Özgürlük 'bir kuşun kanatları kadar naiftir' desek hata etmiş olmayız. Özgür olmayan birey mutluluğun tadını hiç alamaz hissedemez. Esaret demek bazı duygularınızın, umutlarınızın küle dönüşmesinden farksızdır. Özgürlük olmadan hayatın amacını anlayamazsınız.
Alejandro Jodorowsky "Kafeste doğan kuşlar uçmayı hastalık sanır" demiş. Siz gerçekten 'maddi/manevi' özgür değilseniz mutluluğu unutun o sizin için ayrı bir ütopyadır. Ruh ve beden özgür olmalıdır ki yaşayacağı duyguları 'mutluluk dahil' içselliğinde barındırabilsin. Yoksa ben hiç mutlu köle bilmiyorum duymadım, okumadım...
İnsan, hiç kimseye ihtiyaç duymadığı zaman özgürdür. Bağımlılıkların her türlüsü sizi tutsak eder, yoksunluk çekersiniz, onsuz rahat duramaz ya da kendi işinizi göremezsiniz. En küçüğünden en büyüğüne aklınıza gelecek her anlamda kendi başınıza işinizi yapabiliyor, dünyanın altından yalnız da kalkabiliyorsanız, insanların yardımlarına ya da müdahalelerine izin vermiyorsanız özgürsünüz. Özgür olduğunuzu düşünmenizi sağlayan sebepler nelerdir?
İnsanın kendisi bizatihi mutlak özgürlüğe engel zaten. İstekler istek olarak kaldıkça, özgürlüğün en dar kavramının bile aşılamadığı gerçeği kendini her daim gösterir.
Ademoğlu asla gerçek anlamda özgür olamaz olmamalıdır da. Çünkü bir insan özgür olmaya başladığı an mutlak şekilde başkasının özgürlüğünü çiğnemeye başlayacaktır. Bu yüzden belirli bir küçük özgürlük veya belirli bir alan icinde bir sahte özgürlük yaşayıp onunla yetinmek mecburiyetindeyiz.
Özgürlük bence kategori kategori, tamamen bir özgürlükten hiçbir zaman bahsedemeyiz. Sen sevdiğin toplum veya dinin bütünüyle herşey tamamıyla bir özgürlüğü imkansız kılıyor. Bu soruya cevap bulamadım amağğn banane mateisler düşünsün.
Baskı, zorlama, hayata müdahale olmadığı sürece; ki buna duygular ve hislerde dahildir insan o zaman özgürdür. Düşünceler hayaller kısıtlanmadığı sürece insan özgürdür.
İnsan hiçbir zaman özgür olamaz. En özgür hissettiği anda bile onu baskılayan, sınırda tutan bir çizgi vardır. Asla herkes her zaman istediği gibi hareket edemez ve özgürüm diyen herkes egosunun kölesidir.