






Evet dikkat ediyorum.
Hyr dikkat etmm.
Yaşını ve cinsiyetini belirt, oyunu kullan:
Lütfen yaşını seç
Kelimeleri yayarak, kısaltarak konuşan/yazan insanları benim ülkemden sınır dışı edesim var o derece sevmiyorum. Genellikle yaşlar 5-6 olduğu için görmezden gelsem bile çoğunun ne dediğini anlamadığım zamanlarım oluyor. Doğru anlaşılmak için doğru iletişim için güzel bir yazı şart. Her kelimenin sonuna mq mk assdf yazan ergenlerde kendini iyi ifade edememe sorunu yaşıyorlar arada onları taklit etmekte hoşuma gitmiyor değil (!) Dilimizi en iyi şekilde kullanmaya çalışıyorum bu konuda çok titiz biri olduğumu söyleyebilirim.
üniversitedeyken yurtta kalıyordum yurdun girişine türkçemizi düzgün kullanalım diye pankartlar asıyorduk pankartın üzerine küçük küçük zarflar yapıştırmıştık zarfların içine de yazımı karıştırılan kelimelerin doğrusunu ve sosyal medyada kullanılan dillerin aslında nasıl olması gerektiğini yazmıştık çok güzeldi 💜💛💚💙
El alışkanlığı, on parmak kullanıyorum zaten. Olabildiğince imla kurallarına da dikkat ederim. Özellikle birisine bir şeyler anlatırken. Çünkü bir virgül bile okunanı farklı kılar.
Örnek:
Türkiye Türkçe'sini önemsiyor. (-)
Türkiye, Türkçe'sini önemsiyor. (+)
İlginde zihnimiz "Türkiye Türkçesi" diye algılarken, ikincisinde cümleyi en doğru şekliyle algılıyor.
Bu mücadeleden ziyade, şikayet bildirimlerine dönüş hızını erkene almalılar. Bu mücadeleden ziyade vikipedia gibi bir sitenin yasağıyla ilgili bir çalışma başlatsınlar. BTK bu ülkede sadece kurum. Başka da bir halta yaradığını düşünmüyorum.
Cevap
66Cevap
İngilizler bile kısaltarak yazıyor yani bu dile sahip çıkmak olmaz ki. Mesela because yazacak, cuz yazıyor. I don't know yazacak, idk ya da dunno yazıyor. By the way yerine btw yazıyor. Be right back yerine brb yazıyor. Mate yerine m8 yazıyor yani böyle yazarak dili yok edemeyiz ki. Çok saçma düşünce.
Technopat Sosyalde yorum yazarken Türkçe'ye uyma kuralı vardı. Bu kural sayesinde yazışırken bile uyuyorum bu kurallara. Ama biraz saçma buluyorum böyle bozulacağını düşünmüyorum bu dilin. Daha farklı icraatların yapılması lazım. Hem bir dil böyle bozulsaydı ilk bozulan dil İngilizce olurdu. Adamlar sadece kısaltmayla konuşuyor ya.
Tabii ki. Dilimizi bozmaya kötü olan bir şeye özenmeye gerek yok. Dil bir milletin gerçekten hazinesidir. Şimdi ona tutkun nesil bilmez, olayın çıkış noktası 160 karakterle mesaj atmaya çalışmamızdı, mecbur kısaltıyorduk. Şimdi zaten telefonlar kelime öneriyor.
elimden geldiğince güzel dilimiz Türkçeyi iyi kullanmaya çalışıyorum. yine elimden geldiğince imla kurallarına dikkat etmeye çalışıyorum. ama profesyonel değiliz. bu işten para kazanmıyoruz. bir de Türkçeye arapça , farsça ve Fransızca olmak üzere bir çok dilden farklı kelime girmiş. onları da mecburen kullanmak zorunda kalıyoruz.
Başlık yanlış. K harfinin asıl okunuşu ''ke'' olduğundan BTK'den olmalıydı. Yaygın kullanımlar hariç diğer kısaltmalarda direkt olarak bu şekilde okunur. Sanırım uyarıda bulunmam ne kadar dikkat ettiğimi, özen gösterdiğimi anlatmıştır.
