Bir şeyin olmama ihtimalleri olasılık hesaplamalarında mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır. İnsanın merakı "ya bi' deneseydim belki olurdu" iç sesini susturabilmek için genelde denemekten yanadır. Hayatta her şey olmasa da pek çok şey mümkün; bir şeyin olup olmayacağını denemeden bilemeyiz.
Evet, duygusal olarak olmayacak diye hissedebiliriz veya mantıksal çıkarımla olmaz diyebiliriz. Lakin bu denenmiş ve onaylanmış sonuç değildir; deneyip, yaşayıp görmek daha akıllıcadır. Öğrenilmiş çaresizlik bir kabulleniştir ve hayata karşı en büyük golü yemek; kalelerinizin bir bir yıkılıp zapt edilmesiyle ortaya çıkan değersizliğe yol açar. Denemediğiniz için "keşke deneseydim" deyip pişman olmak yerine, deneyerek gönül rahatlığı ile olmadığını görmeyi tercih edebilirsiniz. Mücadele etmek sonunda yenilgi olsa bile hiç beklenmedik zaferlerin anahtarlarına dönüşebilir. Olmayacağını bilseniz dahi, bazı hareketleri kendinize olumlu şekilde yorarak; olabileceğine kendinizi inandırabilirsiniz. Umur bir yerde fakirin ekmeği belki de.İşin sonunu görebilmek için çabalar mısınız yoksa en başından pes etme taraftarı mısınız?
Olmayacağını bildiği halde denemekten vazgeçmeyen insanlar hakkında ne düşünüyorsunuz?
İlk önce olmayacağını bildiği halde uğraşan insanlara değineyim. Benim nazarımda bu pek doğru değil. Hani zaten bir şeyin olmayacağı belliyse denen tüm ihtimalleri denenmiştir ya da istenilen şey gerçekçi olmayıp ulaşılaması imkansızdır. Hani bu durumdayken bile uğraşılmayı zaman kaybı olarak görüyorum ben. Olmayacak bir şey için uğraşmak yerine yeni hedef ve istekler yönelinebileceğini veyahut alternatif yollara başvurulabileceğini düşünüyorum. Genel olarak yapacağım ve hedeflediğim şeylerde olabilecek ve yapabileceğim tüm ihtimalleri değerlendirir tek tek yapmaya başlarım. Zaten bunun sonucunda olmuyorsa benim için uğraşacağım gereken bir şey kalmamış oluyor. Ki aynı zamanda pes etmenin her daim kötü bir şey olduğunu düşünmüyorum. Olmayacak bir şey için çabalamak yerine pes etmek benim nazarımda çok daha iyidir.
İşin sonunu görebilmek adına pes etmem, mücadele ederim. Sonu kötü ya da iyi farketmez benim bunun sonunu görmem lazım. Olmayacağını bile bile denemekten bu yüzden vazgeçemem. İstediğim birşeyse olmayacağını bildiğim bir şeyse pes edemiyorum. Sonunu görmenin halen bende bıraktığı meraktan belkide. Böyle yapan insanlarda muhtemelen ne olursa olsun işin sonunu getirmeyi seven insanlardır olarak düşünüyorum. Bazen olmaz diye düşünürüz ama hiçbirşey imkansız değildir.
Tek bir sonuca bağlı kalmak istemeyip bütün seçenekleri değerlendirmek istemiş olan insanlardır. Kimi zaman boşa kürek çekselerde bazen olmayanı olduran insanlardır. Bence azimli, birşeye gerçekten bağlı, inançlı insanların üstelediği durum bu. Bazen bu durum takıntılı bir olmaya dönüşse bile kişiyi; denemek ve tekrar denemek iyi birşey. En azından buna mecalin varsa.
Olmayacağını bildiği halde çabalayan kişi ''şans ve mucize'' kavramına inanmaktadır. İnsanoğlu mantık çerçevesinde çözüm bulamadığı olayları soyut kavramlar üzerine yorar. Benim düşüncem bu yönde. O soyut kavramların dahi etkisiz olduğunu anladığı vakit vazgeçer.
Aslında böylesi daha sağlıklıdır. Tabi o an için psikolojiyi olumsuz yönde etkiliyor lakin hiç olmayacağını anlıyor, görüyor ve tecrübe ediniyor.
Umut ediyorlardır. Bir şey diyemiyorum, aslında çok doğru bir yol değil, fakat insanı ayakta tutan şey de umuttur. Bu yüzden onlara kızamam. Her insanın umutları ve hayalleri vardır. Belki çoğu imkansız.
En başından pes etmek değil, yapılması gereken şeyler vardır yapılır olur veya olmaz bunun fazlasi saplantıya, sağlıksız ruh haline neden olur. Ben önceden saplantılı biriydim kafaya taktıysa gece gündüz düşünür bir çözüm üretmeye çabalardım ama olmayınca olmuyor.
tüm yollar denenmediği sürece olmayacak dememek gerekir. lakin kesin yargı oluştuğu zaman olmayacağın peşinde koşmak doğru olmayacağı gibi onu olura çevirecek altarnatif yollara bakılabilir. Akılcı şekilde emek vermek inat etmekten farklıdır. emek vermek doğru inat etmek yanlıştır.
6 sene olmayacak bir ilişki için çabaladım öğrendiğim en büyük şey eğer bişey için çabalıyorsan ve bu senin elindeyse sonuna kadar gidilebilir enazından denedim gördüm ve olmadı dersin inanmak başarmanın yarısıdır kariyer okul vb. Ama çabaladığın şeyde başka bir insan rol oynuyorsa ilişki beraberlik dostluk vb gibi gerçekten boş bir insan seni istemiyorsa veya beğenmiyorsa ne yaparsan yap boş.
Ait olmadığımız bir dünyada hayal kurmayı çok seviyoruz Olmayacağını bilirsiniz ama küçücük bir umut var ya işte ona sarılırsın elinizde sadece o vardır herkes karşınızda yapamaz yapamıyacak dediklerinde o umuda daha sıkı sarılırsın geleceği kimse göremez sürükleneceksiniz belki ama yine çabalayacaksın
Mıknatısın zıt kutupları birbirini çeker; aynıları iter o yüzden bu cepte. Keki de Gürbüz gelince ters çeviririz kekstra olur. Uludağ frutti extra, çalkala fairy çalkala; aganiginaganigi
Azimli sıçan duvarı delermiş sözü buradan geliyor sanırım. Keşke dememek için elimdeki fırsatları sonuna kadar kullanırım ama herkesin bir kırmızı çizgisi vardır, aşmamak lazım.
Zamanı geldiğinde "keşke yapsaydım, uğraşsaydım" demek yerine elimden geldiğince uğraşmak istiyorum. Sonuna varınca olmazsa da yapacak bir şey yok. En azından uğraştım öyle değil mi :)
Bence başarılı insan onlardır. Hem de biz bilemeyiz olup olamayacağını. Kaybedilecekse de savaşarak kaybedilmeli. Hatta bazen kaybettim sanarsın ama aslında çok şey kazanmışsındır.