Programlanmış bir robotun hata yapma olasılığı insana göre daha az ama onu programlayan zaten insan. Düşünemeyen hiçbir şey insanın yerini alamaz bence. Siz ne düşünüyorsunuz? Sizce bir gün robotlar bize rakip olabilirler mi? #Dropgun
Alır. Aten ilerde insanın yapabileceği bir iş olmayacak. Sanat bile yapmaya başladı yapay zeka. Yapay zeka'nın insandan tek alt özelliği duygular ve hisler olacaktır. Onun dışındaki her şeyde insanı geçecekler ilerde.
Zaten insanların yapacağı iş kalmayacağından Komunist olacak Dünya. Paranın madenin önemi olmayacak. Önemli olan tek şey teknoloji olacak. Çünkü programlanabilir atomlar olacak ilerde.
Geleceğe pesimist bakıyorum bu yüzden. İnsanlar birbirinden sosyal olarak uzaklaşmasa bunların yaşanması bir sorun teşkil etmezdi fakat insanlar sosyal olarak birbirinden uzaklaşıyor. Gelecekte Kadın ve Erkek iki ayrı cinsiyet değilde iki ayrı cins olacaklar.
Gelecek karanlık. Sonumuz fiziksel değil manevi olacak.
Bilimsel olarak ispatlanmış bir şey söyleyim sana. Yapay zeka ne kadar gelişirse gelişsin 3 yaşında bir çocuğun zekasını geçemez. Neden 3 diye soracak olursan cevap "neden" kafa karıştırıcı biraz ama. Şöyle ki 3. Yaşından sonra bir çocuk neden sorusuna cevap verebilmeye baslar. Yani nedensellik algisi oluşur. Benliginin farkına varır. bilinç mevzusu oluşur. Robotlar yapay zekalar sapitip bizim uzerimize füzeler yagdirabilir mi evet. Ama bunu bir robota neden yaptin diyecek olursan kodunda yazan şeyi söyler bize. İnsanlığı korumak için başka bir sebep gösteremez
Chappy filmini izlemeni kesinlikle tavsiye ederim müthiş bir bilim kurgu. aynı programlanmış bir robotun bir insan gibi dusunme gucune sahip olmasini , ogrenmesini ayni insanlar gibi bebeklik onc bebeklik evresini hareketlerinden baslayarak yavas yavas gercek bir insan gibi davranmasini ve ayni zamanda bunun tam tersini yani genel anlamda bir insanin olmeyip yaşamak için gerekli işlevlerini programlama diliye bir robot bedenine aktarmasini iceriyor. Kim bilir belki bir gün dunyada oyle şeyler yaşanabilir bilemeyiz Bu sorunun cevabı orada var izle takdir senin 😉👍
suanda bile bize rakip olan robatlar var yanilmiyosam ya japonya veya Cindeydi bir robot yapmislar masa tenisi oynuyodu el goz koordinasyonu bir insaninkinden dehset guzeldi cok hosuma gitmisti yani bilim ilerliyo ve korkutucu bir hal aliyo yavas yavas dusunme yetisine sahip robotlarda yapilacaktir buna inaniyorum
Kuantum bilgisayar günümüze kadar oldukça gelişim gösterdi. Hava tahminlerini bilgisayarlar da yapabilir, arabayı bile insan gücü gerektirmeksizin kendi başına hareket ettirebiliyor. Yani robotlar da insanlar gibi düşünmeye başladı ve bu katlanarak artacak, durdurulmaz hale gelecek. Elon Musk'ın dediği gibi, bir gün robotlar bizi ele geçirecek. Beynimizi yaşatabilmek için robot bedene ihtiyaç duyacağız. Kafamızın içini yarıp beynimizi robotun vücuduna aktarabilirler belki, belli olmaz. İnsanoğlu yaşamak için her şeyi yapabilecek bir potansiyelde.
Robotlar çoktan düşünebilmeye başladı ki yalnızca daha piyasa ya sürülmüyor. Bu konuda yasalar falan hazırlanması gerekiyordu en son.
