Bir süredir kendimle ilgili çok net fark ettiğim bir şey var: Tek başıma çalışırken aşırı kolay dağılıyorum. Bir işe başlasam bile devam ettirmek istemiyorum, erteliyorum veya bir süre sonra bırakıyorum. Ama yanımda biri olduğunda, yaptığım şeyi takip ettiğinde, arada “nerede kaldın?”, “devam ediyor musun?” diye sorduğunda ve sürecime gerçekten dahil olduğunda inanılmaz daha iyi çalışıyorum.
Başta bunun için yapay zekâ kullanmayı düşündüm. Hatta bayağı araştırdım. Gün boyunca ekranımı gören, ne yaptığımı takip eden, kendi kendine benimle konuşan, fikirlerimi not alan, yıllar boyunca beni ve yaşadıklarımızı hatırlayan bir AI companion yapılabilir mi diye baktım.
Teknik olarak parçalarının çoğu yapılabiliyor. Ekran takibi, hafıza, sesli konuşma, bilgisayarı kontrol etme vs. Ama hepsini bir araya getirince ya çok uğraştırıyor ya pahalı oluyor ya da en önemlisi bana istediğim hissi vermiyor.
Çünkü fark ettim ki aslında benim ihtiyacım sadece “hadi çalış” diyen otomatik bir sistem değil.
Birinin gerçekten orada olmasını istiyorum.
Mesela birkaç saat boyunca ben çalışırken ekranımı takip etsin. Ben bir video düzenliyorsam başından beri onun da bundan haberi olsun. Bir yerde 20 dakikadır oyalanıyorsam fark etsin. “Biraz önce çok iyi gidiyordun, ne oldu?” diyebilsin. Bir şeyi sonunda bitirdiğimde gerçekten o süreci gördüğü için benimle sevinebilsin.
Aklıma bir fikir geldiğinde “bunu not eder misin?” diyebileyim. Yapılacaklarımı takip etsin. Gerektiğinde AI kullanarak benim için küçük araştırmalar, not düzenlemeleri gibi şeyler de yapabilsin. Ama bütün bunların yanında sohbet de edelim, zamanla birbirimizin çalışma şeklini öğrenelim.
Yani klasik anlamda bir kişisel asistandan ziyade “accountability partner + çalışma arkadaşı + biraz kişisel asistan” karışımı bir şey düşünüyorum.
Bence bunun arkadaş olduğum ve zaten güvendiğim biriyle olması ayrıca güzel olurdu. Çünkü saatlerce ekranımı görecek ve yaptığım şeylerin içine dahil olacak birinin tamamen yabancı olması bana biraz soğuk geliyor. Arkadaşım olursa yaptığı işi yalnızca kontrol etmek gibi değil, beraber bir şey büyütmek gibi hissedebilirim.
Bunu tamamen karşılıksız yaptırmak da istemezdim. Böyle bir şey düzenli yapılacaksa sonuçta karşı tarafın ciddi zamanını alıyor. Başlangıçta küçük bir sabit ödeme, ileride yaptığım işler gerçekten büyürse başarıya bağlı ekstra bir pay/bonus gibi bir sistem bana mantıklı geliyor. Böylece “beni başarılı etmek zorundasın” gibi bir baskı değil, beraber büyürsek ikimizin de bundan fayda gördüğü bir düzen olur.
Bu mesajı düzgün ifade edebilmek için bile AI'dan yardım aldım 😭 İşin komik tarafı da bu zaten: AI metni toparlayabiliyor, araştırma yapabiliyor, not tutabiliyor… ama benim aradığım “birinin gerçekten benimle bu süreci yaşaması” hissini tam veremiyor.
Benim gibi tek başına çalışmakta çok zorlanan biri için böyle bir sistem sizce sağlıklı ve işe yarar olur mu? Siz olsanız güvendiğiniz bir arkadaşınızla böyle bir çalışma düzeni kurmak ister miydiniz, yoksa bir süre sonra iki taraf için de yorucu hale gelir miydi?
Aşk İlişkileri
Bebek Bakımı
Gündem
Özel Gün & Sürprizler
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer