Karar vermen gerektiğinde mantığını mi duygularını mi dinlersin?Karar verirken doğru karar vermek adına mantığım ile karar veririm, fakat duygularım ağır bastığı zamanlar da yanlış karar vermiş olduğumu bile bile sevdiğimi mutlu etmek adına bazen hatalar yapiyorum... Çoğunlukla mantığım ile kararlar alırım sevdiklerim yoldan saptirsada mantığım ağır basıyor...
Bu sorunun cevap olarak tek bir seçenek söylenemez.
Konunun içeriği, Konunun kişi hayatındaki önemi, Getirecekleri ve götürecekleri, Karar verilecek konunun kapsamı ve alanı, Son olarak verilen kararın arkasından işler yolunda gitmezse ne yapılacağı iyi hesap edilmelidir.
Bir örnek vermek gerekirse;
Mecnun isminde beyin cerrahı olan erkeğin bugün hastalarından birinin hayatının son anlarını yaşadığına dair ameliyat kararının verilmesine ilişkin göstereceği refleks baştan sona mantık içerir.
Ancak aynı erkeğin eşiyle dün akşam saatlerinde yaşadığı tartışma ve haksızlığa uğradığını düşünerek hissettiği acı ve üzüntü sebebiyle akşam eve gitmek istememesi mantık değil duygusal bir karar olduğunu söyler bize.
Mantığımla karar vermeyi çok isterdim. Ama duygularım mantığımı hep yeniyor. Duygularımla karar verdim bu zamana kadar. Mantık bende devre dışı kalıyor.
Her zaman mantığımı seçerim. Sonuç endeksli bakıyorum olaylara, düşünmeden adım atarsam kestiremediğim, duygularımın ayyuka çıktığı bir buhrana sürüklenebilirim. Duyguları harekete geçiren de mantıktır. Ancak ve ancak mantık çerçevesindeki duygulara yer verebilirim. Ama asla duygularımla hareket etmem. Tecrübeyle sabit, duygular bir süre sonra mantığı egale edip öldürüyor. Sağlıklı düşünemiyorsunuz, depresyondan çıkamıyorsunuz.
Burada öncelikle mantığın ve duyguların tanımını doğru bir şekilde koymak lazım mantık akla en yatkın olan teoriyi kabul etmektir fakat bu da kesinlikle doğrudur anlamına gelmez duygular ise metafiziksel bir realitedir kimse duygularını elle tutamaz gözle göremez sadece hisseder dolayısıyla mantık kendini duygulardan soyutlanamaz duygular kendilerini mantıktan sorgulayamaz ancak ikisinin ortaklaşması durumunda çözüme kavuşturulabilir ama gene de en çok hangisi tercih edilir diye soruyorsanız bana kalırsa önceliğiniz duygularınız olsun duygularınıza planı mantığınız b planı bunlar zaman mekan ve şartlara göre yerde değiştirebilirler çünkü bu soruyu sorarken nerede olduğun ne yaşadığını ile doğrudan orantılı olduğu için ikisini de kesinlikle kullanmak durumunda sın
Mantığımla aldığım kararlar hiç beni mutlu etmiyor aksine mutsuz ediyor.. duygularımla aldığım kararlar çok mutlu etse de sonra hayal kırıklığına uğruyordum..
Bende ikisini bir arada götürmeye çalışıyorum.. biraz mantık biraz duygusal..
Baya bir garanticiyimdir. Bu yüzden de çok kazanamıyorum. Sürekli usülsüz işler teklif ediliyor yapmıyorum ve işi alamıyorum.🙂🙂 ama karakterimde yok yanlış yunluş işler. Mantıkla hareket ediyorum çoğu zaman. 🙂
Günaydın, Ben şahsen duygusal biriyim, ama yaşadığım gerçeklerin bana öğretisi daima önce düşün sorgula sonra mantığınla hizaya getir ve uygula şeklinde oluyor. çünkü duygu ile verilen kararların çoğu yanıltıyor kişiyi.
duygularım artık kimsenin umrunda değil , aynı şekilde benimde. tamamen mantığımla yaşıyorum şu an. ot gibi , ama karşılığını alıyorum. daha fazlasını da alacağım.
Duygularım önce harekete geçiyor ama genellikle mantığım üzerine hareket ediyorum çünkü sevgim olmayacak insanlar istiyor, mantığım beni kendime getiriyor.
Duygularımla ama artık mantığım daha çok konuşuyorsa mantığıma yer vermeyi deniycem çünkü hep duygularıma baktım ve üzüldüm bu sefer bunu deniycem
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
Mantığımla veririm. Zaten dışardan bakılınca da taş kalpli biri gibi görünürüm. Güler yüzlüyümdür ama sert umursamaz tepkilerim vardır. 😅😅 duygularımı gene yaşarım ama kesinlikle mantığımla karar veririm.
Sanırım ne kadar duygularım yoğun olsa da mantığım her zaman duygularımı esir alıyor. Belki kötü bazen belki acımasızca ama duygularımı çabuk öldürebiliyorum ben içimde mantık dışı bir durum varsa 🙂
Bu arada son kararım sadece baskı oluşmasın uzun uzun dusunule bilinsin kesin emin olunsun diye verilmiş bir karar yoksa duygu ve düşünceler stabil. Hala aynı noktadayım.
En İyi Cevaplar