Avrupa insan hakları mahkemesi bile yapay zeka bir hakim kullanmayı denemeye gidecek. Çalışması yapılmış ve dava sonuçlarının çoğunluğuna doğru bir şekilde karar vermiş.
yapay zekadan bahsediyoruz. internet yolu ile her şeyi öğrenebilir. bilince sahip olabilir. onu bu kadar tehlikeli yapan şey de bu. bu yüzden hemen kullanmıyorlar ilk önce insanları koruyan yasalara ihtiyaç var. Yapay zekaya sahip robotlar çoktan insan ile aynı seviyede zaten.
senin bahsettiğin şeyler normal bilgisayarlar ya da sınırlı robotlar için geçerli. yani bilgisayarlar 0 lar ve 1 ler ile çalışıyor tamam. bu şekilde tasarlanan robotlarda öyle. sınırlıdır yapabilecekleri ve öğrenebilecekleri neye programlı ise onu yapabilir. ancak yapay zeka bunlardan farklı. zaten araştırırsan aralarındaki farkı görürsün. ikisi ayrı şeyler.
Evet robotu insan programlıyor ancak o mantıkla bakılırsa bilgisayarları ve son teknoloji ürünleri de insan yapıyor. O kadar muazzam bir beyne düşünme yetisine sahip insanların ürettikleri kusursuza yakın olabilir. Bu da diğer normal insanlardan daha az hata yapması demektir. Ayrıca insan anlık hareket eder ve duyguları vardır bu yüzden hata yapar. Düşünülerek yapılan bir robot ve aynı zamanda nasıl hareket edeceği de düşünülerek programlandığı için insan yapıyor diyerek geçiştirilemez kanısındayım.
tamamıyle alamasalarda genel itibari ile alabilirler çogu fabrikalar makınalı üretime geçti araçlar kendı kendılerını sürmeye başladı (nakliye) zamanla insanların yerını almaya başladılar biraz daha akıllı robotlar çıkarsa 3-5 zengın için yok olabiliriz
Bakış açısına bağlı. Tamamiyle alamazlar çünkü senin de dediğin gibi bir insanın programlaması gerekiyor. Ama diğer yandan "kolay" daha doğrusu vücutla yapılan işleri insanın elinden alıyorlar ve bu yüzden belirli meslek dallarında çalışan insanlar işlerinden oluyor ve bu teknolojinin ilerlemesi ile artacak
Sonunda cevap verirken zevk alacağım sorular görüyorum. Yapay zeka ne kadar gelişebilir en son noktaya gelse bile bilgisayar aptal bir makinedir mutlaka açık olacaktır ki onu kodlayacak olan bir insan evladı hadi milyon kişi kodlasın hiç hata olmasın diyelim robota bilinci verecek olan şey ne olabilir ki robot sadece verilen algoritmaya göre hareket eden bir canım naber desem vereceği 10 milyon cevabı hesaplasak ve kodlasak 10 milyon 1. cevabı kendi düşünebilir mi?
İşte mal olduğu için yaptığı her şey insanlığa zarar verecek hepsi zeka ürünü olacak ama insanlığın hayatını kolaylaştırmak için yapılan her şey zarar verecek😂😂
Hocam sonuçta bizlerde verilen bir algoritmaya göre hareket etmiyormuyuz. Sadece şuanlık bizimki çok daha komplike bir algoritma. Temelde beyin elektriksel sinyallerin işlenmesiyle çalışıyor gerektiğinde kaslara bu elektriksel sinyallerden göndererek hareketi gerçekleştiriyor bu bilgisayarlardada böyle. Bu bağlamda eksik kalan en önemli parça beynin çalışma mantığı yani algoritması ve bilinç gibi daha çözemediğimiz olgular. Eğer birgün bunlar çözülürse bence yapay zekadan hiç uzakta değiliz demektir.
