Kur'an-ı Kerim türkçe meali kitabı satın alıp okumayı düşünüyorum. Bildiğiniz iyi bir yazar var mı acaba akıcı ve açık bir tercümeye sahip ?
Cevabın nedir?
+1 yılKur'anın türçe meali tavsiye edilmiyor. çünkü türkçe mealler motamot çeviriler tam olarak Kur'anı ifade edemiyor. Sonuçta Ku'an Arapçada bile düz yazı değil şiirseldir. İçerisinden 80 küsür çeşit edebi sanatlar çok ama çok büyük ustalıkla kullanılmıştır. Arap edebiyatını iyi bilenler bu sözlerin ve bu sanatların Kur'anda çocuk oyuncağı gibi kullanılmasına bir türlü akıl sır erdiremezler. Ne Peygamberin hadisleri, ne de en ünlü şairler, edebiyatçılar bu edebi sanatları bu kadar ustalıkla kullanabilmişlerdir. Peygamberimizin sözleri yani hadislerin üslübu Kur'andan çok farklıdır ve sanatsal olarak Kur'ana göre çok zayıftır. Kaldı ki 700 -800 bin kelimelik çok zengin bir dil olan Arapçayı, 80 - 90 bin kelimelik bir dil olan Türkçeye mota mot tercüme etmek ne denli doğru sonuçlara ulaştırır... onun için Kur'anın tercümesi, meali değil Tefsiri yani açıklaması okunmalıdır. benim tavsiyem Elmalılı Hamdi yazırın Kur'an Tefsiridir. Atatürk ün emri ile bu tefsiri yazmıştır. Alimler Kur'anı tüm ömürlerini harcayarak öğrenir ve onu tefsir ederler. yani mesajını bizlere açıklarlar. böylece yazılan kitaplara tefsir kitapları denilir. Peygamberimizin hadisleri de Kuranı tefsir mahiyetindedir. Yine Seyyid Kutub'un Fi zılal il Kuran (Kur'anın Gölgesinde) isimli tefsiri meşhurdur.
106 Yorumla- +1 yıl
- +1 yıl
Alimlerden öğreneceğiz. Peygamber, Alimler peygamberlerin varisleridir demiştir. 1500 yıllık islam tarihi boyunca 100 binlerce alimler yetiştişmiş ve binlerce dini eserler yazmışlardır. 40 -50 yıllık ömürlerini dini bilimlerin öğrenilmesine ve öğretilmesine harcamışlardır.
- +1 yıl
tebrikler
En İyi Cevaplar
Ben diyanetinkini okudum ilk. Aman ha. Uzak dur. Kaç resmen. Öyle tercümeler var ki insanı dinden eder... Elmalılı Hamdi Yazır çok popülerdir AMA orjinali ağır türkçedir. Günümüzde onun eserini sadeleştiriyoruz/güncelleştiriyoruz adı altında saçma sapan çeviriler yapılmakta. Benim okuduğum diyanetinki de o iddiada idi... Benim tavsiyem Yaşar Nuri Öztürk'ün mealidir. Onun mealinin diğerlerinden farkı Kur'an-a parantezler açarak kendinden "yorum" katmamak için bir ayetin veya cümlenin birden çok anlamı var ise a/b/c/d gibi yazarak geldiği anlamları tek tek belirtmesidir. Böylelikle anlam kaybı en aza iner ve sanki o ayatte sadece o emrediliyormuş gibi bir izlenimden kurtulur meal. Zaten Kur'an ayetlerinin birden çok anlamda indirildiğini Kur'an söyler. Diğer Kur'an meallerinde ise sadece 1 anlamı verilip geçilmekte ve/veya parantezler açılarak (burada şu denilmek istenmiş) gibi yönlendirmeler yapılarak diğer anlamlarının üstü örtülmekte okuduğum kadarı ile... Ben tavsiye ederim. Bir kere okuyup karşılaştırdığında ne demek istediğimi daha iyi anlarsın.
