Sevgiyle. Tabii bunu Tolstoy diyor kitabında. Kısa kısa öykülerden oluşan, insana biraz öğüt niteliğinde olan, hayatına anlam katan ve yol gösteren Tolstoy'un sevdiğim kitaplarından biri. Bana kalırsa insanın neyle yaşadığını bulmuş sayılmam ama Tolstoy bunun sevgi olduğunu iddia ediyor.
"İçinde sevgi olan insan, aslında içinde tanrı'yı taşıyor demekmiş. çünkü aslında tanrı, sevginin ta kendisiymiş." Lev Tolstoy
Kendinden kaçmak için çareyi yazmakta bulmuş Tolstoy'un dönemin rus halkına bir şeyler öğretebilmek amacıyla yazdığı, adeta seri üretimine geçtiği hikayelerden birkaçını barındıran kitaptır insan ne ile yaşar. her ne kadar vermek istediği mesajlar ki bunlar; insan sevgi ile yaşar, küçük anlaşmazlıklar yüzünden hayatı birbirinize zindan etmeyin işinize bakın, kötülüğe kötülükle karşılık vermeyin tanrının gücü iyiliktedir, küçük çocuklar gibi uslu olursanız belki şirinleri bile görebilirsiniz, ne kadar çok malın olursa olsun 3 arşın toprağa sığarsın rahat ol, zenginin derdi çoktur fakir ol kafan rahat olsun gibi teletubbies tadında malumunuz biraz ütopiktir. öğretme amacıyla yazdığını söylemiştik zaten. neyse öyle bir dünya yok. keşke olsa :)
Evet insan sevgiyle yaşar bir kişinin hayatında sevgi olmazsa o kişi hem çıkmazlarda olur hemde psikolojik farklı yerlerde olur ama bana göre şu an insan saygıyla yaşar çünkü sevginin hayatta pek bir önemi yok bu zamanlarda ama saygı ve emek her şeyin üstündedir
Tanrı sevgisizdir oysa ki. İnsanı kendine köle eder hemde bir hiç uğruna. İnsanlar içgüdüleri için yaşar. Tanrı insanlara içgüdüler verir sonra ne yapar dersin? Biz oradan oraya sekerken, kendi kozmik dünyasında bizimle alay eder. Bize verdiği içgüdülere yenildik diye bizi yakmakla tehdit eder. Nasıl olur da tanrı sevginin ta kendi olabilir. Tolstoy'u burdan hiddetle kınıyorum.
İnsan umutla yaşar. Insanlar sevgiyle yaşıyor olsaydı içinde sevgi kırıntısı bile olmayan insanlar nasıl nefes alacaktı ki? Ama içinde sevgi olsun ya da olmasın, bır şeylere hep bir umudun vardır..
En İyi Cevaplar