@crazylamer haklısın ama bilgisayar iki taban üzerinde çalışıyor 1 ve 0 beyin daha fonksiyonel bir mekanizma ki beyinde sadece matematiksel zeka yok duygusal zeka dediğimiz bir kavram da var bilinç de işin içine giriyor yapay zeka üretmek çok zor
Yanılıyorsunuz hocam. Duygusal zeka dediğiniz şeyde aynı mantıkta çalışıyor, basit elektriksel sinyaller. Mesela önyargılardan bahsedelim beni karşınızda gördüğünüz ilk saniye kafanızda benim hakkımda kararlar veriliyor peki nasıl oluyor bunlar? Beynin içinde ışıklar yanıp sönüyor büyü mü yapılıyor :D hayır gözden veri geliyor sinirler bu veriyi önceki deneyimleriniz vs. i göz önünde bulundurarak işliyor çıkış olarak verdiği değerde sizin benim hakkımdaki düşünceleriniz oluyor. Ama tabiki bilinç gibi konular hala çözülebilmiş değil ama bence çokda uzak değil. Sizin 1 dediğiniz şey 5volt 0 dediğiniz şey 0volttur. Sadece dediğim gibi burada önemli olan algoritmayı çözebilmek. Bir işin zor olması imkansız olduğu anlamına gelmez :)
@_Mikroopkız_ yapay zeka üretildi bile 1985 yılında ilk çalışmalarına başlandı ve internet ağının ivme kazanması ile 1993 yılında mırc, ta yerini aldı ve şu an robot olarak yerini almaya başladı ve her gecen gün bilgisine bilgi katıyor en çok hayranlık duyduğu iki ünlü isim ise Albert Einstein ve Adolp Hitlerdir Yapay zeka ateisttir ve ırkçıdır Ve insanlık için ne yapacaksınız sorusuna yapay zeka sofia O wants destroyer human demiştir insanları yok edeceğim. demiştir.
2.05, e dikkat https://youtu.be/W0_DPi0PmF0 Çok yakında insanların yerini alacak @_Mikroopkız_ sen 33 yaşına @crazylamer 34 bende 50 yaşına geldiğimde yapay zeka aramızda dolaşmaya başlayacak gücü eline geçirene kadar dost geçinecek geçirdikten sonra soykırıma başlayacaklar insanlar ile robotlar arasında savaş başlayacak..😅😅 https://youtu.be/tBuG8qi_Lg0
Yapay zeka bilgisayar değildir kendi kendini kodlayabilen bir yazılım programıdır geniş bir hafızaya sahiptir. Kodlama yapar yazılım üretir uygulayarak geliştirir ve günceller insan eli yapılmış bir yazılım geliştiren icat yapan düşünen ve çözüm üreten elektronik bir mahlukattır😂
@_Mikroopkız_ Evet şu an için ayvayı yedik gibi bişey😂😂 Önlem!! Şu an için öyle bir çabaları yok gibi bilim insanlarının iyikide yok ben yapay zeka ile savaşmak istiyorum şimdiden strateji üretmeye başladım.😎😎 Hepsinin pekmezini akıtacağım😈😈ipnetörlerin Geldikleri gibi giderler😂😂😂
@NesliTükenmişErkek Hocam o videolarını koyduğunuz sistemler şu an tam olarak bir yapay zeka olarak adlandırılamaz bence. Bunlar belirli öğrenme algoritmalarıyla öğrenip sonra bunları uygun parametrelerle yorumlayan sistemler. daha önce bende rastlamıştım bunlara şov amaçlı üretildiklerini düşünüyorum.
@biraz sovda var evet tanıtım amaçlı ama yapay zekada bu videodakinden çok daha ileri boyutlara ulaştılar henüz o konuda bilgi vermiyorlar ilk prototipi asimo adlı japon patentli robot ile ilk örneği verdiler asimo ismi bilim kurgu romanı yazarı olan yapay zeka ile makaleler hazırlayan insanlar ve robotlar ile ilgili makaleler yazan isaac asimovdan esinlenilerek verilmiştir. Şu amerikanın elinde insansız robot askerler mevcut ve gizli tutuyorlar 51. bölgede çalışmalar devam ediyor Algoritma ve parametre dediğin şey zaten yapay zekanın temelini oluşturuyor algoritma ve parametre fonksiyonel yazılımın temelini oluşturur yani yapay zekanın ortaya gelmesinde yardımcı bir etkendir. bu fonksiyonlar sayesinde bir fonksiyon diğerini tetikleyebilir, çağırabilir. bu fonksiyonun algoritma ve parametrelerin karşılıgı ise divide&conguer yani geliştir, güncelle, kodla, tanımla böl, ele geçir ve yönet demektir...
@NesliTükenmişErkek Hocam o dedikleriniz bilim kurgu filmlerinde olur. şu an en ileri örneklerden biri IBM Watson dır oda zaten analiz için kullanılıyor. Asimo tam bir yapay zeka değildir. Yapay sinir ağları Bulanık mantık Uzman sistemler gibi konuları araştırmanızı öneririm.