Insanlara ingilizce öğrenmek hayatın elzem bir parçasıymışcasına bunu aşıladılar ve sonuç ortada. Kendi özümüzü kaybetme aşamasına geldik ne yazıkki. Umarım yeni nesil tüm bunların farkındadır.
Dıkkaat etmeye calısıyorum düzeltıp aklı sıra ayar vermeye calısanlarada kıl oluyorum dışarda ağızlarına çorba goturemıyolar sosyal medyada mıllete akıl vermeye calısıyolar
dikkat edilir de cok kasmamak lazim be abi. kisaltmalar olabilir yani.. her nasil ki ingilizce de pek cok kisaltma kullaniyosak turkce icin de gecerli olabilir
Her zaman çok önem gösterdiğim bir konudur. Hep de derim 'köküne para mı sayıyorsunuz kelimelerin, harflerin' diye.
Git gide böyle yozlaşıyor dilimiz. Ne yazık ki.
BTK ilk önce televizyon da yaşanan rezaletleri temizlesin sosyal medya ergeni olmasın. Dikkat ederim yanlış yazabiliriz insan olduğumuzu unutmayalım. ;)
bir çocuk bana `sa abi` dedi bende `senin ananı`anlamını çıkarak ne diyon lan dedim abi ben sana selamün aleyküm dedim... buda benim böyle bir anımdır :)
Çok ta önemli değil. Dikkat etmiyorum ama normal yazıyorum.
Kafam eserse shdjdkkfkf de yazarım. Bu toplumun zeka ve eğitim seviyesini değiştirmez.
Boş beleş ülkenin boş beleş işleri..
Kelime kısaltmaları sorun değil önemli olan var olan Türkçe kelimenin yerine yabancı kelime kullanmak Türkçe'nin sorunu bu.. özçekim demek yerine selfi demek yani olay burada.
Düşüncelerimi paylaşmadan önce mutlaka okurum. Arada bazen telefonumdan paylaşırken, harf hataları yapabiliyorum.
Bu bir alışkanlık meselesi. Genelde yazarken imlâya dikkat ediyorsanız. İstemesenizde dikkatsiz yazamazsınız.
Dikkat ederim..
Kullanmayandan da tiksinirim.. (-de, -da ayrı) :)
#Vesselam
#DahiAnlamindakiDeDaAyrıYazılır
Biz Türk vatandaşıyız, Türkçe kelimeler kullanmalıyız ve kurallara uymalıyız. Milliyetçi olunuz... Hehehehe 😊
Tamam
Evet ediyorum der, sonra iki nokta koyar şimdi vatandaşlar. Dikkat eden şimdiye kadar bir, bilemedin iki kişi gördüm kendimden başka.
Son derece dikkatli ve temiz bir Türkçe ile yazmaya çalışıyorum. Ve kısaltmalar konuşmada kopukluk yaratabiliyir. Tavsiye etmiyorum. 😊
telefon düzeltmediği müddetçe dikkat ediyorum. zaten kelimeleri düzgün yazmayan insanları anlamıyorum da.
Ah bu çok iyi olmuş. Gerçekten. Bazen sırf selam, merhaba tarzı kısaltılmış kelimeler için cevap vermiyorum; sorulara da mesajlara da.
Yani. Evet dikkat ediyorum. Bazen imla hatalar çıkıyor ama
Dikkat ediyorum uzun uzun yazarim yalnislik da yapsam t9 kullanmiyorum sadece noktasiz harfler sorun oluyor :D
Bu ülkede kafalar düzeldi de sıra türkçeye mi geldi?
Kafama göre takiliyorum, yazmaya üseniyorsam hd kib bb yaziyorum😂😅🙈
Telefonumun gazabına uğramadan evet dikkat ediyorum.
Kelimelerin kısaltımışını pek sevmem normal haliyel kullanması daha güzel
ikinci şıkkı öyle yazman mükemmel bir detay olmuş :D :D
Ne 'nbr' derim ne de 'ne haber' derim. Naber der geçerim.
