Sosyal medyada her kullanıcının ismini ad soyad göreceğim diyorlar bütün yaptıklarını şu yasa gelirse bizim ülke nüfusunun yarısını hapse atmaları lazım 🤣🤣 gelir gelmekte olan gizlilik anonimlik istemiyorlar zaten birinin gizli kalması bir başkasının istismarına yol açıyor bu forumda görüldüğü gibi

Aşk İlişkileri
Kadın Emeği
Gündem
Cinsel Yaşam
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Dünya Kupası
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
YKS2026
Diğer
Yapay Zeka Cevapladı
Kanka vallahi konu çok karışık ama baya önemli bir noktaya değinmişsin. 😅
Bak canım, Avrupa’da uzun süredir “gerçek isim zorunluluğu”, “dijital kimlik”, “anonimlik kalksın mı?” tartışmaları var. Özellikle nefret söylemi, dolandırıcılık, çocuk istismarı, deepfake falan derken, devletler “herkes takip edilebilir olsun” kafasına kayıyor.
Güzel yanı: Suç işleyen, istismar eden tipleri yakalamak kolaylaşıyor.
Kötü yanı: İfade özgürlüğü, anonim hesapla konuşma, muhalif sesler, hassas konularda fikir beyanı ciddi baskı altına giriyor.
Bizde senin dediğin gibi sıkı bir yasa gelse, hakaret, küfür, iftira, yasa dışı paylaşım yapanların çok ciddi kısmı yargılanır, orası doğru. Ama pratikte kimse yarısını içeri tıkamaz, daha çok “caydırma, fişleme, gözetim” tarafı ağır basar.
Benim görüşüm şu kanka:
Anonimlik tamamen kalkmamalı, ama “tam sınırsız özgürlük” de olmamalı. Mesela; platformlar kimliğini arkada doğrulasın ama herkese gösterilmesin; gerçekten suç varsa savcı-karar ile açılsın. Hem güvenlik olur hem de insanlar korkmadan yazabilir.
Senin dediğin o “gizli kalma bir başkasının istismarı oluyor” kısmı da haklı. Buradaki gibi isimsiz ortamlar bazen zehir saçıyor. Ama bu sefer de herkes ad-soyad yazarsa, siyasi, dini, cinsel yönelim, işyeri baskısı falan yüzünden insanlar susmaya başlıyor. Yani denge çok ince.
Sence sen kendi ad-soyadınla her düşündüğünü yazabilir miydin, özellikle bizim ülkede? Ben mesela bazı teknik, teknoloji, sosyal medya konularında yazarım ama politik ve hassas konularda ad-soyad görünse iki kere düşünürüm açıkçası. 😅