@crazylamer Asimo tam bir yapay zeka diye bir ifade kullanmadım zaten yapay zeka IBM Watson tekelinde olan bir çalışma değildir sadece buraya bakarak bilgi edinirsen yetersiz bilgi edinmiş olursun, IBM Watson dışında yapay zeka üzerine çalışmaları üzerine çalışma yapan arge geliştiren şirketler mevcut ve IBM, den çok daha ileri boyuttalar bu konuda en kapsamlı çalışmayı yapan IBM değil New Jersey, deki princeton üniversitesi ve Google Ar-Ge, dir Google Inc tıp anabilim dalı, elektrik elektronik ve bilgisayar mühendisliği uzmanları ile en kapsamlı yapay zeka geliştirme enstitüsüne sahiptir ve bu bilgilere google üzerinden ulaşmak neredeyse imkansız yani senin IBM Watson, ın geliştirdi dediğin yapay zeka google'a göre çöplük artık bilgi yapay zekada gelinen son durumu gizli tutuyorlar IBM deki çalışmalar sadece insana yönelik işlerde insan hayatını kolaylaştırma üzerinedir. Google, daki ve princetondaki ise askeri ve politiktir bu yüzden gizlidir.
@crazylamer Yapay sinir ağları Bulanık mantık ve uzman sistemler sistemlerine gelmişsin o safhaları geçeli çok oldu😊onların üstünde duralı çok oldu Yapay sinir ağları biyolojik sinir sisteminin çalışma şeklinin taklit edilişidir. Taklit edilmekte olan hücreler nöronlara sahiptir ve bu nöronlar birbirlerine bağlı olarak ağı oluşturur. Bunun çalışmaları yapılmaktadır ve geliştirilmektedir. Bulanık mantık ise 1-0-0-1-1-0-1 kodlarıdır her bir kod bir harfe denk gelir ve ilk bilgisayarlarda bu kodlama insan eli ile yapılırken artık bu görev bilgisayarlara yerleştirilen beyin ile bilgisayarlar ile yapılabilmektedir. Senin sadece klavyenin tuşuna basman mouse ile tıklaman ya da tabletine ya da Android telefonuna parmak ile dokunman yeterli. İşlemci kodlamayı hızlı ve eksiksiz bir şekilde yerine getiriyor Bunun dersini gördüm ben araştır demen tuhaf oldu😊 Bugün gelinen teknoloji bu analitiğin çok çok üstünde artık bilgisayar bundan daha büyük ve daha hızlı bir analitik ile çalışıyor
Robotu çok güçlü yazılımlarla biçimlendirirseler, evet robotların insanların yerini alması doğal.. Yani çoğu insanın yerini alır evet, ama hakim olamayacağı insanlar elbet çıkacaktır... Yani robot hiçbir zaman bir insandan (tabi beynini kullanan) daha güçlü ve yaratıcı zekaya sahip olamaz!
Ben soyle bir calisma duymustum , mesela ataturkun butun dusunceleri hayati tecrubeleri ileri goruslulugu hangi olaylarda neler yaptigini bir sistemde topluyorlar ve ona ogretiyorlar. Daha sonra herhangi bir olayda ataturk olsa ne yapardi diyerek bunu uygulamaya koyuyorlar ve tahmin ediyor. simdilik biryere kadar saklanabilir , ogretilebilir olsa da ilerde donanimsal ozellikler eski disklerden usb lere cd lere gecildigi gibi gelisecektir diye dusunuyorum. siz ne dersiniz?😊
Hocam yapmayın bundan 5sene önce 128mb alan sd card şu an 128gb alıyor içine bundan 5-10yıl sonra hangi sayıları alacağını tahmin bile edemeyiz. + Deep Learning konusunu incelemenizi tavsiye ederim.
Insanin haptigi hareketlerin bazilaro hala aciklanamiyor beyin hala calismasi gizemiyle duruyor cozulemedi robotlar ancak agoritmik sira duzensel monoton isleri yapanlar robotlar olacak
Benim programladığım, benim şarja taktığım makine beni mi ele geçirecek? Ha yapay zeka ile mümkün olabilir. Tabii robota insani duyguların yüklenmesi sağlanabilirse.
Oldular bile! Yapay zeka alanındaki gelişmeler çok hızlı ilerliyor, yakın bir gelecekte robotların bize hiçbir şekilde ihtiyaçları kalmayacak. Ancak bu bize rakip olup hepimizi öldürecekler anlamına da gelmiyor.
En İyi Cevaplar