135 Yorumla- +1 yıl
senin dinle alakan yok ki erdem.
bi kitapciya git ve kendin karistir bak.. maalesef direk okusanda anlamakta bayagi zorluk cekebilirsin sonucta aciklamasiyla daha anlasiliyor ayetler.tefsiri yani.asil sorun burda. bütün tefsirler tamamiyla dogru olmayabilir.yani aklina takilan biseyler illaki cikar ama bunun icinde en mantiklisi dedigim gibi kitapciya girip sormak bakmak.sadece bi kac cümlesine bakinca bile anlarsin kolaymi okunur yoksa karisikmi
21 Yorumla- +1 yıl
benden sana tesekkür bencede mealden çok tefsir okumalı açıklıyor çünkü
+1 yılKuranı kimsenin saptırmaya cesareti olamaz olmamışki yüzyıllardır değişmemiş ama şöyle bişey varki...
mesela çoğu cevirmen kelimeleri daha modern kullanabilir anlaşılsın diye kimisi eski osmanlı türkçesi ile yazabilir bazı kelimeleri...ama asla şöyle düşünmeyin içeriğini bi kelimesini eksik veya yanlış yazan yok...41 Yorumla
AI Persona’ya Sor
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
Hilal
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
17
Cevap
28Cevap
Yorumları okudum da, bir kere şu olayı bu kadar büyütmeyin. Dünyayı pek çok açıdan anlamak açısından dini kitapları okumak gerektiğine inanıyorum. Orijinal dili çok iyi biliyorsanız yani Arapçayı ana dilinden okuyun. Ama gerçekten ana dil gibi bilmiyorsan, zorlama Türkçe oku. Elmalı veya Yaşar Nuri Öztürk oku. Aslında çok önemli değil. Bu kitap anlaşılması çok zor bir kitap değil. Gönderildiği dönem ve yerdeki insanlar gibi en azından o dönemi iyi bilmek ve mantıklı olmak bu kitabı anlamak yolunda elzem şeyler. Yani bu kadar yormayın kendinizi. Bir tane Kuran yeter. Bir sürü çeviri alıp da hepsinden okumak hevesi çok lüzumlu değil. He çok aklınıza takılan kısımları zaten internette ulaşabilirsiniz. Benim esas garipsediğim şey, son zamanlarda çok kitap alıyorum. Uzun süredir aldığım en pahalı iki kitap Kutsal Kitap ve Kuran. Bu kadar herkesin ulaşabilmesi elzem olan kutsal kitapların okuduğum klasiklerin çoğundan daha pahalı olması tam saçmalık...
110 Yorumlapek gözüm tutmadigi halde ve anlatimida bizãr ettigi halde imam iskender mihr‘in tercüme yöntemini nisbeten -diger 39 mealciye kiyasla, iyi buldum ve en orijinal, hatta bir ciheti ile en uçuk meal olarak mütelaa ve tefekkür ettim. -Zira kendini devrin imami olarak yâni mürsid-i kâmil olarak telakki ve arzetmekte. Digerleri orijinallikten yoksun, basmakalip tercüme. Yani tercüme kabiliyetinin sinirlari zorlanmis espriye derinlige farkliliga gecilememis. Ömer nasuhi bilmen‘de Elmalili‘dan daha fazla derinlik buldum.
2. ve 3. sirada farkliligiyla dikkatimi Teflim-ul kur'an ve Ahmet Hulusi cekti. Yasar Nuri Hoca azmine ragmen orijinallige derinlige gecememis, -acizane kanaatimce. Bu soruya bu gece kendim cevap aramistim, tevafuken yukardaki soruyla karsilasip üye olup ulastigim neticeyi simdi yazdim. Görüslerim enfüsi yâni cahil nefsime dayanarak arz ettim.10 Yorumla
+1 yılkardeş, elmalılı hamdi yazır bu işte bir numaradır...yeni yetme yazarlarıtavsiye etmem
92 Yorumla- +1 yıl
:) en guzel cevırıyı yapan bu adamdır gercekten...cevırısınde parantez bulunmaz, cok super bır turkceyle yazılmıstır.
