Arkadaşlar son zamanlarda bu sitede fazlasıyla sosyal fobisi olan ancak buna rağmen farkında olmayan insanlar gördüm farkındalık için böyle bir başlık açtım herneyse
Sosyal Anksiyete (kaygı) Bozukluğu ya da sık kullanılan adıyla Sosyal Fobi bireyin başkaları tarafından yargılanabileceği kaygısını taşıdığı toplumsal ortamlarda mahcup ya da rezil olacağı düşüncesi ve bu konuda belirgin ve sürekli korkusunun olduğu bir kaygı bozukluğudur.
Mesela sunum yaparken rezil olacağını düşünüp konuşamamak yemek yerken veya yürürken insanların seni izlediğini düşünmek gibi şeyler buna örnek gösterilebilir Tüm olay beyinde bitiyor zor ama eğer gerçekten inanırsanız bu hastalığı atlatabilirsiniz
-Kişi; arkadaş ortamı, sınıf ortamı, aile ortamı ya da iş ortamı gibi başkaları tarafından değerlendirilebilecek ortamlardan kaçıyorsa ya da girmemeyi tercih ediyorsa;
-Kalabalık ortamlarda kaygı, korku ve utanç gibi duygular yaşıyorsa;
-Yaşanan bu duygular toplumsal ve kültürel bağlamda normalin üstünde karşılanıyorsa;
-Kaygı ve korkular, 6 ay gibi bir süreden daha uzun bir zaman diliminde ise;
-Yaşanan bu durumun önüne geçmek için alkol ve madde kullanıyorsa;
- Başka bir fiziksel ya da ruhsal hastalıkla bağlantılı olarak bu durum ve duygular yaşanıyorsa;
-Yaşadığınız bu durum sizin gündelik işlerinizi yapmanıza engel oluyorsa;
Kişide sosyal fobi olduğunu ya da sosyal fobiye yatkınlığı olduğunu söyleyebiliriz.
Sosyal fobi bazen dışlanmış olmakla başlar, onlar gibi olmamak farklı olmak sna yabancı gibi bakılması anlamamak ve sonunda dışlayıp yalnızlığa terk etmek. Asosyal insanlar bana daha samimi dürüst geliyor, tanıdığım tüm çok sosyal insanlar da birer sahtekar yalancı iki yüzlü falan... En iyisi ortasını tutturmak ama birisi asosyal oluyorsa bunda suç payı tek kendisinde olduğuna inanmıyorum çevrenin etkisi de büyük.
Merhaba KScan;
-Kişi; arkadaş ortamı, sınıf ortamı, aile ortamı ya da iş ortamı gibi başkaları tarafından değerlendirilebilecek ortamlardan kaçıyorsa ya da girmemeyi tercih ediyorsa;
-Kalabalık ortamlarda kaygı, korku ve utanç gibi duygular yaşıyorsa;
-Yaşanan bu duygular toplumsal ve kültürel bağlamda normalin üstünde karşılanıyorsa;
-Kaygı ve korkular, 6 ay gibi bir süreden daha uzun bir zaman diliminde ise;
-Yaşanan bu durumun önüne geçmek için alkol ve madde kullanıyorsa;
- Başka bir fiziksel ya da ruhsal hastalıkla bağlantılı olarak bu durum ve duygular yaşanıyorsa;
-Yaşadığınız bu durum sizin gündelik işlerinizi yapmanıza engel oluyorsa;
Kişide sosyal fobi olduğunu ya da sosyal fobiye yatkınlığı olduğunu söyleyebiliriz.
Peki sizce çözümü nedir?