20 yaşındayım ve bu zamana kadar hep böyleydim. İçime kapanık birisiyim arkadaş ilişkileri kuramam gelip benle konuşurlarsa o şekilde bir konuşmamız başlar ve arkadaşım olur. Çok lazım olsa bile kimseden bir şey isteyemem dışarı tek başıma çıkmam bilmediğim bir yere gidiyorsam arkadaşımın beni karşılamasını isterim.
İki yıllık okulu uzattım üçüncü seneye gireceğim çünkü uygulama sınavlarından kaldım. Hep dilim tutuluyor hocanın karşında hiçbir şey diyemeden odadan çıkıyorum, elim ayağım titriyor değişik bir şey oluyorum. Fiziksel olarak sevmediğim yönlerimi düzeltiyorum bakınca aslında elim yüzüm düzgün. Kendimi de seviyorum problem ne anlamadım ne yapmam gerekiyor bilmiyorum sorun olduğunda çok etkileniyorum. Tanıdığım birçok kişiyle görüşmeyi bıraktım iki yıl önce. Bir çözüm önerisi olan varsa sevinirim kusura bakmayın çok uzun oldu sanırım hepsi içimde birikmiş😊şimdiden teşekkür ederim.
İki yıllık okulu uzattım üçüncü seneye gireceğim çünkü uygulama sınavlarından kaldım. Hep dilim tutuluyor hocanın karşında hiçbir şey diyemeden odadan çıkıyorum, elim ayağım titriyor değişik bir şey oluyorum. Fiziksel olarak sevmediğim yönlerimi düzeltiyorum bakınca aslında elim yüzüm düzgün. Kendimi de seviyorum problem ne anlamadım ne yapmam gerekiyor bilmiyorum sorun olduğunda çok etkileniyorum. Tanıdığım birçok kişiyle görüşmeyi bıraktım iki yıl önce. Bir çözüm önerisi olan varsa sevinirim kusura bakmayın çok uzun oldu sanırım hepsi içimde birikmiş😊şimdiden teşekkür ederim.
Aşk İlişkileri
Kadın Emeği
Gündem
Cinsel Yaşam
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Dünya Kupası
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
YKS2026
Diğer
Merhabalar,
Öncelikle bahsettiğiniz durumun uzun yıllardır süregeldiğini anlıyorum. Buna etken olacak pek çok sebep olabilir.
Öncelikle biraz bunlardan bahsetmeye çalışayım.
1. Aşırı kontrolcü ebeveynler,
2. Sizin adınıza karar veren, fikrinizi önemsemeyen ebeveyn tutumları,
3. Özellikle çocukluk döneminde ailenin içinde birey olduğunu hissedememe,
4. Erken dönem çocukluk travmaları,
5. Aşırı eleştirel, yargılayıcı, onaylamayan, dalga geçen, lakap takan tutumlar,
6. Öngörülemeyen (nerede, ne yapacağını tahmin edemediğiniz) ebeveyn tutumları,
7. Tutarsız, dengesiz tutumlar (bir iyi-bir kötü),
8. Dış dünya ile ilgili fazla uyarılma, önlem almaya ve aile dışındakilere güvenmemeye yönelik tutumlar,
9. Dış görünüşünüzle ilgili eleştirilere maruz kalma
10. Yaptıklarınızın görülmemesi, sürekli eksiklere, hatalara odaklanılması
gibi pek çok etken sayılabilir. Bunlardan hangisi / hangilerinin ya da belki de burada sayılmayan başka hangi etkenlerin hayatınızda rol oynadığının bulunması ve bunun üzerine çalışılması önemlidir.
Tek bir doğru kabul edilip bunun üzerine önerilerde bulunmak yanlış bir tutum olacaktır. Yaklaşım her zaman kişiye has olmalıdır. Bu sebeple ilaç kullanımından önce ya da ilaç kullanımına ek olarak psikoterapi desteği almanızı öneririm. Bu süreç hayat doyumunuzu ve işlevinizi arttıracaktır.
Buna ek olarak yaşadığınız durumlarda 2 sakıncalı ve durumu güçlendiren etken vardır: 1. Kaçınma
2. Güvenlik Arayışı
Bunları şöyle açıklayabilirim. Kaçınma dediğimiz rahatsız olacağınızı düşündüğünüz yerlerde bulunmaktan kaçma, gitmeme, görüşmeme gibi durumları içerir. Güvenlik arayışı dediğimiz ise; bu yerlerde bulunacağınız esnada yanınızda size iyi hissettiren biri ya da bir şeyin olması, ondan güç almak. Bu 2 davranış geçici iyilik hali sağlasa da ne yazık ki sorunu çözmeyecek aksine arttıracaktır. Bu süreçte belki bunları yapmamaya özen gösterebilir, belirlediğiniz küçük adımlarla yavaş yavaş düzeyi arttırarak üzerine gidebilirsiniz. Ancak bu süreci en sağlıklı ilerletmenin yolu bir uzman desteğine başvurmak olacaktır.
Sağlıklı günler dilerim.
Uzman Klinik Psikolog Cansu YURTSEVEN
Aynen öyle o şekilde hiç aklıma gelmemişti ama ordaki on maddenin hepsi bende olan şeyler. Küçüklüğümden beri hep o şekilde çok da dalga geçerlerdi üniversiteyi şehir dışında okuyorum mecburen gönderiyor mesela ama şu yaşıma kadar babam beni hiç arkadaşlarımla gezmeye göndermedi markete bile giderken kardeşimle gönderirdi şu an hiç çıkartmıyor zaten onlardan ayrı hala da çıkartmaz psikologa da gittim ama ilaç verip gönderdiler obsesif dediler bilemedim bende napicami bıraktım
Hocam merhaba çok haklısınız tanışmak istermisiniz :D