunu söylemek yanlıştır. Güzel soruydu bu arada! teşekkür ederim.
Chuck Palahniuk, Kapitalizm'e atıfta bulunarak der ki;
'Mobilya alırsın. Ve kendine aldığın bu kanepenin ihtiyacın olan son mobilya olduğunu söylersin. Kanepeyi aldıktan sonra, ne olursa olsun kanepe problemini çözdüğün için birkaç yıl için tatmin olmuşsundur. Sonra uygun bir yemek takımı. Sonra en mükemmel yatak. Perdeler. Halılar. Sonra güzel yuvana kısılır kalırsın, sahip olduğun şeyler, sana sahip olmaya başlar.'
'Kuşkusuz bundan sonra ki nesiller, insanlarla değil, robotlarla arkadaş olacaktır.' / birben
1
2 Yorumla
Soran
+1 yıl
Chuck Palahniuk ve tespitleri... Keşke herkes okusa kitaplarını. Bir nebze gözleri açılırdı belki insanların.
Milenyum çağının insanlara kötülük getirdiğini belki bizim neslimiz anlayamaz ama bir sonraki nesiller kesinlikle anlayacaktır. Özellikle de yeşile olan hasretleri onları kızdıracaktır. Çünkü bakıyorum da bir zamanların ormanlar diyarı Norveç bile 'beton' olmanın eşiğinde... Kapitalizm' den canlı ya da cansız herkes payını alıyor yani...
Günümüzün en büyük kanayan yarası. Telefonumuz, bilgisayarımız, televizyonumuz iki kelâm etmekten güzel sohbetlerden daha değerli hâle geldi ne yazık ki. Sonradan gelen nesil daha bağımlı hâlde. Ben çok şanslıyım ki aile sohbetlerimiz toplantılarımız devam eder. Eski resimlerimize bakıp "nasıl da küçükmüşüz " deriz hâlâ. Umarım tamamen yitirmeyiz. Böyle şeylerin öneminin farkına varırız.
endustri 1.0 aslinda dunya ve insanlik icin onemli bir adim ama sonraki endustriyel teknoloji ve toplumlarin tuketim aliskanliklari gereksinme ve ihtyaclarini degistirdi... metalara fetis seviyene kadar kadar getirdi hatta yapay bir totem haline getirildi.. arabasini karisindan daha cok seven insan var yahu dunya da... ya da 2 donum arazi icin akrabaliklari dostluklari bitenler dusman olanlar...300 m2 mustakil ev icin buyuk annelerini insanlar öldürüyor... bu kadar duygu cekirdeginin icinin bosaldigi trajikomik homo economicus dunya denilen sahne de drama oynuyor ama onu komedi saniyor.. acinacak haldeler...
bir çoğumuz böyle baksana bir awm açıldı millet akın etti kimse sağlık diğer insanlarının sağlığını düşünmedi. Şimdi bütün herkes gidip kıyafet deneyip çıkarıp atacak onu bir başkası giyecek vs. Yani kısacası evet bir çoğumuz artık eşyaya değer veriyor
Benim için insan da önemlidir eşya da fakat hiçbir zaman bir eşya candan kıymetli olamaz olmamalı.. Vicdanını bir kenara atıp insanlığını unutanlar eşyayı tercih eder ve herhangi bir canın zarar görmesini umursamazlar..