Duygu körlüğü dünyaca yaygın olan bir hastalıktır fakat bunu çoğunuz yeni duyuyor. Bu hastalık kadınlara oranla erkeklerde daha yaygın olarak görülür.
Nedir bu aleksitimi?
Aleksitimi; insanların kendi ve başkasının duygularını açığa getirememe ve ya daha çok algılayamama durumudur. Bu hastalığa sahip olan insanlar ne nefretinin ne de üzüntüsünün farkında olmazlar. Kendilerine faydası olamayan bu insanların başkasının duygularını anlamaması da hastalığın belirtilerindendir. Empati kuramazlar. Gözyaşlarına üzülmek isteselerde üzülemezler. Belki de en mutlu an, en acı an diye ayıracakları anıları yoktur. Her anlarını aynı duyguyla yaşarlar. Daha doğrusu duygusuzlukla !
Hangi belirtiler aleksitimiyi seyreder?
İçindeki duyguları dışa yansıtmak onlar için imkansızdır. Ne hissettiklerine kendileri de karar veremezler. Hislerinin adını koyamazlar. Mesela üzgün hisseder ama bunun farkında değildir.
Bilim adamları bu konu hakkında ne düşünüyor?
Beynin sağ tarafında oluşan duyguların sol tarafına iletilmemesinden kaynaklandığını açıklayan bilim adamları artık bu durumun sadece beyinlerin iki küresiyle ilgili olmasından çıktığını ve tamamen psikolojik olduğunu savunuyor. Aleksitimik hastalarda otizm ve şizofreni daha sık görülür. Bunun nedeni; beynin, duygu eksikliklerini başka yerden dışa savurma isteğidir.
Geçmiş ile bağıntısı da olabilir
Bu duygu körlüğünün asıl nedeni beyin kürelerinin birbiriyle ilişkilerinin sağlam olmamasından çok psikolojik demiştim. Buna da şöyle açıklık getirebilirim. İnsanın psikolojisini geçmişte yaşadıkları etkiler. Doğal olarak yetiştirilme tarzı ve geçmişte yaşadıkları artık bu kişinin duygularının körelmesine neden olabilir. Mesela ebeveyni ile soyalleşememiş insanlarda görülebilir.
Tedavisi var
Bilişsel davranışçı terapiler yani psikoterapi, kişilerin bu duygu veya ifade yetersizliğini kavrayabilmelerine, bunun kaynağını anlayabilmelerine, ortaya çıkan fiziksel belirtilerle de daha kolay baş etmelerine yardımcı olabiliyor.
Çocukluğun da ezilerek ve horlanarak büyüyenler ne yazık ki çok duygularını kaybeder ve içlerinde nefret yaşatan bir volkan oluştururlar.. O volkan sonra ne yazık ki hak eden veya etmeyen çok kişiyi yakar.
Ağzımdan çıkan her sözü her hareketi 100 kere düşünürüm. İnsanların hayatında etkisiz elemanım. Belki de böyle olmasını ben istiyorum. Kendimi sürekli geri çekiyorum. Tek tek düşündüm kimsede olumsuz bir etkim olmadı.
Yav bu psikolojik hastalıkların çoğu kadınlarda dizboyu zaten ne hikmetse
Duygu körlüğü, gönül körlüğü, akıl fikir körlüğü falan filan Körlük çok çocuklar
Evet, bu güzel paylaşım için değerli kardeşimiz Sıla'ya teşekkür ederiz --- @KızlarSoruyor , Melek'cim burdaysan beni duyuyorsan bu küçük kızımızı mod yapalım. Yakışır kuzuma
Ellerine sağlık gerçekten çok önemli bir konuya değinmişsiniz, bilimsel araştrma yapmışlar bir yerde okumuştum! Dünyada işlenmiş seri katil cinayetleri , bu tür insanlar tarafından işlenmiş. aslnda çok tehlikeli bir hastalık olduğu bilim adamları tarafından kabul edilmiştir.
Çok güzel bir bence olmuş bitanem ellerine sağlık, maalesef insanlar birde bu halleriyle gurur duyar oldular, hastalık bu bildiğin işte, ilerleyen aşamada yürekleri de ruhları da ölüyor bence...
Elinize sağlık güzel olmuş lakin bu hastalı bende de var sanırım dış dünyanın acımasızlığı küçüklüğümde yeteri kadar sevgi göremeyişim ve askerlikte iş dünyasında vs. insanların farklı yüzleriyle karşılaşmamız bizi güçlü kıldığı kadar duygusuz olmaya da itiyor olabilir... Keşke bütün insanlar çocuklar kadar güçlü kalabilseydik...
Bende sadece üzgünlük ve öfke var İlkokula başladığımdan beri. Bu gruba giriyorum sanırım. Çünkü sevinmem gereken şeylerde bile duygu değişimim olmuyor. Bir çukura düşmüşüm de çıkamıyorum hissi bu. Gülme mimiği yapınca bile yüzüm yoruluyor 😕
Bende duygu pek kalmadı nedenini de biliyorum bazılarının şaşıp kaldığı üzüldüğü veya sevindiği duruma evet olabilir abartmamak lazım diye tepki veriyorum. Galiba bende de o ismi değişik hastaliktan var. Buarada eline sağlık.
Paylaşım için teşekkür ederim , lakin bizde psikoloğa gidene deli gözüyle bakıldığı sürece bu tarz hastalıklar şizofreni intiharlarının ötesine geçemiyor...
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
Galiba hastalığımı buldum cidden. Aşırı duygusuzum bundan olsa gerek.
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
Doktor değilken böyle yazıalr yazmanız çok yanlış kınıyorum; bu yaşta doktorculuk oynama meraklarınızı.
Ben hakkında öznel bir yargı sunamayacağım bir bilgiyi bilimsel şekilde anlattım. Mesela bunu tarihçi olmadığın halde Atatürk hakkında bilgi vermen gibi bir şey olarak düşünebilirsin. Yorum yapmak için yapmanı da ben kınıyorum gizli üye :) Az cesur olup gizliden çık lütfen.
Napacaksın dövmeye mi geleceksin ahaha gizli yorum istemiyorsan kapatsaydın. Tarihi yanlış attarmak da yanlış ancak bu yağtığın daha da yanlış ve dediğim gibi doktorculuk oynama yaşını da geçmişsin xper kasacak başka şeyler bul bence
Sen her yorumumu eksileyen o yüreksizsin bence :D Türkçeyi bilmeden konuşmakta ne oluyor öyle? Ayrıca kıskanıyor musun güzelim. Kıyamam ya. Devam et hoşuma gidiyor.
Dahi anlamındaki '-de/da' ayrı yazılır gülüm. Türkçe dersi vermeye kalkıp '-ta' şeklinde birleşik yazmış olman inanılmaz komik; ancak sen ağla tabi bu duruma. :)
Burda bir bilgi paylaşmak için doktor diplomasına felan gerek olmadığını düşünüyorum, insanlar okudukları! Dinledikleri bilgileri gayet normal bir şekilde paylaşa bilirler. bizde emeğe saygı duymalıyız.
En İyi Cevaplar