Kim nasıl yazarsa öyle yazarım ya da yazdığıma nasıl karşılık verirse öyle...
dikkat ederim etmeyenleri de uyaririm itinayla. bu yuzden cook 👎🏻 yemişliğim var😂😂
dikkat ediyorum ama duzeltecegi daha önemli şeyler var btk'nın.
Dikkat ederim çünkü kendimizle ilgili ilk izlenimi bu şekilde veriyoruz.
Ben zaten en başından beri kelimeleri tam ve doğru kullanmaya dikkat ediyorum. Bu kisaltmalarida genelde ergen grup yapıyor zaten 19 20 yaşını geçmiş hala böyle yazan varsada ruhu ergen kalmıştır.
Turkceyi guzel kullanmanin tadi tabi baska. Ama kisaltmalar zaman kurtariyor dermisim 😜
Turkcenin bu hale gelmesinin nedeni, 6/10 ve asagisi verdigi erkekle fazla samimi olmamak icin kisaltmalar yapan kizlardir.
evet dikkat ederim kesinlikle... kısaltarak yazmak çok itici geliyor bana
Fazlasıyla önem veriyorum ve kısa yazanlara da sinir oluyorum.
Elimden geldiğince noklamaya dahi dikkat ediyorum. Bazen bazı kelimelere tam hakim olamadığımdan yanlış yazabiliyorum onun dışında sıkıntı yok...
Türkçe dikkat edilirde anlamayanlari, ne yapacak sin.
dikkat etmem ama t9 olduğundan mecburen dikkat ediliyor 😅
elimden geldiğince dikkat ediyorum ama büyük harfle başlamak eziyet geliyor
yüzde yüz değil tabi ama bir acelem olmadığı süre içinde elimden gelenini yapıyorum
Dikkat ediyorum ama bazen dalgınlıkla kisaltabiliyorum😊
2000lerin başında kaldı bu ifadeler. artık o kadar çok kullanan yok. geç kalınmış bir uygulama
Dikkat ediyoruz ama özellikle 17-22 yaş aralığındaki arkadaşlar işin cılkını çıkarmaya başladı. Gerçekten dikkat edenleri de var tabi onları görünce içimde bir umut filizleniyor :)
valla bic dikkt etmem ingilizce yazsam daha rhat yazarim 😀
sadece yapıyom ediyom gelicem falan yazıyorum bunlar da zaten normal konuşma şeklim :D
Kısmen dikkat ederim. Örneğin; naber, napiysun gibi.
Bilinç konusunda ileri düzeyde bilgilere sahip her insan olduğu gibi dikkat eder
Dikkat ediyorum galiba 🤔
Ederim tabiki kısaltarak yazmak çok itici bence
Dikkat etmeye çalışıyorum 😄
Dikkat ediyorum zaten
K3sinlikle dkkt ederim ve etmynlrle knusmam...
Evet, dikkat ediyorum.
Evet , dikkat ediyorum.
Elden geldiğince doğru kullanmaya çalışıyorum.
dikkat ediyorum kısaltma sevmem
gnlekkikle dikkt edrm ama bzn etmedıgım olyr tabi
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
SOSYAL MEDYA TÜRKÇEMİZ İLE ÇOK GÜZEL.
Sosyal medya hayatımızda yaklaşık 17 yıldır var. Sosyal medyanın olumsuz etkileri dünya dillerinin günlük konuşmada erezyona uğramasına neden oldu. Bunun en önemli sebeplerinden birisi insanların artık konuşmak, sohbet etmek yerine yazması. Kendini ifade etmeye çalışan insanlar daha hızlı yazmak için kelimeleri kısaltmaya başladılar.
İFADE İÇİN KONUŞMAK YAZMAKTAN DAHA KOLAY VE DEĞERLİ.
SOSYAL MEDYA KULLANIRKEN TÜRKÇEMİZİ GÜZEL YAZALIM
İnsan duygularını yazı ile aktarırken ne kadar doğru kelimelerle ve güzel aktarırsa dilimize sahip çıkarız. Çünkü dil bir toplumun tüm evrensel kodlarını diğer kuşaklara aktaran araçtır. Diline sahip çıkan toplumlar geleceğine de sahip çıkar.
https://www.dailymotion.com/video/k2wQ0ob9fnICLvwPxHg