“Bitcoin ve Ethereum gibi sanal paraları yatırım amaçlı almak caiz midir?” şeklinde sorulan soruya Diyanet İşleri'nden cevap geldi. Verilen cevapta kripto paraların merkezi bir otoriteye sahip olmadığına ve bu yüzden devlet teminatı altında olmadığına dikkat çekilirken, değer kazanıp kaybetme konusunda spekülasyonlara açık olması ve kara para aklamak için kullanıldığı gerekçesiyle şu aşamada dinen uygun olmadığı belirtildi. Bitcoin caiz mi
Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan yapılan "Bitcoin caiz değildir" açıklaması hakkında ne düşünüyorsunuz?
21. yüzyılda tartıştığımız konulara bak cripto para caiz mi değil mi lan caiz olmasa nolur nerden biliyorsun sen adamın cenneti gidip gitmeyeceğini sen Allah mısın sanane bunlardan otur evinde git çalış çabala namazını kıl oruçunu tut Allaha inan ve en önemlisi KUL HAKKI YEME !!!
Diyanet, Türkiye'de din alanında yetkin tek resmi kurum. Diyanet dışında elbette insanların güvendiği din alanında insanlar da mevcut. Kripto para caiz mi, coin helal mi konusunda hepsi görüş bildirmiş bu güzel bir şey.
Kripto Para Helal mi? İslama Göre Caiz mi?
Kripto para
Kripto para son dönemin cazip yatırım aracı. Bu kadar ilgi olunca dindar kesim de bunun inaçlarına uygun olup olmadığını merak ediyor haliyle. Bakalım kripto para helal mi konusunda Diyanet ne demiş.
"Kullanıcılar arasında değişim ya da kıymet ölçüsü olarak genel kabul gören, kaynağı itibariyle kullanıcılara güven veren her türlü paranın kullanımı caizdir.
Bu noktada önemli olan husus, para olarak bilinen değişim aracının kendi özünde yani üretim şeklinde, sürüm aşamalarında ve muhataplık niteliğinde büyük belirsizlik (garar) içerip içermemesi, bir aldatma (tağrir) aracı olarak kullanılıp kullanılmaması ve belli bir kesimin haksız ve sebepsiz zenginleşmesine vesile olup-olmamasıdır.
Son yıllarda ortaya çıkan ve birçok çeşidi bulunan, dijital-kripto paralardan her birini kullanmanın hükmünü yukarıdaki genel ilkeler doğrultusunda değerlendirmek gerekir.
Buna göre kendi özünde ciddi belirsizlikler taşıyan, aldanma ve aldatma riski ileri düzeyde olan, dolayısıyla herhangi bir güvencesi bulunmayan ve kamuoyunda saadet zinciri olarak bilinen uygulamalar gibi belirli kesimlerin haksız ve sebepsiz zenginleşmesine yol açan dijital kripto paraların kullanımı caiz değildir." demiş sitesinde.
Ayrıca Diyanet TV'ye gelen kripto para helal midir sorusuna verilen bir cevap yer alıyor.
Diyanet dışında, din konusunda yorumlarına inanılan insanlar da kripto paraya mesafeli durmuşlar.
Bu yorumlara göre kripto para konusunda insanlar hareket edebilir. Tabi bu yorumlar şu an için böyle denilmekte. Gelecekte kripto paranın seyrine göre yorumlar da değişebilir. Teşekkürler. :)
Tüm kripto paraların, coin lerin manipülasyona açık olduğu, ve manipüle edildiği doğru evet. Fakat bu manipülasyonu sen ben gibi 3 kuruşla yatırım yapan insanlar yapamaz. Mantık olarak Dolar, Euro, Altın yatırımlarından daha farklı görmüyorum ben dini açıdan. Ayrıca Dünyanın öbür ucunda bir adam kara para aklıyorsa, diğeri uyuşturucu ticareti için kullanıyorsa bundan banane. Ben yapmadığım sürece beni ilgilendirmez bu durum. Kişinin, kendisinin ne amaçla kullandığı önemlidir, kendini bağlar. Madem Bitcoin ve diğer altcoinler, kripto paralar caiz değil, ozaman müslüman hükümetimiz ya yasaklasın Ülkede ki kripto para borsalarını kapatsın, bu borsalardan vergi almasın. Sonuçta caiz olmayan kripto para üzerinden vergi alıyor..
Saçma. Zaten dunyada bitcoin diye bir para birimi yok. Bitcoin sanal alemde kulanilan para. Bu parayi da gercek dunyaya aktarmak isteyince dolar veya baska bir cinsten aktariyoeuz zaten. Diyanette iyice sapitti. Ne olcak bu guzelim ulkenin , guzelim islamiyetin hali.
Hayatımı ve yaşam seklimi diyanetin buyruklarina göre yaşamıyorum. Diyanet insanların neye yatırım yaptığı ile uğraşmak yerine ; kadınları taciz etmek gunahtir, kadınlara laf atmak ahlaksizliktir diye fetva versin
saçma merkezi otoriter sistemde ise birileri parayı götürürken hakedene koklatmıyorlar o çok sevilen otoritenin haramı domuz gibi yemesi ne kadar caiz !
Yanlı bir görüş olmuş. İnsan bilmediğinden korkar. Bilseler kripto paraların altın, dolar ve eurodan hiç bir farkının olmadığını bu şekilde fetva vermezlerdi.