Gizli Üye(30-35)+1 yılelmalı hamdi :D hem o adam okan bayülgenle akrabaymış cok sasırmıstım :D
310 Yorumla
Cevap sahibi+1 yıltipleri benziyo ya :D okan da zeki adamdır ordan da bir bnzerlik kurabilirz :D
- +1 yıl
hareket ordusunun abdulhamit han 'ı tahtan indirilmesine şeyhülislam fetva vermeyince, yardımcısı elmalılı caizdir fetvasını bastı
Cevap sahibi+1 yılahaha :D o zaman bende bayülgenin kardeşi olurum :D
Cevap sahibi+1 yılniyeymiş ki bilemeyiz onu :) gizliyorum belki de
Cevap sahibi+1 yılşu an benim kim oldugumu ogrenmek için oyun oynadıgını zeki biri bilebilir ama :)
yalnızca bir kişinin yazdığı meali okuma derim ben. 2 hatta daha fazla meal oku. aradaki yorum farkını ve asıl anlamı kendin çözersin zaten okudukça...
30 YorumlaÖmer Nasuhi Bilmen,Elmalılı Hamdi Yazır,İmam Taberani
22 Yorumla
+1 yılali bulaç derim.çok okunaklı ve akıcı tercümesi var.
01 Yorumla
+1 yılDiyanet'in kendi bastırdığı kur-an meali gayet anlaşılır türkçeye sahip
21 Yorumla
+1 yılYaşar Nuri Öztürk hocamızın ki hem akıcı hem anlaşılır.
50 Yorumla
+1 yılokan bayülgenin dedesi elmalı hamdi yazır 'ın kini tek geçerim..
11 Yorumla
+1 yılElmalı tefsiri çok beğeniliyor..Yerini tutabilen olmadı...Bir çok tercüme var..
32 Yorumla- +1 yıl
elmalılı tefsiri diyanet kitabevinde şamuası yok,1.hamur var gözleri rahatsız edebilir.oraya 20 m.ileride aynı yayınevinin bürosu var orda şamua var hem de diyanet kitabevindeki 1.hamur fiyatından daha hesaplı.
Dr. Süleyman Ateş
Elmalılı Hamdi Yazır..
Bu ikisinin dışında herhangi bir tefsiri tavsiye etmiyorum..10 Yorumlalink kanka şurdan sipariş verebilirsin ben sipariş verdim birtane daha :))
00 Yorumlaşu siteye bir göz at kardeş link
04 Yorumla
+1 yılbence muhammed esed en iyidir- onun mealini (ingilizcede ama olsun) okuyarak islam kabul ettim aslnda :) o zaman onu cok cok seviyorum...
11 Yorumla
+1 yılb meal.hasan güler hoca.piyasada yok,internetten pdf formatta var.tebyinül kur'an o da internette.
00 Yorumla
+1 yıl00 YorumlaBen mehmet talu nun cevirisini okuyorum bazen anlamakta zorlandigim ayetler olsada gayet akici tavsiye ederim
02 Yorumla- +1 yıl
ayetin kendi zorluğu o çevirenle alakası yok :(
1 yılEn iyi Meal, İhsan Aktaş Meali olduğunu düşünüyor ve tavsiye ediyorum. Bu mealin erişim linki: www. kuranmeali. com veya Google de '' Türkçe Kur'an Mealleri'' Saygılar.
10 YorumlaElmalı hamdi yazır tabikide Soru 109889
20 Yorumlayasini şerf adı sanırım içinde türkçe meali tüm duaları bulablrsnn
00 Yorumla
+1 yılwww.hasenat.com bütün meallerini burdaki program'da bulabilirsin.
00 Yorumla
+1 yılkafan karışır bence okuma :(
16 Yorumla- +1 yıl
hee senin kafan karışmış zaten sanırım benim de karıştı da o yüzden dedim.
ben de kuranikerim.com dan diyanet mealini okuyorum bazen tamamını bitirmiş değilim ancak analiz ederek gidiyorum işin kötü yanı analizler bilimsel gerçekler bazen kafa karıştırıyor çelişiyor birbiriyle. - +1 yıl
umarım iyi olur senin için ancak bu hangi kaynaklardan beslendiğine bağlı tamamen
- +1 yıl
anlıyroum dostum umarım sonunda kafan rahat eder.
