Gece 2.00-10.00 arası uyuyan biri,
Akşam 23.00-07.00 arası uyuyan biri,
fark varmıdır arada?
Akşam 23.00-07.00 arası uyuyan biri,
fark varmıdır arada?
Çok çok fark var tabii ki.. Büyüme hormonu yani hücre bölünmesini arttıran ( bu sayede yaşlanmanın etkilerini azaltan) melatonin, karanlıktan hoşlanır. Uyurken oda ne kadar karanlıksa üretimi o kadar fazladır ve sadece 23.00-05.00 saatleri arasında üretilir (gece). En çok 02.00-04.00 saatleri arasında üretimi zirve yapar, ışıkla karşılaştığı anda üretimi durur. Buna gece lambası bile dahildir. O yüzden mümkün olduğunca bu hormondan yararlanabileceğiniz saatlerde ve karanlık bir odada uyumaya dikkat edin.
Her iki saat dilimi arasındaki fark 8 saat. Diyelim ki gece 2 de yatıp saat 12 de kalkalım yani 10 saat uyumus olsak dahi 23.00-07.00 arasındaki 8 saatlik uykunun tadını vermez. burada onemli olan uyudugun sürenin fazlalıgı değil uyudugun saatin dilim aralıgıdır. Çok iyi dinlenmenin yolu cok geç uyumadan sabah erken kalkmaktan ve bunu düzenli olarak yapmaktan geçer.
Vücudunun bir saati var ve buna uyarsan daha verimli bir gün gecirebilirsin. Saat 23.00 'da vücudun rahatlıyor, stres en az düzeye iniyor ve saat 24.00'a kadar uyuman lazım. Sabah saat 06.00 civarında ise bedenin uyanmaya baslıyor.
Gün icinde en verimli gecirecegin saat 10.00-12.00 arası. Bu vaktide uyuyarak gecirmek istemezsin heralde.
Bende bir şey duymuştum en sağlıklı uyku gece 23.00-04.00 arasıymıs diğer uykular boş uykuymuş. Gece saat 1 den sonra uyuduğun zaman ertesi gün hangi saatte uyanırsan uyan üzerinde mutlaka bir sersemlik oluyor insanın.
Cevap
13Cevap
herşeyin temeli sıklıkla aynı saatlerde yatıp kalkmaktır ancak karanlıkta vucut daha derin uykıuya gecip seratonin salgıladıgı ve buyume hormonunu aktif kıldıgı için daha iyi dinlenilir ve Vucut onarılır. Spor yapan ve vucut geliştirmeciler içinde cok onemlidir. Bu durumda 23-07 daha doğru denebilir.
herkesin vücut saati farklıdır. gün içindeki yorulmayla paralel uyku ihtiyacı da değişir. ben mesela 01:00-06:00 arası uyuduğum zaman uykumu süper alıyorum. 00:00 - 00:06:00 arası uyursam uyanmak işkence.
22:00'da uyursam 00:30 gibi kesin uyanıyorum uyuyamıyorum vs.
o yüzden senin sorunun kesinlikle evet ya da kesinlikle hayır gibi bir cevabı yok bence.
Gece dinlenmek için verilmiş bir nimettir gündüz ise iş ve geçim içindir. Gece erken uyuyan kişilerin daha sağlıklı, daha enerjik ve hafıza açısından daha sağlam oldukları gözlenmiştir.Geç uyuyup geç kalkan insanların ( ben de öyle biriyim ) hem işleri sıkıntılı olur hem günleri hem de sağlıkları.
gece 2 saat uyu yeter
ama gündüz 5 saat uyu geceninki kadar rahat uyuyamazsın diyolardı
doğru sanırım
yazdığın saatler arasında bir fark yok gece uykusu sonuçta ve saat olarak aynı. gündüz uykusu ile gece uykusunu kıyaslarsan sorun olur. gece uykusunun yerini tutmaz çünkü
Önemli olan uykuyu alabilmektir alışkınlk meselesi... Ama gece uyumak daha iyi...
Ya ben 2.00-10.00 arası uyursam taşş gibiyim. 23.00 07.00 arası uyursam sarhoş gibiyim
karanlık süreyi ne kadar etkin kullanırsan o kadar faydalı olduğu söyleniyor...
Evet erken yatıp erken kalkan gün boyu daha zinde olur
fark vardır.22-02 arasında daha çok büyüme hormonu salgılanır vücut yenilenir.
kim nederse desin geç yatan daha halsiz kalkıyor yataktan..
Akşam 23.00-07.00 arası uyku sağlıklıdır her zaman bir gece uykusunu alması gerekiyor rahatça
fark çok gece kaçta yatarsan yat sabah 7 yi geçtiğin andan itibaren uyuşukluk ve başağrısı olur
tabıkı 23 le 7 daha saglıklı uykudur
Hayır tamamen psikolojik
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
En İyi Cevaplar