Kültür & Sanat konusunda 457 cevap paylaştı. Ben yaşar nuri'den okumustum
02 YorumlaKültür & Sanat konusunda 3b cevap paylaştı. elmalı hamdi yazır okuyabilirsin.
07 Yorumla- +1 yıl
10 cilt.1938 orjinal basım sahaflarda var ancak okuması çok zor hem 2.el.orjinal yada sadeleştirlmiş basımlar sahaflar,diyanet kitapevi ve yayınevinin çemberlitaş taki bürosunda var.nt deki meal kısmı zannedersem
+1 yılElmalılı Muhammed Hamdi Yazır
Hasan Basri Çantay.02 Yorumla- +1 yıl
Cevabı hemen yazmam icab ettiği için kısa yazdım. Elmalılı'nın aslında meali yoktur. Tefsiri vardır. Fakat tefsirinde ilk önce ayet mealini verir. Bu meallerle münferit bir meal oluşturulmuştur. Dili biraz ağırdır.
diyanet işlerini al derim gerçekten çok güzel
00 Yorumlaelmalılı M. hamdi yazır.
03 Yorumla- +1 yıl
okan bayülgenin dedesi olur :)
- +1 yıl
yok ben anektod olarak verdim sadece vikipediada yazıyordu :)
aslında çevirene göre pek değişmiyor kafanızı karıştıran ayetler varsa internette farklı hocaların yorumları alt atla var birçok yerde inceleyebilirsiniz.
m.esed oku kafa açıyo
11 Yorumla- +1 yıl
Cok seviyorum onu- onun mealisini okudugumdan sonra sehadet getirdim :)
yaşar nurininkini almada napıosan yap
33 Yorumla- +1 yıl
hepsini senden çok okudum merak etme zaten sorulara cevap ayda yılda 1 yazıorm..istersen kuran gen tr den hepsini tek tek okuyup karşılaştırabilirsin. senin yobaz dediğin kişilerden biri elmalı hamdi yazır ve tefsiri Atatürk yaptırmış. 700 yıldır çokca alim çözemedi ve yobazdı da yaşar nuri değil dimi? dikkat çekmek için tartışma ortamı oluşturma. bilgişlikle dikkat çekmek istiyorsan da yanlış yerdesn..tutumuna devam edersen bu şekilde cevap vermicem..
Kültür & Sanat konusunda 1,2b cevap paylaştı. elmalılı hamdi yazır yada diyanet al
00 Yorumla
+1 yılen sağlıklı çeviri diyanet işleri...
00 Yorumlaelmalılı hamdı yazır herkesce onerilendir...
00 Yorumlaelmalılı hamdi yazır tavsıye ederım
00 Yorumlaelmalı hamdi yazır Sec derım
00 Yorumlameal okuma derim ... tefsir okumak daha uygun
10 YorumlaMustafa Islamoglu.
00 YorumlaKültür & Sanat konusunda 1,8b cevap paylaştı. Hz.Ash
01 YorumlaKültür & Sanat konusunda 1b cevap paylaştı. Elmalılı Hamdi Yazır
00 Yorumla
+1 yılelmalılı hamdi yazır
00 Yorumla
Gizli Üye(36-45)+1 yılelmalılı hamdi yazır duymuşumdur hep
00 YorumlaSüleyman Ateş
10 Yorumla
+1 yılDiyanete git
00 Yorumla
Gizli Üye(36-45)+1 yılElmalılı Hamdi Yazır
00 YorumlaEdip yüksel-mesaj
00 Yorumla
Devamını Gör(30)
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
Ana Sayfa > Kültür & Sanat > Sorular > Kur'an-i Kerim Türkçe meali kitabı için hangi yazarı önerirsiniz?
"{0}" için yorum yaz
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler